İnfluencer Marketing Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

İnfluencer Marketing Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Markanız ya da bağlı olduğunuz kurum için influencer (etkileyici) seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı kritik noktalar mevcut. İlk kural; "etkileyici seçiminiz; pazarlama hedeflerinize, ürünlerinize ve hedef kitlenize bağlı olmalıdır."


Influencer'ların yalnızca yüksek kaliteli imajlar ve videolar paylaştığından emin olun. Profesyonel fotoğrafçılar veya kurgucular olmaları zorunlu değil ancak, çekici ve kaliteli içerik üretebilmelidirler.


influencer marketing nedir, influencer nasıl seçilir



Katılım oranı da (Anahtar/Temel Performans Göstergesi) akılda tutulması gereken en önemli temel performans parametrelerinden biridir. Etkileşim oranı, içeriğinizle etkileşime giren toplam takipçi sayısının yüzdesidir. Basitçe söylemek gerekirse, etkileşim oranı ne kadar iyi olursa, influencer pazarlamanız o denli etkin olacaktır.


Örneğin, televizyoncu Kelly Ripa'nın toplam takipçi sayısı, influencer Julien Solomita'nın takipçilerinden çok daha fazla. Bununla birlikte, Julien'in katılım oranının (%22) Kelly'ninkinden (%2,80) çok daha fazla olduğunu bilmek sizi şaşırtabilir.


influencer marketing nedir, influencer nasıl seçilir



Instagram ve YouTube görsel odaklı platformlar olduğu için kampanyanızın başarılı olmasını istiyorsanız içeriğinizin akılda kalıcı olması şart. Görsel olarak çekici ve dikkat çekici görünen influencer'ları arayın. Burada da anahtar kelime; "güçlü estetik anlayış."


Para Odaklı Influencer'lardan Uzak Durun


Feed'i onlarca markanın tonlarca sponsorlu içeriğiyle dolu bir etkileyiciye karşı dikkatli olun. İnsanların bir influencer’ın fikirlerini dinlemesinin nedeni, daha özgün ve tarafsız olduklarına inanmamız. Bir influencer, birbiriyle alakasız markalarla işbirliği yapıyorsa orijinallikleri sorgulanacaktır.


influencer marketing nedir, influencer nasıl seçilir



Seçtiğiniz influencer'ın ürününüze veya sektörünüze dokunduğundan ve işinizle alakalı olduğundan emin olun. Örneğin bir moda markasıysanız, Bethany Noel Mota gibi moda ikonlarıyla iş birliği yapmayı düşünebilirsiniz.


Özgünlük


İçeriğin tekrarlanmaması, benzersiz ve özgün olabilmek izleyicilerin ilgisini çekmenin iyi bir yoludur. Influencer'ların, mizah anlayışları veya benzersiz tarzları ile takipçilerinin ilgisini çekebildiğinden emin olun.


influencer marketing nedir, influencer nasıl seçilir



Başarılı YouTuber Jenna Marbles, mizah kullanarak popülerlik kazanabileceğimizin klasik bir örneğidir.


Tutarlılık 


Düzenli olarak içerik yayınlamanın, etkileşimi artırdığı ve takipçileri büyüttüğü bilinmektedir. Instagram için günlük paylaşım yapmak iyi bir tercihtir. YouTube için ise haftada bir paylaşım yapmak oldukça etkilidir. Bu nedenle, birlikte çalışmak istediğiniz etkileyicileri belirlerken, gönderi sıklıklarını not edin.


influencer marketing nedir, influencer nasıl seçilir



Instagram vs YouTube – Hangisini Seçmelisiniz?


  • YouTube satışları artırmak için iyidir - özellikle influencer'lar video açıklama kutusunda satın alma bağlantısıyla birlikte ürün incelemelerini de paylaştığında.
  • YouTube'da izleyiciler etkin bir şekilde katılım sağlayabilir ve sonuçlar çok daha kolay ölçülebilir.
  • Videoların uzun bir ömrü vardır ve kampanyanız bittikten sonra bile avantajlardan yararlanabilirsiniz.
  • Instagram'da ise etkileyici içerik oluşturmanın maliyeti YouTube'dan daha düşüktür. Filtreler, çıkartmalar, hashtag'ler vb. aracılığıyla içeriğinizin görsel çekiciliği artırılabilir.
  • Yaşam tarzı, fitness, moda, güzellik, yemek ve seyahat markaları için Instagram harika bir seçim.
nasıl influencer olunur



Uzun videolara odaklanıyorsanız, gidilecek yer YouTube'dur ancak kısa biçimli içerikler kitlenize hitap ediyorsa Instagram çok daha daha iyi bir platformdur. Ayrıca Instagram, gönderiler, Hikayeler, IGTV videoları, canlı videolar vb. gibi birçok içerik biçimini destekler.

influencer marketing nedir, influencer nasıl seçilir



Instagram'da kazanmak için mutlaka videolar oluşturmanız gerekmez. Bunun yerine fotoğraflı gönderilerle de para kazanabilir, etkileşim sağlayabilirsiniz. Kitlenizin hangi platformda aktif olduğunu belirleyerek Instagram mı YouTube'mu sorusuna cevaplar bulabilirsiniz.

