Home Ofis Kurmak için Gerekenlerin Tam Listesi - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Home Ofis Kurmak için Gerekenlerin Tam Listesi


Home ofis kurmak, özellikle masa başı çalışanların ve beyaz yakalı arkadaşlarımızın hayalidir. Ulaşım ve beslenme masraflarından kurtulmak, daha huzurlu bir ortamda çalışmak ve ofis dedikodularından uzak kalmak işin motive edici artıları gibi gözükebilir ancak elbette eksileri de vardır.


Öncelikle home ofis kurmak için gerekenler başlığı altında kısa bir değerlendirme yapıp home ofis iş kurmak mantıklı mıdır sorusuna cevaplar arayacağız.





Tasarımcılar, editörler özetle işini hakkıyla ve profesyonelce yapan kimseler için kadın erkek fark etmez nerede olduğunun bir önemi yoktur. Alır kahvesini sabah 09:00'da başlar işine. 


Bir vakitler uzunca bir süre ben de bu şekilde çalıştım. Bu şekilde çalışmaya da devam eden çok arkadaşım var. Mavi yaka dediğimiz üretimdeki kardeşlerimin ise ne yazık ki böyle bir şansı yoktur. 





Öncelikle evden çalışan arkadaşlarımın bu konforlu ortamı bırakmamak adına daha çok ve daha özveriyle çalıştığına şahit oldum. Yani işverene daha bir kendini göstermek eğilimindeler. Hal böyle olunca karşılıklı bir kazan-kazan durumu oluşuyor. Tabi işveren için de son derece avantajlı bir durum. Bir sürü ofis giderinden, sabit yüklü faturalardan tasarruf yapmak bir yana farklı onlarca kalem mali avantaj söz konusu. 


Ecnebilerin "home office" dediği bu kavrama "evden çalışmak" diyoruz arkadaşlar. Yine amcaca ve yine bu konuyu ilk kez duyan birine anlatıyormuşcasına aktaracağım.





Bu arkadaşlarımın evlerinde internet var, genellikle büyük şehirlerde oturuyorlar ve kısa buluşmalar için kolayca ulaşılabilir oluyorlar. Toplantılar ise çevrimiçi yani internet üzerinden ulaşılabilen kameralı görüşmeler üzerinden yürütülüyor. 


Günlük ve haftalık raporlamalar yapıyorlar. Bana göre son derece verimli bir iş süreci. Bu evden çalışma kavramı Avrupa ve ABD'de epey popüler olsa da bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde Covid ile hayatımıza girdi.





Evden çalışıyorsanız pazartesi sendromu yaşamazsınız ancak "nasıl olsa evde.." denilerek gecenin bir körü aranabilirsiniz. Yol masraflarınızın ciddi oranda azalacağını da söylemiştik zaten. Onlarca kişinin kullandığı hijyen yoksunu tuvaletleri de kullanmak zorunda kalmazsınız. Dediğim gibi epey avantajlı ancak dezavantajları da vardır. 





Eşiniz ya da yakınlarınız tam zamanlı bir işte çalışıyorsa sizden bol bol ve çoğu angarya talepte bulunabilir. Çocuğu okuldan almak, kediyle köpekle ilgilenmek, çamaşırları çıkarıp asmak hatta ütüleyip kaldırmak, siparişleri takip edip elinizden geliyorsa yemek yapmak "nasıl olsa evde ne kadar vaktini alabilir ki" denerek sizden istenen bir çoğu sıkıcı işlerden olacaktır.





Kimler Home Ofis Açabilir?


Home ofis şirket kuruluşunu genellikle e-ticaret yapanlar, sosyal medya üzerinden satış yapıp benim gibi web üzerinden hizmet verenler; Youtube, Facebook, İnstagram gibi sitelerden reklam geliri olanlar tercih etmektedir. Serbest meslek sahipleri de kolayca home ofis kurabilir!





Evden Çalışmak Kimler için Uygundur?


