Instagram Etkileşim Artırma Yöntemleri - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Instagram Etkileşim Artırma Yöntemleri


Instagram etkileşim nedir ve nasıl artırılır biliyor musunuz? 


Instagramda etkileşim arttırma teknikleri arasında birçok yöntem karşımıza çıkıyor. Bu yöntemlerin bazıları instagramda yorum almaya yönelik araçlardır bazıları da kullanıcılarla etkileşime girmeye özen gösterir.


instagram etkileşim artırma



Instagram etkileşim arttırma teknikleri adlı yazımızda kullanıcılar ile etkileşime girmek için nelere dikkat etmek gerekir ve bunları yaparken neleri ihmal ediyoruz konularına değineceğiz.


Bazı temel bilgilerle başlayalım:


Katılımınızı manuel olarak izlemek istiyorsanız, bakmanız gereken bazı temel parametreler şunlardır:

Takipçiler 


Bu, izlemeniz gereken en önemli faktör. Kitlenizin veya takipçilerinizin hacmi önemlidir, ancak en önemli parametre de değildir. Bunu "ne olursa olsun takipçi gelsin.." olarak düşünmemek ve maniplatif işlere girmemek gerek.

Beğeniler


Beğeniler, katılım oranlarınıza katkıda bulunan bir diğer mühim ve temel parametredir. İçeriğinizin takipçileriniz tarafından iyi karşılanıp karşılanmadığının temel düzeyde bir ölçüsüdür. Profilinizin hedef kitleniz arasında ne kadar popüler olduğunun oldukça basit bir göstergesidir.

Yorumlar


Yorumlar, Instagram etkileşiminizdeki artışı takip ederken bakmak istediğiniz bir sonraki ölçümdür. Yorumları analiz etmek, takipçilerinizin gönderileriniz hakkında gerçekten ne düşündüğünü gösterecektir. Bağlılığınızın niteliksel bir değerlendirmesidir.


Instagram etkileşim oranı kaç olmalı?


Instagram etkileşim oranlarının ne kadar olması gerektiği konusunda kesin verilerden bahsetmek zordur zira bu durum ilgili hesabın istatistiklerine göre değişebilir.


"National Geographic günde 5 ila 7 kez paylaşım yapıyor. 135 milyon takipçi ile yüzde 0,24'lük katılım oranları büyük bir başarı. 324 bin kişinin etkileşime girdiğini söyleyelim."


Burada genel olarak takipçi ile etkileşim oranına ulaşılması hedeflenir. Sahip olduğumuz takipçi sayısı, genel olarak tüm etkileşimleri karşılayabiliyorsa verimli bir hesapla karşılaşırız. Fakat bu iki veri arasındaki dengesizlik varsa sayfanın kalite puanı azalır. 


instagram etkileşim arttırma



Kısaca örnekle ilerleyelim. En fazla 5 bin takipçiya sahip bir sayfanın asgari etkileşim oranı ortalama yüzde 15 küsürdür yani taş çatlasa 750 kişidir. Fakat milyonlarca takipçisi olan sayfanın yüzde 2 ila yüzde 5 arasında değişkenlik gösterebilir. 


Bilgi: "Gönderi karuselleri normal gönderilerinden ortalama olarak 3,1 kat daha fazla etkileşim alıyor. Yani bu tek paylaşımda bir görsel yerine peşisıra imajlar olarak anlayabiliriz. Sadece karusel değil ya da sadece video değil, tüm bunları harmanlamalısınız."


Burada takipçi arttıkça etkileşim oranı düşer olgusunu ta atlamamak gerek. Bunun sebebi, tüm takipçilerin eşit derece etkin olmaması ve etkileşimde bulunmamasıdır. Bu arada tüm bu verilerin organik takipçiler baz alınarak ele alındığını da vurgulamak gerek.


Benzer hesaplarla düzenli etkileşime girin


Çiçekleri bitkileri düzenli sulamak gibi düşünebiliriz. Rakiplerinizi takip edip analiz etmek hem yeni kitleler hakkında değerli veriler sunar hem de alanınıza farklı bir açıdan bakmış olursunuz.


instagram takipçi artırma



Instagram'ın birbiriyle bağlantılı hesapları eşleştirdiğini, sahip oldukları takipçileri birbirlerine eşlediğini hatırlamalıyız. Rakipleri takip edersek ve kaliteli yorumlar yazmaya özem gösterirsek daha fazla kişinin önerisine sunulabiliriz.


