Haber Sitesi Editörü Ne İş Yapar? Ne Kadar Kazanır? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Haber Sitesi Editörü Ne İş Yapar? Ne Kadar Kazanır?


Haber editörü, web sitesi editörü, gazete editörü özelinde ilerleyip işin sektördeki mâli karşılığını özetleyecek ve haber sitesi editörü ne iş yapar ve asgari yeterlilikleri neler olmalıdır sorularına cevaplar arayacağız.

Haber Editörü Ne İş Yapar?


Lafı daha fazla uzatmadan haber editörü ne iş yapar, sorusunu toparlayalım. Muhabir sahada veya masada haberi bulurken editör ise eksikleri belirleyip gerektiğinde revizeler isteyen, haberi düzenleyen ve son adımda onaylayan kişidir. Deneyim, tecrübe, ilgili dile hakimiyet gerekir. Her klavye başına oturanı editör olarak tanımlamak şarttır.




Haber Editörü Ne Kadar Maaş Alır?


5 bin TL ile 6 bin TL arasında giriş seviyesi maaşlar mevcuttur ki Türkiye şartlarına göre epey iyi (!) hatta bulursanız kaçırmayın oranlar denilebilir. Çoğu yeni haber sitesi asgari ücret veya bunun 200 ya da 300 TL üzerinde maaş verir. Bir oyun firmasında veya yabancı şirkette çalışıyorsanız dil yeterliliğinize bağlı olarak 1-2 TL daha fazla alabilirsiniz. 

Yine bir başka veri 2022 asgari ücretinin yüzde 13 fazlasını aldıklarını ortaya koyuyor ki bu da ortalama 4.700 TL'ye karşılık gelen bir tutar. 21 günlük bir mesainiz olacağını düşünürsek günlüğünüz de  231 TL'ler civarında olacak. 


Haber Editörü Olmanın Şartları Nelerdir?


Edebiyat, Medya & İletişim veya Radyo ve Televizyon bölümlerinden mezun olmak bir artı olsa da okumayı ve araştırmayı seven kendini edebi yönde geliştiren herkes için cazip bir meslektir. Tasarım - WEB ve SEO terminolojisine hakim, yabancı dil bilen, 5 yıl veya üstü tecrübeye sahip kadın erkek herkes bu işi yapabilir.

Haber Editörünün Sorumlulukları Nelerdir?


Haber editörleri, ister dijitalde ister basılı dünyada olsun tüm içeriklerden aşağı yuları sorumludur. 

Yayınlanmadan önce yazarlar ve diğer katkıda bulunanlar tarafından sunulan içeriği gözden geçirir ve gerekirse değiştirirler yahut değiştirilmesini isterler. Yılda 43.000 ABD Doları veya saatte 21 ABD Doları ortalama maaş alıyorlar.

ABD'de 3.583 dolarlık aylık maaş günlük kurla 55.500 TL'ye karşılık gelmekte. Bundan yaklaşık 6-7 ay evvel ABD'deki bir sektörel dergi için teklif aldığımda ücret aylık 1.000 USD'ydi ki TR şartları için bile güzel para. ABD saat dilimine bağlı çalışacağım için zorlanacağımı düşünüp kabul etmediğim bir teklifti. 

Haber editörleri; gerçekleri doğrulamak, içeriğin okunabilir ve tatmin edici olmasını sağlamak, intihal ve dilbilgisi, yazım veya noktalama hatalarını kontrol etmekle görevlidir. Temel olarak, bir gazetenin mutfağını yönetir, okunmaya ve muhabirlere atanmaya değer hikayelere karar verirler. 

Yaratıcı ve ayrıntılara dikkat eden zihinleri ile gerçek profesyonellerdir. Sağlam iletişim becerilerine ve iyi muhakeme yeteneğine sahiptirler. Bir alt paragrafta saydığım niteliklere sahip profesyonellerin Türkiye'de minimum 14.000 TL aldığına şahit oldum. (Bana göre halen yeterli değil.)

