Instagram'da Yemek Sayfası Açmak - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Instagram'da Yemek Sayfası Açmak


Instagram'da yemek sayfası açmak son yılların en popüler dijital girişimlerinden biri haline geldi. 


İşin sadeliği ve herkes tarafından yapılabilecek oluşu bir yana, mikro gelir elde etmek isteyen ev hanımları için de hayata geçirilmesi son derece kolay. Hatta teknoloji ile aranızın iyi olmasına gerek yok, eşinizin ya da bir yakınınız size seve seve yardımcı olacaktır.





İnstagram'da yemek tarifi paylaşmak halihazırda her gün ailenize ya da sevdiklerinize bir şeyler hazırlıyor olduğunuz düşünüldüğünde zorluk derecesi 10 üzerinden 4 bir hobi. Üstelik kazançlı bir gelir kapısı.


Instagram'daki Yemek Hesapları


Aşağıdaki hesapları takip etmenizi öneririm. Böylece neyi nasıl yapıyorlar nasıl buralara gelmişler öngörüler elde edebilirsiniz:


  1. Hatice Mazi
  2. Şükran Kaymak
  3. Elif Atalar
  4. Nefis Yemek Tarifleri
  5. Mutfaktaki Diyetisyen
  6. Mimar Seda
  7. Arda Türkmen
  8. Yemek.com






Instagram'da Tarifler Nasıl Paylaşılır?


  1. 2.220 karakter sınırına sahip olduğunuz için neredeyse tarifin tamamını paylaşabilirsiniz.
  2. Ayrıca, tarifin kısaltılmış bağlantısını başlıkta ekleyebilirsiniz. Tıklanabilir olmasa da kullanıcılar bağlantıyı tarayıcılarına kopyalayabilir ve açabilir.
  3. Başlıklarınızı çekici hale getirin, emofiler kullanmaktan çekinmeyin ve yazılarını iç içe geçmiş hale değil de paragraflar halinde yayınlayın.
  4. Genel kural; "eğer harika değilse yayınlama" olsa da paylaşıp paylaşmamak size kalmıştır.
  5. Hangi paylaşımınızın en iyi geri dönüşü sunduğunu takip edin.
  6. Mevsimlik tarifler çok popülerdir. Bayram, seyran, yılbaşı...
  7. Yiyecek görsellerinize metin katmanı eklememeye çalışın.
  8. Kendi hashtag'inizi (etiketinizi) oluşturun.
  9. Sonuna "bir arkadaşını etiketle" tarzı harekete geçirici mesajlar paylaşabilirsiniz.
  10. Dilbilgisi ve yazım denetimi yapın.
  11. Makarlar işbirliğine açık olduğunuzu bilsin. Biyografinizde detaylı bilgilere yer verin.
  12. Coğrafi etiket kullanmak genellikle unutuluyor. İhmal etmeyin!
  13. Gurmeleri takip edin ve onlarla etkileşim kurmaya gayret edin.
  14. Yayınlarınıza bırakılan yorumları yanıtlayın.
  15. Etiketleriniz konusunda seçici olun. 
  16. Tutarlılık anahtardır. Bir paylaşıp 3 ay uğramazsanız başarısız olmanız kesindir.
  17. Doğal aydınlatmadan yararlanın. 

Bonus: En iyi ışığı bulun ve flaş kullanmayın. Doğal güneş ışığı veya profesyonel aydınlatma idealdir. İpucu: Bir restoranda yemek yerken, her zaman pencere kenarına veya tavan penceresinin altına oturmayı talep edin. Yemeğinizi hangi açıdan en iyi şekilde görüntüleyeceğinizden emin değilseniz, birkaç farklı perspektiften çekim yapmayı deneyin.

VSCO, Camera + veya mobil cihazlar için Adobe Lightroom gibi bir kaç fotoğraf düzenleme uygulamasını deneyerek, çekim sonrasında görüntüleri ayarlayabilirsiniz.





Öncelikle Rakip Analizi Yapın


Yemek yapmayı seven abla ve kardeşlerim için rakip analizi yapmak çok önemli. Ne paylaşıyorlar, neyi hangi saatte paylaşıyorlar, nasıl etkileşim kuruyorlar ve en önemlisi sayfalarının ismi akılda kalıcı mı?


Tatlılar, bebeklere özel tarifler, öğrenci yemekleri, sadece 30 TL bütçeyle hazırladım türü ilginç başlıklar ilgi çekebilir hatta yaşlılar için de bir şeyler yapmayı düşünebilirsiniz. Hevesinizi kaçırmak gibi olmasın ama zaten yüzlerce yemek sayfası, blogu var ve siz nasıl dikkat çekebilirsiniz.


Instagram'daki yemek sayfalarına baktığım zaman çoğunun gerçekten iyi yemek yaptığına şahit oluyorum. Elinizi uzatıp o kocaman tavuğu, börekleri kapasınız geliyor. Tabi her gün pasta, börek, tavuk vs pişirip bir de bunları yayına almak için uğraşamazsınız. Bu işe ayıracağınız bütçe de önemli.


Instagram özelinde 1-2 dakikalık kısa tarifler ve öneriler paylaşmaya özen gösterin derim. Takipçilerinizi uzun videolarınıza yönlendirseniz dahi dakikalarca sizi izleyeceğini düşünmeniz iyimserlik olacaktır.