Bilgi; "Juno, Clarendon, Valencia ve X-Pro II daha popüler filtrelerden bazıları. Takipçilerinizin marka stilinizi tanımaya başlaması için bir veya iki filtreye bağlı kalmak en iyisidir."


Özetle; takip edin, beğenin ve kaliteli yorumlar yapın. Böylece kendinizi tanıtır ve yeni takipçilere kapılarınızı açmış olursunuz. Bu GT, takibe takip ve benzeri saçma iletişim yolları denemediğiniz müddetçe etkileşim için en doğal yöntemlerden biridir.


Uzun kuyruklu hashtag’leri ihmal etmeyin


Milyonların yığıldığı bir hashtag'de ısrar etmek pek mantıklı bir davranış olmaz. Bunun sebebi, içeriğinizin binlerce paylaşımın arasında kaybolma olasılığının oldukça yüksek olmasıdır.


Bu alanda uygulayabileceğiniz en iyi etkili uzun kuyruklu ve alakalı hashtag’lerdir. Uzun etiketler tercih ederseniz faydasını görebilirsiniz. Hacmi düşük olacağından içeriğiniz rakipleriniz arasında kaybolmayacaktır. Böylece olumlu etkileşimler elde edebileceksiniz. 


İnsan yüzü olan daha fazla fotoğraf paylaşın


Sayfanızın etkileşim amaçlı kurulmadığını, gerçekten fayda sağlamak için paylaşımlar yaptığınızı göstermek zorundasınız. Kullanıcılar kimi takip ettiğini görmek ister, bunun için canlı figürlerle ilerleyebilirsiniz.





Yazılar ve logolar elbette önemlidir ancak kendinizi veya ekibinizi öne çıkarmaktan çekinmeyin bu sayede takipçilerinizin güvenini kazanırsınız.


Kaliteli açıklamalar yazın


Açıklamalara ne yazık ki gereken önemi veremiyoruz. İçeriğinizi bir reklamcının kalemiyle oluşturmaya çalışın. Bunlar takipçilerin dikkatini çekecek ve onları okumaya teşvik edecek yazılar olmalı.


Ayrıca bu yazılarınızda kullanıcıları harekete geçirecek CTA (Call to Action) yani yetikleyici ifadeleri kullanmaya dikkat edin. Örneğin, sorular ekleyerek kullanıcıların yakınlarını etiketlemelerini sağlayabilirsiniz. Bu, etkileşiminizi ciddi oranda arttıracak ve gönderinizi kesinlikle öne çıkaracaktır.


Takipçilerinizin en aktif olduğu zamanlarda paylaşım yapın


Buffer, Loomly veya Hootsuite gibi zamanlayıcılarla yahut manuel olarak zaman yönetiminizi koordine edebilirsiniz. 17:00 ila 20:30'un etkin saatler olduğuna dair genel kabul gören bir görüş mevcuttur. Ayrıca sayfanıza yeni gelen takipçilerin de aktif olduğu zamanları anlamaya çalışabilirsiniz.


Sık paylaşımlar yapmaya özen gösterin


Düzenli paylaşımlarla aktif bir sayfa olduğunuzu göstermiş olacaksınız. Bunlar sürekli post veya sürekli story şeklinde değil bir harmanlama politikası ile ilerlemelidir. Takipçiler aktif olmayan sayfalardan kaçmaya meyillidir.





Bir bilgi: "Instagram altyazıları 2.200 karaktere kadar ve 30 hashtag'e kadar olabilir!"


Gece saat 01:00'de de sabahın 06:00'sında da paylaşım yapsanız Instagram size neden yaptınız demez ve sınır koymaz. Ama Instagram sınır koymuyor diye düzensiz ve alakasız zamanlarda paylaşım yapmak Instagram erişim düştü sorununa neden olacaktır.


Paylaşımlarınıza konum etiketi ekleyin


Konum etiketleri, Instagram’da etkileşimi artırmak için yapabileceğimiz bir başka çalışmadır. Konum tanımlayarak o nokta için arama yapan kullanıcıları hedeflemiş olursunuz. 


Özellikle yoğun kullanıcı çeken alanlarda paylaşımlar yaparak çok daha fazla kişi tarafından keşfedilebilirsiniz. O noktada göründükçe etkileşim alma oranınız artar. Bu nedenle konum bilgilerinizi de girerek etkileşim oranlarınızı artırmalısınız. 





Bilgi: "İzleyicilerin yüzde 80'i bir blog gönderisini okumaktansa canlı yayın izlemeyi tercih ediyor."


Özellikle yerel veya küçük bir işletmeniz varsa, içeriklerinizde mutlaka konum belirleyin. Bu şekilde mağazanıza ve e-ticaret alanlarınıza müşterileri kolayca yönlendirmiş olursunuz.