İyi Bir Editörde Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?


  • Güzel sanatlar, iletişim ve medya alanında lisans derecesi,
  • Akıcı düzeyde sözlü ve yazılı yabancı dil bilgisi,
  • Gazetecilik alanında yüksek lisans derecesi,
  • Çevrimiçi blog veya kişisel web sitesine sahip,
  • Gönüllü çalışmalarda aktif ve referanslı,
  • Medya prodüksiyon ve tasarım yeterliliği üst düzeyde,
  • Web tasarım deneyimleri ile dikkat çeken,
  • Fotoğrafçılık kabiliyetlerine sahip,
  • Dile ve terminolojiye hakim,
  • Dijital pazarlama ve SEO kavramlarına hakim,
  • Mükemmel sözlü iletişim becerileri ile dikkat çeken,
  • Staj ve saha tecrübesi ile gençlere ışık tutan,
  • Matbaa ve basım süreçlerinde tecrübeli,
  • Reklamcılık, raporlama ve pazarlama deneyimine sahip,
  • Telif hakları ve temel düzel hukuki konulara hakim,
  • Baskı altında çalışma ve karar verme konularında yetenekli,
  • Medya hukuku ve gazetecilik etiği alanlarında deneyimli,
  • Uluslararası kaynak ve yayınları takip eden,

Haber Editörü Nasıl Olunur: Adımlar


Haber editörleri için asgari eğitim şartı bir lisans derecesidir. Muhtemel editörler için en alakalı ana dallar medya ve iletişim, gazetecilik, güzel sanatlar ve İngilizcedir. 

Haber editörlerine yazma, metin düzenleme, dilbilgisi ve bilgi kontrolü konularında deneyim kazandıracak staj ve benzeri deneyimler artıdır.
Muhtemel editörler; medya hukuku, dijital gazetecilik, etik, multimedya raporlama, tasarım gibi ilgili dersleri almanın yanı sıra okullarının süreli yayınlarında da aktif olmalıdır. Birçok kolej ve üniversitede öğrencilere uygulamalı yazı ve editörlük deneyimi sunan kampüs gazeteleri veya dergileri vardır.

Potansiyel editörlere tempolu ve profesyonel ortamlarda çalışma deneyimi sunan stajlar mevcuttur. Bu tür stajlar, potansiyel bir editöre ilgili ve değerli deneyimlerin yanı sıra networking sağlayabilir. 

Stajyerler; yayınevleri, haber siteleri, ajanslar, dergi veya gazete şirketleri dahil olmak üzere birçok ortamda çalışabilir. Bir stajyerin görevleri ortama bağlı olarak değişecektir ancak esas olarak kopyaları düzenleme, araştırma ve yazmayı içerecektir.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu haber editörleri için 5 yıllık sektörel deneyimi şart koşar. 


Türkiye'deki Haber Editörleri Nasıl Çalışır?


Ajans haberlerinin başlıklarını ve giriş cümlelerini değiştirir, haberin içeriğine web'de aranması muhtemel anahtar kelimelerini doldurur ve tık yemi içeriklerle okuyucuları kandırmaya çalışırlar. Çoğu asgari ücretle çalışan yeni mezunlardır. 

Elbette averaj çalışan olarak tabir ettiğim düşük profilli genç yeni mezunların başta freelance platformlar olmak üzere haber sitelerinde çalışarak deneyim kazanmasını hoş görüyle karşılamak gerek. Bu yapılanın editörlük olup olmadığını ise yorumunuza bırakıyorum.

Haber editörü maaşları, haber editörü ne iş yapar, haber editörü nasıl olunur, editör nedir ve gazete editörü ne iş yapar gibi kavramlara değindik! 

2 yorum

  1. Zannettiğimizden çok daha zor ve sorumluluk gerektiren bir iş. Bir o kadar da saygın. Emeğine sağlık 👏👏

    YanıtlaSil