Adwords Sahte Tıklamalar ve Google’da Reklam Sahteciliği - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Adwords Sahte Tıklamalar ve Google’da Reklam Sahteciliği


Şimdilerde özellikle orta seviye reklamcılık bilgisine sahip düşük bütçeli yayıncıların kabuslarından biri haline gelen reklam sahteciliği nedir ve önüne nasıl geçebiliriz sorularına cevaplar aramak isteriz.


Su saldırılar en iptidai şekilde; modemi aç kapat rakip reklama tıklayarak bütçesini bitir şeklinde gerçekleşiyor ve özel yazılımlarla siz hiç uğraşmadan bütçe saldırıları gerçekleşiyor. Devamında da reklamların yayına kapanıyor.





Her ne kadar Google arka planda bir filtreleme uygulayıp bitirici sahte tıklamaları bütçenize yansıtmasa da yüzde yüzlük bir başarı ne yazık ki mümkün değil. Burada ilk sorumuzu sorarak makalemize giriş yapalım: "Reklam hesabınızı rutin olarak kontrol ediyor ve anormal hareketleri görebiliyor musunuz?"


Sahte AdWords Tıklamalarını Nasıl Takip Edebilirim?


Bir yılda üç defa Google'dan inceleme talep edebiliyorsunuz. Gerçekten bir anormallik söz konusuysa bütçenizi iade ediyorlar. Kampanyanıza ait sahte tıklamaları takip etmek istiyorsanız, Adwords / Sütunlar bölümünden "Geçersiz Tıklamalar" kısmını aktif edebilirsiniz. Sahte tıklamalar varsa bu yolla alınan ücretlerin hangi yolla geri ödendiği de Faturalandırma bölümünde karşımıza çıkacaktır.


Bana göre kişisel bilginiz ne düzeyde olursa olsun eğer kendinize tam olarak güvenemiyorsanız sağlıklı bir profilleme, bütçe tespiti ve raporlama için Google Partner olarak tanımlanan profesyonel bir ajans ile ilerlemelisiniz.


Google Adwords reklam saldırıları çoğumuzun bir ya da iki kez başına gelmiştir. Bütçemiz çok kısa sürede bitmiş ve istediğimiz verimi alamamış olabiliriz. Peki bu nasıl ve neden yaşanabilir hiç merak ettiniz mi? Yatırmış olduğunuz tüm bütçenin havaya uçması ve size sıfır geri dönüş görmeniz nasıl da yıpratıcı bir duygu.


Covid sonrasında e-ticaret ve dijital pazarlamanın gelişmesi ile bu tip işler yapanlara da adeta gün doğdu. Burada Cost Per Click yani PPC (Tıklama Başı Maliyet) kavramına hakim olmak son derece mühim. Bulunduğunuz sektörde rekabet ne kadar yüksekse aynı oranda tıklama başı maliyet ödersiniz.


Sahte tıklamaların amacı senin bütçeni bitirip kendi reklamlarının yayına devam etmesini sağlamaktır. Bu saldırılardan tek karlı çıkan aracı Google AdWords'dür diyebiliriz. Hedef anahtar kelime yerine kuyruklu yani uzun anahtar kelimeler kullanarak daha iyi sonuçlar elde etmek olasıdır.


Adwords paneli oldukça kapsamlı ve detaylı bir paneldir ve hatayı affetmez, tecrübe gerektirir. Profesyonel ellerce kurgulanmış olan bir reklam ile saldırıların yüzde 95 önlemiş olur. Kampanyalar > Sütunlar > Tıklamalar > Geçersiz Tıklamalar ile görebileceğinizi daha önce söylemiştik.





Adwords Sahte Tıklama ve Saldırı Önleme Yöntemleri Nelerdir?


  • Analytic ve Adwords konuşturmak ve kitle hariç tutmak.
  • Ziyaretçilerin ip adreslerini bularak engellemek
  • Arama ağı iş ortaklarını iptal etmek
  • Adwords reklam vereceğiniz konumu ve hedefi iyi belirlemek
  • Remarketing yeniden pazarlama reklamları vermek


Analytics üzerinden web sitenize gelen ziyaretçileri bir data halinde toparlamanız gerekmektedir. 


Yönetici > Mülk Oluştur > Web Sitesi > Devam Et yollarından sonra; web site adı, web site adresi, ülke ve kategori seçeneklerini belirterek oluştur diyorsunuz. Gglobal site etiketi (gtag.js) göreceksiniz. Bu kodu sitenizin <HEAD>****</HEAD> etiketleri arasına kaydedin. Bu sayede Analytics kurulumunuz tamamlanmış olur.





Kitle hariç tutmak nedir?


AdWords hesabınızı Analytics ile birleştirmelisiniz. Panelinize giriş yapın > Araçlar ve Ayarlar > Kurulum > Bağlı Hesaplar > Analytics'e tıklayın çıkan pencerede hangi sitenizi bağlamak istiyorsanız > bağla seçeneğine tıklayın. Bu şekilde Adwords ile Analytics ilişkilendirilmiş olur.