Müşteri ile yüz yüze iletişim gerektirmeyen her kişi ve kurum için aşağı yukarı uygundur diyebiliriz. 


Bilişim sektöründe değerlendirebileceğimiz tüm freelance görevler; muhabirlik ve editörlük, yazarlık, yazılım işleri, grafik tasarım işleri ve metin yazarlığı uzakta da olsalar gerekli şartlar sağlandıktan sonra gayet güzel verim sunabileceğiniz alanlardır. Veri analistleri, mimarlar ve çevirmenler yani masada monitör karşısında oturmaya alışkın kardeşlerim bu yeni çalışma yöntemine aşina diğer uzmanlar.





Evden Çalışanları Nasıl Kontrol Edebiliriz?


Kontrol etmek şık bir ifade değil sanırım, burada birlikte çalışmak daha uygun bir ifade olacaktır.


Bir çok dijital iş takip uygulaması mevcut ve çoğu da oldukça güvenilir. Asana’nın yanı sıra Bitrix, Trello ve Jira; multitasking yani "iş gruplama ve takip" adına işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Skype ve Slack'de iletişim takibi adına mutlaka denenmeli. Tüm bu arayüzler, senkronize takip imkanı sunduğu için tüm çalışma adımları ilgili ekiplerin denetimi altında olacak. 





Hem işverenler için hem de çalışanlar için son derece avantajlı. Tüm bu yazılımlarının temek mantığı; görevleri "yapılacaklar", "şu an yapılıyor" ve "yapıldı" gruplarında sunabilmesi. Müşterilerden gelebilecek talebe göre; Facebook’un Messenger’ını ve Apple’ın FaceTime’ını da listeye eklemek gerek.





Home Ofis için Gerekli Ortamı Oluşturmak


İnternet eliniz ayağınız olacağı için kaliteli bir bağlantı ve olası kopmalara karşı da yine kaliteli bir mobil internet hattı işinizi kolaştırır. Bunun dışında rahatsız edilmeyeceğiniz izole bir ortam; yazıcı vs. gibi tanıdık ofis aletleri diğer yeni ofis arkadaşlarınız olacaktır. 





Ev telefonu şimdilerde pek kullanılmasa da bir tane bağlatmanızı öneririm zira profesyonellik ve kesintisiz iletişim adına önemli. Son olarak unutmadan bulut yedekleme çözümlerini de hatırlatmak isterim.





Home Ofis Açmak için Ne Gerekli?


İkametgah belgesi, noterden imza sirküleri, noterden vekaletname, kimlik fotokopisi, yeni iş adresiniz ve home ofis adresinizin kira sözleşmesi patron bağımsız çalışacak arkadaşlarım için toparlamaları gereken belge listesidir. Mevzuat sürekli değiştiği için uzman bir muhasebeci ile çalışmanızı tavsiye ederim. Şahıs şirketi kurma maliyeti 2021 yılı için aşağı yukarı 800 TL'dir.





Home Office Neler Yapılır?


Home office meslekler arasında; çevirmenlik, asistanlık, muhasebecilik, sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlığı, web ve grafik tasarımcılık, çağrı merkezi uzmanlığı, müşteri temsilciliği, editörlük ve yazarlık gibi pek çok alan vardır. Bu işlerin bir kısmı ofiste tam zamanlı çalışmaya devam ediyorken çoğu tamamen evden çalışabiliyor. Avukatların ise yasaya göre home ofis çalışması mümkün değilmiş.





Home Ofis Stopaj Öder mi?


Her ne kadar oturduğunuz evin bir kısmını kullansanız da kiranın tamamı için stopaj yükümlülüğünüz mevcuttur. Artık siz brüt kira üzerinden yüzde 20 stopaj ödeyeceğiniz için mal sahibinin kira vergisi ödemesi gerekmez. Ödeyeceğiniz kiranın tamamını da aynı şekilde gider olarak göstermek mümkün.





