Home Ofis Çalışmak İsteyenler için En Güncel Rehber - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Home Ofis Çalışmak İsteyenler için En Güncel Rehber


Serbest çalışan kişiler olarak çalışma ortamımızı ifade etmek için kullandığımız Home Ofis ya da Home Office kavramı; ikamet ettiğimiz veya belirlediğimiz bir alanın belli bir bölümünü ofise dönüştürerek elde edilen oda veya alandır. 

Açık ofislerin avantajları bir yana; ofis kiralamak ve ofis giderlerini karşılamak çoğu zaman zorlayıcı olabiliyor, özellikle yeni girişimciler için. Hal böyle olunca evin bir bölümünü ofis alanı olarak belirlemek mali olarak daha cazip. Özellikle Covid-19 sonrasında home office çalışan sayısındaki artış bu yeni çalışma kültürünün oluşmasını ve kabulünü sağladı.

Home ofis çalışanlar da kendi içinde ikiye ayrılıyor. Kendi işlerini yapanlar veya bir şirkete bağlı olarak maaşlı bordolu devam edenler.

Home ofis


Beyaz yaka ağırlıklı çalışan bazı kurumlar; çalışanlarının ofis, iletişim, ulaşım vb giderlerini karşılamak yerine, elemanlarını home ofis çalışmaya ikna ve teşvik ederek maliyetlerini ciddi oranda düşürmekte... Yazılım, e-ticaret, haber siteleri, bazı gayrimenkul firmaları özetle klavye önü kadroları evde çalışmaya ikna etmek çok kolay.

Ben de bir home ofis çalışanım ve bu yeni izole alan son derece cazip. Özellikle büyük şehirlerde ulaşım malumunuz büyük dert! Mesai saatlerimizi kendimiz belirleyebiliyoruz; en rahat kıyafetlerimizle çalışabiliyoruz ve konsantrasyonumuzu bozan dış etkenler de olmuyor. Hepsi bir yana bu konforlu alanı kaybetmemek adına çok daha özenli çalışıyoruz.

home ofis hakkında bilmeniz gerekenler


Home ofis çalışmanın avantajları nelerdir?

Evinizde ya da çalıştığınız yer neresi ise ortam seslerini siz ayarlayabilirsiniz! Patron sizsiniz. İstediğiniz müziği dinleyebilir, klimayı istediğiniz dereceye ayarlayabilir hatta TV'de dilediğiniz kanalı açık bırakarak çalışabilirsiniz. Yol - yemek ve benzeri harici masraflarınız olmaz, temiz ve sağlıklı beslenir ailenize, evcil dostlarınıza daha çok vakit ayırabilirsiniz.

Trafikte geçirdiğiniz süreleri kendiniz için ayırabilirsiniz ki en sevdiğim avantajı budur! Fazladan 1-2 saat daha uyuyabilirsiniz. Bundan daha güzeli olabilir mi? Yine bir diğer mühim avantajı sağlıklı olmak ki bulaşıcı hastalıkların artışını göz önüne aldığımızda altı çizilebilecek bir madde!

home ofis çalışma rehberi


Home ofis çalışmanın dezavantajları nelerdir?

Nasıl olsa evdesin ne kadar vaktini alabilir ki denerek sizden istenebilecek işlerin olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız! Çocuklara bakmak, temizlik, market alışverişi aklınıza ne gelirse! Çocuklarınız, aile bireyleriniz ve komşularınız dikkat dağıtıcı unsurlar olabilir. Kurallarınızı tam olarak belirlemeli ve muhataplarınızı bu yeni düzene ikna etmelisiniz.

Ev ortamları haddinden fazla rahattır ve hareketsizliğe müsaittir. Düzenli spor yapmayı ihmal etmemelisiniz. Bu denli rahat bir ortamla çevrili olmanız dikkatinizin kolayca dağılmasına sebep olabilir. Önünüze yığılan işler tamamlanmayı beklerken, kendinizi bir anda Netflix'te favori dizinizin yeni bölümünü izlerken bulabilirsiniz.

home ofis çalışmak


Home ofis yapılabilecek işler nelerdir?

Yazar, editör, web geliştiricisi ve yazılımcısı, sanal asistanlar, blogger'lar, grafikerler, eğitmenler, danışmanlar, avukatlar-mühendisler-mimarlar, çevirmenler, ressamlar ve call center elemanları ilk aklımıza gelenler ve yine mekandan bağımsız çalışabilir. Girişte de belirttiğimi gibi "önünüzde klavye" varsa evden çalışmanız için hiç bir engel yoktur. 

Home ofis çalışmak yasal mıdır?

Bir kişinin ticari faaliyetlerini home ofis üzerinden yürütmesinde yasal olarak hiçbir engel yoktur. Home ofisiniz üzerinden vergi levhanızı kolayca alabilir, şahıs şirketinizin kurulumunu gerçekleştirilebilir, vergi mükellefi olarak faaliyetlerinizi sürdürebilirsiniz.

Elektrik, su, doğalgaz vb faturaları ödediğinizi yasal olarak ispatlarsanız bir kısmı için vergi indiriminden faydalanabilirsiniz. Buna göre eve gelen kabaca 100 TL’lik bir faturanın 20 veya 25 TL’sini gider olarak geri alabilirsiniz.

home office çalışmanın avantajları


Home ofis şahıs şirketi kurmaya karar verenlerin yapması gereken tek işlem; ticari faaliyetlerini sürdüreceği işyeri adresini belirlemek. Sonrasında kira sözleşmesi ve nüfus cüzdanınız ile birlikte mali müşavirinize danışarak şahıs şirketinizi aynı gün içinde kurup, bir gün içinde vergi levhanızı alabilirsiniz.
Yorumlarınız Değerlidir