İletişim Fakültesi Öğrencileri Hangi Mesleklere Uygundur? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

İletişim Fakültesi Öğrencileri Hangi Mesleklere Uygundur?


Her yıl yenilerinin açıldığı düşünüldüğünde, iletişim fakültesi mezunlarının iş bulma konusunda özellikle son yıllarda zorlandığını görüyoruz. 

Eski bir mezun olarak naçizane tavsiyelerimi paylaşmak isterim. Umarım yorum kısmı üzerinden değerli görüşlerinizi paylaşırsınız ve etkileşimi sürdürürüz.

2002 senesinde Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim sistemleri bölümünden mezun oldum. Mobil iletişimin dahi çok yeni olduğu o yıllarda sosyal medya neredeyse yok hükmündeydi, WEB tasarım epey popüler olsa da çoğumuz belki de kendimize güvenemediğimizden olsa gerek farklı alanlara yoğunlaşıyorduk. Haberci olmak, gazeteci olmak ve yazmak ilk sıralarda geliyordu.

İletişim fakültesi bölümleri, Dünyanın en iyi iletişim fakülteleri, bilgi medya, iletişim fakültesi ekşi ve iletişim fakülteleri taban puanları gibi sorguların son yıllarda epey arttığına tanık oluyoruz.



Kalemine güvenen çok arkadaşımız editör oldu, aralarında bir tanesi savaş muhabiri dahi oldu; ben kısa süreli ajans deneyimimin ardından "abonelikli mobil servisler" ve yazı-çizi alanında yoğunlaştım. Hala da devam ediyorum. Kurgu ve yönetmenlik üzerine yoğunlaşan bir arkadaşım adeta "nokta atışı" bir alanda ilerledi zira işin sonu yok. 

Sanırım kritik kelime "öngörü". Belki bundan 10 yıl sonra hologram vb veri ileti çözümleriyle tanışacağız. Evden dahi çalışsak arkadaşlarımız karşımızda belirebilecek. Zoom ve benzeri metotlardan bahsetmiyorum buraya dikkat.



Video kurgu, tarım muhabirliği, sayfa sekreterliği gibi belli programlar ve bakir habercilik alanları üzerine yoğunlaşmanızı önerebilirim. Herkes yazıyor, herkes editörlük yapıyor. Bir şekilde farklılaşmak lazım. Muhabirlik evet güzel ama "parlamento muhabirliği" ile dikkat çekebilirsiniz.

Yığınların arasında kaybolmamak için hedefinize özel dijital programlarda da ortalama bir bilgiye sahip olun. Photoshop, Adobe Premiere önceliğiniz olmalı. İmkanlar dahilinde After Effects konusunda uzmanlaşabilirseniz harika olur! 

İstanbul'da yaşıyorsanız İSMEK; ücretsiz kursları ile imdada yetişiyor. Diksiyon ve spikerlik sunuculuk sertifikalarınızı mutlaka alın! Öğrencilik yılları eğlenceli geçer, iletişim fakültesinde öğrenci olmak da çok zevklidir ancak rica ederim "staj yapmayı" ihmal etmeyin.

Yine öğrencilik yıllarında; yazı pratiğinizi geliştirmenin en hızlı ve eğlenceli metodu bir web sitesi veya en azından bir blog sahibi olmaktır. Hem para kazanırsınız hem de CV'nizde etkili gözükür. Blog yazarlığı yapma konusunda bilgi almak isterseniz ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.

Evet ilk yıllarda düşük maaşlarla çalışabilirsiniz ancak adım atmaktan çekinmeyin. Özellikle yeni mezun gençlerin sık yaptığı hata; "bana bu kadar düşük ücret verirseniz ben de kendimi kovdurmayacak kadar az iş veririm." düşüncesi oluyor. Siz kabiliyetlerinizi gösterin emin olun hakkınızı alacaksınız.

Yorumlarınız Değerlidir