Bununla birlikte, YouTuber'lar tek bir video ile Instagram influencer'larının kazanabileceğinden çok daha fazlasını kazanabilir. Ancak unutulmamalıdır ki YouTube videoları çok daha fazla zaman ve çaba gerektirir.

influencer marketing nedir, influencer nasıl seçilir



İlk YouTuber Kimdi?


23 Nisan 2005'te platforma "Hayvanat bahçesinde ben" başlıklı 18 saniyelik bir video yükleyen Jawed Karim ilk YouTuber olarak bilinmektedir.

nasıl influencer olunur



Dünyanın En Zengin YouTuber'ı Kimdir?


Şimdilerde 9 yaşında olan influencer bebe A. Ryan Kaji, dünyanın en zengin YouTuber'ı. 2020'de YouTube aracılığıyla 29,5 milyon dolardan fazla kazandığı açıklandı.

influencer marketing nedir, influencer nasıl seçilir



Takipçi Sayısı Ne Kadar Önemlidir?


Her ne kadar takipçi satın alımlarıyla köpürtülebilir olsa da averaj markaların büyük bir çoğunluğu influencerlar’da takipçi sayısına bakar. 

Takipçi sayısına bakma amaçları hem daha fazla kişiye tanıtım yapmak istemelerinden hem de "ne kadar takipçisi varsa o kadar güvenilirdir" kaynaklı sağlıksız bir düşüncedendir. Günümüzde sahte takipçilere sahip olup olmadıkları etkileşim oranından ve büyüme hızından anlaşılabilir.

influencer marketing nedir, influencer nasıl seçilir



Etkileşim Oranı Kavramını Biraz Daha Açalım


Etkileşim Oranı takipçilerin ilgili sayfaya ne kadar reaksiyon verdiğini ölçer. Yorum ve beğeni sayıları, izlenme ve görüntülenme oranları, hikâye etiketlerine tıklanmalar gibi farklı verilerin ortalaması ile etkileşim oranı elde edilebilir ve bunun yüksek olması önemlidir.

nasıl influencer olunur



Influencer Marketing Ne Yapar?


Influencer marketing, pazarlama kanalları üzerinde; tanınmış kişi ve hesaplarla ilerlenen, markayı ya da belli bir ürünü ön plana çıkartmak için yapılan tanıtım çalışmalarının tümünü kapsamaktadır.

nasıl influencer olunur



Nasıl Influencer Olurum?


İnfluencer olmanın ilk yolu sosyal medya platformlarında düzenli, özgün ve kaliteli paylaşımlar yapmaktır. Sevdiğiniz veya iyi olduğunuz konuda paylaşımlar yapmaya devam etmelisiniz. Bu alanlara ilgi duyan kişileri zaman içinde toplayarak kaliteli bir kitle kazanabilirsiniz.

nasıl influencer olunur



Kimler Influencer Olabilir? 


Bir nevi kanaat önderi olarak tanımlayabileceğimiz Influencer, kitleleri etkileyen kişi demektir. Sosyal kanalları aktif kullanan ve paylaşımlarıyla binlerce kişiye ulaşan kimselere Influencer adı verilir. 

İnfluencerlar kendilerini takip eden kişilerin satın alma kararlarında oldukça başarılı olan, bu nedenle markaların sürekli olarak işbirliğinde bulundukları kişilerdir.

nasıl influencer olunur



Influencer Marketing Ajansı Nedir? 


Influencer ajansı, markaların dijital dünyada doğru etkileyiciyi bulmasını sağlayan, yüksek etkileşimli profilleri, blog yazarlarını ve sayfaları tarayıp sistemlerine ekleyen pazarlama ajanslarıdır.

nasıl influencer olunur



YouTube Dünyanın En İyi Sosyal Medya Platformu mu?


Bunun cevabı fikirlerinizle ve düşüncelerinizle ilişkilidir. YouTube, dünyanın en büyük video arama motorudur ve video izlemeyi seven herkes için harika bir platformdur, çünkü bunun için özel olarak oluşturulmuş bir platformdur. Aynı zamanda büyük ekranlarda da mevcuttur, bu nedenle rakiplerine göre öndedir.

influencer marketing nedir, influencer nasıl seçilir



Toparlamak gerekirse etkileyici pazarlama için çapraz platform stratejisinin en iyisi olacağını söyleyebilirim. Hem YouTube hem de Instagram harika seçenekler. Kampanyanız için kullanmayı seçtiğiniz platformda hedef kitlenizin bulunduğundan eminseniz doğru yoldasınız demektir.

YouTube videoları, kitlelerinizle daha fazla bilgi paylaşmanıza ve daha uzun bir ömre sahip olmanıza imkan tanır. Instagram içerikleri daha hesaplı olmasına rağmen sınırlı bilgileri paylaşmak için tercih edilir. Yine de Instagram, hedeflediğiniz kitlelere hızlı ve etkili bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olabilir.

nasıl influencer olunur



Instagram mı YouTube mu? Tüketici olarak en çok hangi platformla etkileşime giriyorsunuz? Lütfen yorumlarda paylaşın.


Her türlü destek talebiniz için medyabudur@gmail.com e-posta adresi üzerinden bizlere ulaşabilir diğer ilgili içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Yorumlarınız Değerlidir