Kaynak Göstererek Haber Yayınlamak Başınıza Dert Açabilir - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Kaynak Göstererek Haber Yayınlamak Başınıza Dert Açabilir


İnternette gördüğünüz bir haberi, içeriği ya da değerli makaleyi alıp altına kaynak şudur diyerek paylaşamamalısınız, daha doğrusu dikkat edilmesi gereken ince çizgiler var! Pat diye konuya girdim ancak işin ahlaki ve hukuki bağlayıcılığa girmeden evvel şok edici gerçeklerle de bir an evvel yüzleşmemiz gerekiyordu.

Burada "atıf" nedir ve nasıl yapılır hususunda bilgi sahibi olmanız, gerekirse muhataplarınızla tek tek iletişime geçmeniz, yazılı müsaadelerini almanız gerekiyor. Hukukta, "kaynak belirtilirse alıntı serbesttir" dense de işin dallı budaklı çok yanı mevcut. Tamam alıntılayalım ama bazı değerli içerikleri 24 saat sonra kullanabiliyoruz. Görüş alabileceğiniz bir hukuki danışmanınız var mı?




Burada şu konuya da atlamadan açıklık getirmek gerekiyor. Haber siteleri tek gün içinde yüzlerce haber ve içerik paylaşır ve çoğunu da abone olduğu ajanslardan alır. Sizin haber siteleri ve söz konusu ajanslarla ayrı ayrı iletişime geçmeniz gerekebilir. Özellikle ajanslar telif konularında çok hassaslar.

Burada değerli metin odaklı ilerliyoruz ancak görseller, karikatürler ve videolar da atlanmaması gereken önemli bir başlık. Bir görseli vs.yi alıp takla attırarak vb. yollarla da olsa kullanamazsınız. Dertsiz başınıza iş alırsınız. 

Üstelik bir haber sitesi kurmayı düşünüyorsanız ve kısıtlı bir yapı - misal spor - ile ilerleyecekseniz aylık bin TL gibi ajans abonelik bedelleri mevcut, gerek yok böyle merdivenaltı işlerle uğraşmaya.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 71. madde kapsamında cezai sorumluluğunuz olmasını istemiyorsanız aman dikkat! Bu arada bilişim uzmanı bir avukatın görüşüyle konuyu nihayetlendirelim, kendisi şöyle demekte; 

"Köşe yazısı, makale ve haber ile başta görsel, karikatür olmak üzere tüm eserleri birbirinden ayırmak şart. Haberler, makaleler veya haber niteliğindeki metinler, atıf kaidelerine uymak kaydıyla serbestçe alıntılanabilir. Özellikle haberin içeriğine izin vermemek gibi bir durum söz ise konusu değil. 

Kanun; haberlerin yayılıp alıntılanmasını kaynak vermek şartıyla serbest bırakmıştır. Haber dışında kalan fotoğraf, grafik  karikatür ve çizgi için durum farklıdır, bunlar eser olarak kabul edilir ve üreticinin yani sahibinin müsaadesi olmadan kullanılamaz."




Nasıl kaynak gösterilir?


Örneğin; Can, Görkem. "Kaynak Göstererek Haber Yayınlamak Başınıza Dert Açabilir." "www.medyabudur.com/haberlinki.html 25.01.2021" şeklinde bu yazıyı kaynak gösterebilirsiniz.

Kaynak olarak internet sitesinden bire bir alacaksanız ilgili kısım yazınız içerisinde (".") işaretleri arasına vurgulanmalı ve yazı içerisinde numaralandırılmalı ve kaynakça kısmında yine sıra numarası ile belirtilmelidir.
Yorumlarınız Değerlidir