Instagram’da trend olan başlıkları takip edin


Sayfanızın paylaşım çizgisine uygun trendler takipçi çekmek adına muazzam kaynaklardır. Özellikle milyonların beğenisi kazanmış trendlere kaliteli ve özgün içerik üreterek bilinirliğinizi arttırın. Klişelerle ilerlemeyin ve farklı neler yapılabilir konusuna yoğunlaşın.





Videoyu ihmal etmeyin!


Videolar, Instagram'da güçlü etkileşim için en gerekli içerik alanıdır. Statik ve tekdüze paylaşımlar her zaman ciddi etkileşimler getiremeyebilir fakat videoların her zaman çok daha fazladır. Kısa ve ilgi çekici videolarla etkileşim oranlarınızı artırabilirsiniz. 


Özellikle ilgi çekici, eğlenceli ve popüler içeriklere yoğunlaşan videoların hacmi çok daha yüksektir. Fakat bu alanda da ilgi çekici olmanız ve kurgu programlarına hakimiyetiniz gerekecektir. 


Videonuzun gücünü hafife almayın ve boşa harcamayın. Takipçilerinizin izlemekten hoşlanacağı ve sayfanızla alakalı olacak içerikler sunun. Son olarak uzun videolar için mutlaka izlenmeye değer eşsiz konular üzerinde çalışın. Aksi takdirde emeğiniz beklentiyi karşılamayabilir.





Influencerlar ile çalışın


Influencer'lar mikro ve makro olmak üzere ikiye ayrılır. İlk etapta düşük bütçeli mikrolarla çalışmak her zaman daha iyidir. Bu şekilde influencer işbirliğini net olarak deneyimler süreci daha kolay kavrarsınız.


Bütçeniz yüksek dahi olsa makro yerine mikro influencer'larla çalışmak da iyi bir tercihtir. Çoğu mikro hesap daha etkin iletişime sahiptir. Bunu da gözden kaçırmamak gerekir. 


Tüm kullanıcılar neredeyse yüzde 70i her gün "Keşfet" kısmını ziyaret eder ve etkileşime girer. Instagram etkileşim arttırma konusunda burası da çok önemlidir. Keşfet kısmının veya keşfete düşmek denen olgunun etkileşim artırma adına etkisi büyüktür.


Instagram etkileşim artırma yöntemleri nelerdir?


  • On numara bir BIO hazırlayın,
  • Hashtag yani etiketleri dikkatle belirleyin,
  • Kadınların erkek kullanıcılardan fazla olduğunu unutmayın,
  • Takipçileriniz ile etkileşime girin,
  • Gelen soruları hızlıca cevaplayın,
  • Doğru hikayeleri doğru zamanda kullanın, 
  • Kurumsal bir dil yerine samimi bir üslup seçin,
  • Reels ve video içeriklerine önem verin,
  • Eyleme çağıran (CAT) ifadeler kullanın,
  • Yorumları yanıtlayın,
  • Gerekirse yardım isteyin veya sorular sorun,
  • Çekilişler organize edin,
  • Canlı yayınlar yapın,
  • Özel günlere önem verin,
  • Reels özelliğini es geçmeyin,
  • Instagram reklam yatırımlarınızı artırın,
  • Bir tema (mizanpaj) üzerinden bütünlüklü ilerleyin,
  • Emoji ve GIF'leri dozunda kullanın,
  • İstatistiklerinizi analiz edin,
  • Görsellere olduğu kadar metinlere de özen gösterin,
  • Hikayelerin gücünden yararlanın,
  • Gerektiğinde profesyonellerden yardım alın,
  • Gece geç saatlerde paylaşımlar yapmayın,
  • Paylaşımlarınıza özen gösterdiğinizi hissettirin,
  • Yüzde 75'i 35 yaşın altında olan bir mecradan söz ediyoruz,
  • Konum eklemek etkileşimi yüzde 73 artırır.
  • Carousel'ler yani peşisıra görseller etkili olabilir,
  • Alışverişle alakalı paylaşımlar sık izlenme alır,
  • Paylaşımlarınızda mizahi bir dil olsun,
  • Yeni içerik türlerini düzenli test ve analiz edin,
  • Profilinize öne çıkan hikayelerinizi ekleyin,
  • Markanız ve işiniz hakkında bilgi verin,
  • Paylaşılabilir içerikler oluşturun,
  • Feed'iniz için "kaydedilebilir" içerik oluşturun,
  • Diğer kaynaklardan trafik çekin,
  • Vaaz veya hayat dersi vermeyin,
  • Mikro etkileyicilere odaklanın,
  • Hikayelerinize bağlantılar ekleyin,
  • Hesabınızı diğer SM hesaplarınızda tanıtın,
  • Şablon kokan tasarımlardan uzak durun,

Instagram'da anket yapmak


Instagram'da anket yapmak da takipçi kazandırabilecek ve halihazırdaki takipçilerimizin sadakatini güçlendirebilecek eğlenceli bir yöntemdir. 