Google Analytics'e tekrar girelim. Yönetici > Kitle Tanımları > Kitleler >Kitle Hedefleri kısmından Analytic ve Ads hesabınızı seçmelisiniz. Bu adımda tüm ziyaretçilerinizi seçmiş oluruz. Kitle hariç tutmak için en altta; Yönetici > Mülk> Kitle Tanımları > Kitleler yolunu takip ediyoruz.


Kitleler tıkladıktan sonra > Yeni Kitle > Yeni Oluştur'a tıklıyoruz. Demografi kısmından bilinmeyen (Unknown) seçiyoruz. Davranış bölümüne tıklıyoruz. Oturum > 1 olarak seçilebilir ki bu oturum sayısı 1 den fazla olan kullanıcılar demektir. Kullanıcı sitemizde 5 saniyeden az zaman geçirdiyse < 5 de seçilebilir. Yine son adımda uygula butonuna tıklıyoruz.


Google Ads Kitle Hariç Tutmak


Adwords'de hedef kitleyi hariç tutmak istediğiniz kampanyaya tıklayın. Hedef Kitleler > Hariç Tutulanlar (+) tıklayın. Gözat > İşletmenizle etkileşimde bulunma biçimleri > Web Sitesini Ziyaret Eden Kullanıcılar tıklayın. Son oluşturduğunuz (5 saniyeden küçük olan kitle) seçin ve kaydet butonuna tıklayın.


IP Adreslerini Bulmak ve Engellemek


Bu siteye üye olun ve projeler kısmından > Add New Project'e tıklayın. Site adresi ve proje adını doldurduktan sonra Add Project'e tıklayın. Karşınıza çıkan kodu <body> *** </body> etiketlerinin arasına yapıştırın ve yine kayıt edin. 


Bu işlemler ile ziyaretçilerin IP adreslerini, cinsiyet cihaz ve yaş bilgilerini görebileceksiniz. Visitor Activity kısmını inceleyerek IP adreslerini tespit edebilirsiniz. Nereleri gezmişler ve kaç defa reklama tıklamışlar bunlara da ulaşabilirsiniz.


Adwords Panelinden IP Engellemek


IP engellemek istediğiniz kampanyaya ve sonrasında Ayarlar > Ek Ayarlar > Hariç tutulan IP’ler kısmına tıklayın. Engellemek istediğiniz ve site üzerinden tespit ettiğimiz IP adreslerini buraya yazabilirsiniz. Eklerken IP adreslerin alt alta olmasına özen göstermelisiniz.


Google Arama Ağı İş Ortaklarını İptal Edebilirsiniz


Arama reklamı verdiğinizde, Adsense kullanan sitelerde görünmeniz ek bir avantaj sağlamayabilir. Hizmet sektöründe reklam veriyorsanız arama reklamlarında görünmeniz yeterlidir. Ürün satıyorsanız Google Arama Ağı iş ortakları web sitelerde reklamınızı gösterebilirsiniz. 


İş Ortakları web sitelerden reklamınızı kaldırmak için panelinize giriş yapın ve ayarlamak istediğiniz kampanyaya tıklayın; > Ağlar > Görüntülü Reklam Ağı seçeneğini iptal edip kaydetmeniz yeterlidir. Bu arada reklam vereceğiniz alanı seçip ve bu alanda yaşayan insanları hedefleyebilirsiniz. Bu şekilde gereksiz tıklamaları önlemiş olursunuz.


Remarketing Yeniden Pazarlama Reklamları Nasıl Verilir?


Kampanyanızda; Hedef Kitle > Hedef Kitleler seçeneğine tıklayın. Göz At > İşletmenizle Etkileşimde Bulunma Biçimleri > Web Sitesini Ziyaret Eden Kullanıcılar seçeneğinde hedef kitlenizi seçin ve kaydet butonuna tıklayın. Bu sayede yeniden pazarlama reklamlarınız sadece hedeflediğiniz yani sitenize girmiş kitleye görünecektir.


Yandex Metrica ile IP'leri Tespit Etme Yöntemi


Metrica kurabilir ve sürekli aynı IP üzerinden gelenleri belirleyerek AdWords'de engelleyebilirsiniz. Reklam uzantılarınıza tıklayarak saldırı alıyorsanız bir müddet uzantıları direk siteye yönlendirebilirsiniz. Bu sayede gereksiz veya saldırı yapan IP'leri tespit etmek olasıdır. 


Ancak saldırı aldığınız IP'ler sürekli değişiyorsa ne yazık ki bunu da engelleme şansımız yok gibi. AdWords'de son iki ip bloğunu engelleyebilirsiniz. Yani (3,6,*,*) son iki ip bloğunu engellediniz diyelim. Size saldırı yapanlar sürekli IP değiştiriyorsa yöntem de malesef yeterli olmayabilir.


Hizmet Verdiğiniz Bölgeleri KM Bazında Bölmek


Hizmet seköründeyseniz 1 kilometrelik alanlar ile onlarca farklı kısım belirleyebilirsiniz ve bu sayede devamlı tıklama alan bölgelerdeki teklifleri yüzde 40'a varan oradan düşürebilir ve bu sayede bir bakıma engelleyebilirsiniz sahte tıklamaları.


Yorumlarınız Değerlidir