Gazete Çıkarmak için Gerekli Belgeler Nelerdir? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Gazete Çıkarmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?


Süreli yayınların kuruluşu ve hukuki altyapısı ile alakalı en güncel ayrıntılara basın kanunu üzerinden ulaşmak mümkündür. Elbette çoğumuz hukukçu değiliz ve özet bilgilere hakim olmak çok daha ilgi çekici. Başlayalım o halde;

Belirli aralıklarla yayın yapan basın kuruluşları bu halleriyle "süreli yayın ve mevkute" adını almaktadır. 

Hukukumuzda gerçek ve tüzel kişilere örnek verebileceğimiz şirket veya dernekler ile kamu kurum ve kuruluşları süreli yayınların sahibi olabilir. Süreli yayın kavramı; "günlük, haftalık veya aylık gibi belli aralıklarla yayımlanan gazete, dergi vb basılı eserler ile haber ajanslarının yayınlarını kapsar.




Bir süreli yayının hayatımıza girebilmesi için bir yayın sahibine ek olarak bir sorumlu yazı işleri müdürünün bulunması ve Cumhuriyet Başsavcılığına kanunlara uygun şekilde bildirimde bulunulması şartı aranır. Bu bildirimle birlikte süreli yayınların yasal altyapıları oluşmuş olur.


gazete çıkarmak için gerekli belgeler


Sorumlu müdür olabilmek için şu şartlar aranır;

  • Onsekiz yaşını bitirmiş olmak,
  • Türkiye'de devamlı oturmak veya yerleşim yeri sahibi olmak,
  • En az ortaöğretim veya dengi bir eğitim kurumundan mezun olmak,
  • Kamu hizmetlerinden kısıtlı veya yasaklı olmamak,
  • Yüz kızartıcı suçlardan mahkum olmamak,

Bir gazete nasıl çıkarılır? Gazete çıkarırken nelere dikkat edilmeli?

Yerel, bölgesel veya ulusal bir gazete mi çıkarmayı planlıyorsunuz? Yayın periyotu; günlük, haftalık veya aylık da olabilir. Mali durumunuza göre siyah beyaz yayımlamayı da düşünebilirsiniz ki yerel gazetelerin bir çoğu halen bu şekilde, 8-12 sayfa planıyla ilerliyor. Sayfa sayısı kadar kağıt kalitesi de önemli.

Tabloid gazeteler; dergiyi andırır sempatik halleriyle daha bir ele otursa da Türkiye'de tutmadı! Avrupa'da ise inanılmaz yaygın! Yıllar önce sanırım 90'ların ortalarında GÜN adlı bir gazete bu formatta yayımlandı ancak ne yazık ki devamı gelmedi.




Toparlayalım! Hangi ilde bulunuyorsanız o ilin adalet.gov.tr adresine girin. Ana sayfada yer alan Basın Bürosu bölümünde sizden istenecek ek belgelerin bir listesini bulabilirsiniz. Bu arada atlamadan belirtelim, internet gazetesi kurmak, çoğu kısıtlı bütçeye sahip yatırımcı için alternatif bir seçenek olabilir.

Süreli yayınların çıkarılması için, Cumhuriyet Başsavcılığına süreli yayın beyanname verilmesi yeterlidir. Bu beyannamenin verilmesi ile birlikte artık süreli yayın çıkarılabilecektir. Bu evrakların toparlanıp savcılığa teslim edilmesinin ardından 1 saat gibi kısa bir sürede müsaadenizi alabilirsiniz.

Yerel gazete çıkarmak isteyenlerin yaşayabileceği zorluklar!

Yine bir heves yerel bir gazete çıkarmak isteyen çoğu arkadaşımız ve büyüğümüz, motive edici satış rakamlarını yakalasa da bir kaç sayıdan öteye gidemedi. Elbette nedenleri malum; siyasilerle yakın olamamak ya da fazlaca yakın olmak, finansör bulamamak, gazete kurma maliyeti, muhabir ağı oluşturmanın zorluğu, dijital dünyayla başa çıkamayışımız, bir reklam departmanı kurmanın zorlukları ve en önemlisi baskı maliyetlerinin günden güne artışı ve dağıtım zorlukları.




Çoğu kişi için yerel gazete kurmak icin gerekli evraklar bir kaç gün içinde tamamlanabilse de işin sürekliliğini sağlamak mümkün olmuyor görülebileceği üzere.


Gazete çıkarmak yerine bir haber sitesi kurmak


Basılı bir yayın için bir internet sitesi olmazsa olmaz ancak bir haber sitesine sahipseniz bunun bir de basılı halini yapalım bütçe ayıralım diye düşünmezsiniz. Basılı yayınlarla bir yere kadar ulaşabilirsiniz ancak ortal halli bir web sitesine sahip olsanız Kolombiya'dan dahi takipçileriniz olabilir.

Gazete çıkarmak istiyorsanız danışmanlık hizmeti alabilirsiniz!

Sunacağımız ayrıntılı danışmanlık raporu; rakip analizi, pazarlama önerileri ve maliyet bilgilerinin yanı sıra dijital haberciliğin avantajlarını içeren detaylı sunumu içermektedir. 

Daha fazla bilgi almak için basın kanununu indirip inceleyebilir, iletişim sayfamız üzerinden veya medyabudur@gmail.com e-posta adresimiz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.


Bu yazımızda sizlere; yerel gazete kurmak için gerekli evraklar, gazete çıkarmak için gerekli evraklar, yerel gazete açma maliyeti, gazete nasıl çıkarılır, e-gazete kurmak, gazete satmak karlı mı ve dijital gazete başlıklarının altını doldurabilecek bilgiler paylaştım. Umarım beğenir ve yazımızın zenginleşebilmesi adına değerli yorumlarınızı paylaşırsınız.
Yorumlarınız Değerlidir