Hikayenizde paylaşacağınız video ve fotoğraflara ekleyeceğiniz anket çıkartmasıyla takipçilerinize ya da sizin belirleyeceğiniz takipçilere oylama yapabilecekleri sorular sunabilirsiniz. 





Anketle ile ilgili bir takım hayati bilgilere ulaşmanız da söz konusudur. Bu verilerle sadece hangi cevabın daha çok oy aldığını göstermekle kalmayıp, hikayenizi kimlerin izleyip oy verdiğini, toplam oy rakamını ve bu oyların verilmiş olan cevaplara göre dağılımını da analiz etmenizi sağlar.

Instagram’da etkileşimin en yüksek olduğu saatler


Pazartesi: 06:00 ile 17:00 ve 11:00 ile 22:00 arasında.
Salı: 02:00 ile 19:00 ve 06:00 ile 09:00 arasında.
Çarşamba: 07:00 ile 21:00 ve 00:00 ile 12:00 arasında.
Perşembe: 09:00 ile 10:00 ve 12:00 ile 19:00 arasında.
Cuma: 05:00 ile 18:00 ve 14:00 ile 20:00 arasında.
Cumartesi: 11:00 ile 12:00 ve 20:00 ile 21:00 arasında.
Pazar: 07:00 ile 16:00 arasında.

Instagram yoğunluk saatleri 2021 verilerini düzenli olarak takip etmenizi öneririz. COVID sürecinde Instagram'da geçirilen vaktin arttığının altını çizmekte fayda var.

Güncel değerlendirmelere göre en iyi Instagram etkileşim saatleri sabah 6 ile 7 civarında başlıyor ve akşam 21:00’e varmadan bitiyor.


Çekiliş düzenleyin


Instagram’da çekiliş düzenlerken özellikle dikkat etmeniz gereken en önemli nokta doğru şartlarla çekiliş düzenlemek katılım koşullarını basitleştirmektir. Bunlar; fotoyu beğenmek, yorumlarda bir iki kişiyi etiketlemek veya ilgili sayfayı takip etmek olabilir.

Bir başka bilgi: "Ardı ardına çok fazla gönderim yaparsanız takipçi yorgunluğu nedeniyle katılım oranlarınıza zarar verme riskiniz vardır. İnsanlar çok fazla spam gönderdiğinizi düşünürlerse ilgisiz olma eğilimindedirler ve bu da etkileşim oranlarında nihai bir düşüşe yol açabilir."




Instagram takipçi artırma yöntemleri nelerdir?


Facebook ve Instagram'ı bağlayabilir ve her iki hesap üzerinden de tanıtımlar yaparak hedeflediğiniz kitleye daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Instagram'da sık sorulan sorulardan biri de takipçi hilesidir ve instagram hileleri arasında en çok konuşulan başlıklardan ilkidir. Instagram takipçi hilesi sıkça araştırılsa da uzun vadede kesinlikle tavsiye edilmeyen bir yöntemdir.

Faydalı bağlantılar:



Instagram erişim arttırma hilesi var mı? 


Her şeyi izah etmeye çalışıp bunun üzerinden geçmemek olmaz. Bazı tanıtımlarda etkileşimi arttırmak için hileli yöntemlerin işe yaradığı söyleniyor. Bu koca bir aldatmaca ve ciddi bir dolandırıcılık yöntemi. Etkileşimi sadece doğal yollarla almanız lazım. Başka yollar kesinlikle sonuç vermez ve ceza almanıza neden olur.




Bonus bilgi 


Instagram etkileşim arttırma için yeni güncelleme sonrasında 60 dakika kuralı geldiğinden bahsedilmekte. Bu elbette yazılı bir kural değil ve şehir efsanesi tadında. Gelen herhangi bir yoruma 45-50 dakika içerisinde karşı yorum yapmanız lazım. Böyle yaptığınızda ilgili bir kullanıcı olduğunuz anlaşılıyor.


Profesyonel destek almak isterseniz iletişim sayfamız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Yorumlarınız Değerlidir