Home Ofis Vergilendirme


Home ofiste yani evden çalıştığınız durumlarda devlete karşı yükümlülükleriniz olacak. Bunların en başında; aylık KDV vergisi, gelirinize göre 3 ayda bir geçici vergi, kira ve SGK durumunuza göre 3 ayda 1 muhtasar beyannamesi, yine her sene 1 kerede gerçek kişiler yani şahıs firmaları için gelir vergisi - LTD ve AŞ firmaları için kurumlar vergisi ve aylık SGK ödemesi gelmektedir. 





Bunlara gerek yok el altından ödeme alırım diyenlere de belirtelim; "gün gelir devlet çatır çatır alacağını cezalı olarak" tahsil eder. Profesyonel bir mali müşavir ve muhasebeci ile mutlaka bu konuları değerlendirin derim.





Home Ofis Nasıl Olmalı?


  • Ferah, sakin ve aydınlık olmalı.
  • Gereksiz eşyalardan arındırılmalı, açık renkli olmalı.
  • Mobilyaları rahat ve ergonomik olmalı.
  • Düzenli havalandırılmalı.
  • Elektrik ve tüm iletişim bağlantıları sağlam olmalı.
  • Raf, çekmece gibi detayları atlanmamalı.
  • Mümkünse ses izolasyonu olmalı.
  • Müşteri telefonları için ayrı bir hattı olmalı.




Home Ofis Kurmanın Maliyeti Nedir?


Sadece bir gün içinde şirket açılışınızı gerçekleştirip, aynı gün vergi levhanızı teslim alabiliyorsunuz. Ortalama işyeri açılış maliyeti 400 TL - 450 TL arasında değişir. Şahıs şirketi açmak için sunacağınız adresinizi belirlemiş olmanız gerekir. Bu adres; dükkanınız, ofisleriniz, sanal ofisleriniz veya yazımızın kaynağı olan home ofis olabilir. 





Home Ofis Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?


Dikkat dağınıklığı ve olur olmaz zamanlarda aranabilme başı çekiyor elbette. Ekstra işler istenebileceği için konsantrasyon sağlamakta zorlanabilirsiniz. Arkadaşlardan bir miktar soyutlanabileceğiniz için psikolojinizde değişimler yaşanabilir, daha depresif bir ruh haline bürünebilirsiniz.





Şahıs Şirketi için Ev Adresi Olur mu?


Şahıs şirketi kurarken bizden doğal olarak bazı evraklar istenecektir. Bunlardan en önemli olanı da şirketinizi kurarken göstereceğiniz sabit adrestir. Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız ilk etapta olmasa bile kesinlikle bir adres tanımlamalısınız. Kuracağınız şahıs şirketinde ofis olarak evinizi gösterme şansınız vardır.





Sanal Ofis Sistemi Nedir?


Bir de ofis ve iş yeri kavramlarının harmanlanması olarak karşımıza çıkan bir yenilik var o da sanal ofis. Yani evi andırır rahatlıkta ama aynı zamanda ofis ciddiyetinde. 


Sanal ofis, çoğunlukla freelance çalışanların sık tercih ettiği; bünyesinde sanal ofis olarak kiralanan alanı adres olarak gösterebilme, sekreter hizmeti aldıysanız telefonunuzun firma isminiz ile açması, uygunsanız size aktarılması, uygun olmamanız halinde notu e-posta ile alabilmeniz gibi özellikleri barındıran bir hizmet. Kurye, kargo takibi de yapıyorlar.






Bu yazımızda, evde çalışma şartları, 2021 evde çalışma vergi, evde ofis nasıl kurulur?, evden çalışmak için firma kurmak, home ofis açmak 2021, home ofis avantajları, home ofis dezavantajları, home ofis hangi işleri kapsar, home ofis için hangi işler şarttır, home ofis kurmak, home ofis nasıl kurulur?, home ofis vergi durumu, home ofis vergilendirme ve home ofis vergileri nelerdir gibi başlıklara cevaplar bulmaya çalıştık. 


Umarım yorumlarınızla yazımızı zenginleştirebiliriz.

Yorumlarınız Değerlidir