Hedef kitleniz; yorgun argın eve gelip pat-küt bir şeyler hazırlamak isteyen ev hanımları olabilir, 13-14 yaşında olup yemek yapmaya meraklı genç kardeşlerimiz olabilir burada "hemen yemek yapalım paylaşalım" demeden evvel bir çatı oluşturun derim.


İnsanın yazdıkça aklına yeni fikirler geliyor. Sadece kurabiyeler üzerine veya perhiz yemekleri üzerine de yoğunlaşabilirsiniz. Bir kaç tane de saçma profil karşıma çıkmadı değil; bu arkadaşlar yarı çıplak diyebileceğimiz dekolte kıyafetlerle yemek yapmaya çalışıyorlardı. Kendilerine göre sadece kadınları değil erkekleri de hedeflemişler sanırım.


2021 yılı itibariyle YouTube ve Instagram önde olsa da ilerleyen yıllarda hangi dijital platformlar hayatımıza girer bilinmez. Tüm hazırladığınız içerikleri ve varsa görselleri metinleri bulut sunucuda saklayın derim. Arşiv tutmak önemlidir.






Sadece Bir Telefonum Var Bilgisayarım Bile Yok!


Ortalama bir akıllı telefon sahibi arkadaşımız için yolun yarısı çoktan aşıldı! Yazının sonunda paylaşacağım uygulamaları telefonunuza indirmenizi ve denemenizi öneririm. Cüzi bir bütçe ayırabilirseniz programdan logoyu da kaldırabilirsiniz. Bu şekilde daha samimi bir ortam oluşturmak mümkün.


Profesyonellikten bir miktar uzaklaşıp samimi işler yapmak sempatik gelecektir. Bu amatörlük izleyicilerinizin "ben de yapabilirim" algısını güçlendireceği için kısa sürede kalıcı takipçiler elde edebilirsiniz. Alın telefonu elinize ve çekmeye başlayın. Beğenmediniz mi sıkmayın canınızı emin olun bir sonraki video içeriğiniz çok daha iyi olacak.


Şu sıralar pandemi nedeniyle pek dışarı çıkamazsak da bir sürü ücretsiz kurs evinize kadar geliyor. Bu programlar nasıl kullanılır, nasıl seslendirilir istemediğiniz kadar izleyip bitiremeyeceğiniz kadar içerik sizleri bekliyor olacak. İstanbul'da yaşıyorsanız İSMEK'in ücretsiz kurslarına katılmanızı öneririm. Bu sayede seslendirmeden basit video montajına kadar bir çok konuda kendinizi geliştirebilirsiniz.


Her gün mutlaka bir video paylaşmalıyım diye düşünüp kendinizi strese sokmayın. Sesiniz ve diksiyonunuzu da o kadar kafaya takmayın. Dediğim gibi kendiniz olun inanın mutlaka kalıcı takipçileriniz olacak. 


Elbette baştan sona paylaştığım tüm bilgileri teknoloji ile arası giriş seviyesi ve hatta altı olan kardeşlerimiz için derledim. Blog yazarlığı ile aranız varsa bir yandan blog sitenize yazıp bir yandan da instagram ve youtube için video içerikleri oluşturabilirsiniz. 


Bu sayede web sitenizde ve Youtube kanalınızda reklamlar göstermeye başlayacak iyi gelirle elde edebileceksiniz. 30 bin ve üzerinde instagram takipçiniz olursa influencer olmamanız için hiç bir neden yok!


Hangi platformu kullanacağınıza karar vermeniz de mühim! Burada YouTube ve Instagram öne çıkıyor. Ya da dediğim gibi ikisi de harmanlayabilirsiniz.





Instagram'da yemek sayfası açmak para kazandırır mı sorusuna kendimizce cevaplar bulmaya çalışıyoruz. Emin olun cevabımız evet! 


Geçtiğimiz yıllarda bir arkadaşım eşiyle birlikte yemek videoları çekip paylaşmaya başladı ve hatırı sayılır bir takipçi kitlesine ve asgari ücret düzeyinde de gelire ulaştı. Şimdi aklınıza "ne çok yemek sayfası var ben mi aralarından sıyrılacağım" gelebilir, emin olun bir çoğu atıl yani bir hevesle açılıp bir daha uğranmamış çöp sayfalar. Buraya dikkat!


Instagram'da yemek sayfası açmak başlıklı bu yazımda; instagram'da yemek tarifi paylaşmak, yemek sitesi kurmak istiyorum ve instagram yemek sayfası başlıklarına yoğunlaştık! Umarım hem beğenir, hem yorum yapar hem de başarı hikayelerinizi bizimle paylaşırsınız.


Vaktim de var hevesim de ancak nereden başlayacağımı bilemiyorum diyenlere profesyonel destek verebiliriz. Bize iletişim sayfamız veya Whatsapp hattımız üzerinden ulaşabilirsiniz.


2 yorum

  1. güzel bir öğretici yazı olmuş sadece yemek değil aklımıza gelen diğer iş türleri içide bilgilendirici bir yazı teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seydi güzel yorumların için teşekkür ederim.

      Sil