Bir Haber Sitesi Kurmanın 2021 İtibariyle Maliyeti - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Bir Haber Sitesi Kurmanın 2021 İtibariyle Maliyeti


Basılı medyalar ile kısıtlı kitlelere ulaşabilirken uygun maliyetli ve kaliteli bir web sitesi ile tüm Dünyaya açılabilirsiniz. 


Şu anda sayfalarında gezindiğiniz MedyaBudur, Endonezya'dan Kosova'ya kadar farklı coğrafyalardan binlerce ziyaret almaktadır. Üstelik bir web sitesi dijital Dünyanın da olmazsa olmazı.


Haber sitesi kurmak istiyorum diyenler için 2021 maliyet listesi oluşturmak isterim. 





Öncelikle paylaşımlı hosting yerine bir sunucuda başlamanızı kesinlikle öneririm. Almanya lokasyonlu HETZNER, makul fiyatları ile önerebileceğim ilk firma. Aylık 10 dolarlık bir maliyetle yıllık ortalama 150'lık bir ödeme oluşacaktır. Sunucu kurulumu konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz bunu sizin için yapacak bir kişi ile iletişime geçmelisiniz. Ortalama çalışma saatlik ücretleri 40 dolardır. 


Sunucu Almanya'da olmasın Türkiye'de olsun derseniz ILKBYTE'ı öneririm. Elbette TR firmaları az biraz daha maliyetli, farklı sunucular da mevcuttur. Bunun için 2.000 TL'lik bir bakiyeyi önceden hesabınıza yükleyebilirsiniz. İlk aylarda yoğun trafik almayacağınızı düşünürsek size 1 yıl boyunca yetecektir. 


2000 bin TL'lik bir yıllık bakiye yüklesek ya da ayırsak, 100 dolar da sunucu kurulumu ve gerekli güvenlik ayarlamalarına ödesek 2.826 TL bedel oluşuyor. Aylık bazda değerlendirirsek de 230 TL diyelim. Bunu bir kenara yazalım ve devam edelim,


Tema seçimi son derece önemli. Themeforest ve Templatemonster'da araştırma yaptığımızda buradaki temaların ağırlıklı olarak "magazin" mizanpajda olduğunu görüyoruz. Gayet güzel temalar mevcut. 40 ila 75 dolar civarında bir bedel oluşmakta. 


Buradan ilerleyecekseniz tema seçimlerinizi; bestsellers (en iyi satıcılar), top rated (yüksek puanlı) ve trending kırılımıyla belirlemenizi öneririm. Sık tema değiştirmek SEO süreçlerinizi sıfırlayabilir. Karar vermeden evvel iyice araştırmanızı, hız faktörünü gözden geçirmenizi, gerekirse bunları kullanan yayıncılarla iletişime geçmenizi öneririm.


Tema seçiminde yerli firmalarla yerli muhataplarla ilerlemek istiyorum derseniz; TeBilişim 5.550 + KDV gibi ciddi bir bedelle karşımıza çıkıyor. Safir Tema firması ise 200 TL'lik tema maliyetlerine sahip. Buralara da göz atabilirsiniz. Son olarak paylaşabileceğim HaberMatik'te ise fiyatlar 600 ila 3500 TL arasında değişiyor.


Bu arada şunu da belirtelim, yereldeki firmalar bu fiyatları her yıl yeniden talep eder. Türk tipi kafayla siz onlara her anlamda muhtaç olun isterler. TemplateMonster ve ThemeForest'tan kaliteli bir tema seçtiğinizde güncellemeler ücretsiz olarak gelir. 


Şu kritik soru da aklınıza gelebilir. Tema aldım ama sağını solunu da değiştirmek ekstra alanlar katmak istiyorum diyenler için Elementor PRO yine olmazsa olmaz. Tek site için yıllık 49 dolarlık bir maliyeti mevcut. Elementor PRO'yu müsaadenizle biraz daha açmak isterim.


Program; neredeyse sonsuz sınırsız sayfalar oluşturmanıza olanak sağlıyor. Bu yeni tasarımları mobilde ve tarayıcıda özelleştirebilirsiniz. Yani ziyaretçileriniz mobilde farklı tarayıcıda daha farklı görebilirler. Bana göre Elementor Pro olmazsa olmaz bir eklenti. Evet siteyi biraz kastırıyor ancak zaten bu yüzden sitemizi sunucuya taşımıştık.


Elementor PRO son derece komplike bir arayüzdür ve ne yazık ki biraz da karmaşıktır. Bionluk ya da buna benzer freelance alanlardan bulacağınız çocuklar; sürükle & bırak yapar, vakit ayırmaz, özensiz davranır ve sitenizin mobilde nasıl gözükeceği ile ilgilenmezler. 


FullStack developer yani komplike bir yazılımcı istihdam edecek gücümüz olmayabilir ancak PHP, CSS ve HTML'de eli hızlı ve referans sunabilecek bir kişi bulmanızı en azından dönemsel çalışmanızı öneririm özellikle kesinlikle ama kesinlikle PRO'da tecrübeli olsun. 


WordPress, Elementor vs her ne kadar esneklik sunsa da derinlere inmemiz gereken yerler olabiliyor. Hem hız hem de görünüm açısından. GMETRIX ve INSIGHT üzerinden hızlarınızı sayfa sayfa test edin ve kasan noktalar varsa minimize etmeye çalışın. 


Böyle bir kişinin yanına oturun, parmağınızı ekrana koyun ve şurayı şöyle şöyle istiyorum deyin. Evet 1-2 hafta vaktinizi alabilir ancak nihayetinde gayet güzel bir haber sitesine sahip olacağınız düşünüldüğünde biraz yorulmaya değmez mi?


Bu developer arkadaşlara veya aracı firmalara WordPress dediğiniz zaman suratınıza eşek leşi görmüş gibi adeta bir tiksintiyle bakarlar. Genellemeyelim ancak çoğu böyledir. ABD'de Beyaz Saray'ın web sitesi, yüzlerce büyük ve Dünyaca ünlü haber sitesi, (Türkiye'de Sözcü dahil) WP altyapısını kullanır. 


Firmalar, "size özel tasarım" diyerek 4 bin TL yerine 40 bin TL almak ister. Haber sitenizi elinize aldığınızda mümkün olduğu kadar firmalara ve kişilere muhtaç olmayın. Ufacık değişiklikler için onlarca dolar talep eden firmalar (!) gördü bu gözler. Elinizde kaliteli ve hızlı bir tema + Elementor Pro ve bunu düzenleyebilecek yetkinlikle bir kişi varsa yapacaklarınızın sonu sınırı yoktur!


Gelelim içerik konusuna. Üstte saydığım maddeleri başarıyla tamamladık diyelim. Bomboş sayfalara bakmak moral bozucu olabilir. Bu arada siteniz tüm bu giriş işlemleri sırasında NO-INDEKS yani arama motorlarına kapalı olsun. Bu şekilde ilerlemezseniz yanlışlıkla sayfalanacak onlarca şablon içeriği ve sayfayı kaldırmakla uğraşırsınız.


Bu esnada; kimiz, neciyiz, hedeflerimiz, misyonumuz, gizlilik, iletişim, hukuk ve benzeri sayfaları benzersiz şekilde oluşturmalısınız. 1-2 saatlik rakip analiziyle detaylı kırılıma ulaşabilirsiniz. MENÜ kırılımını da oluşturduysanız yayın politikanızı belirlemeye geçebilirsiniz.


Haber sitelerini eksiksiz, sorunsuz ve hakkıyla idare edebilmek için minimum 20 kişilik bir içerik ekibi gereklidir. Benim o kadar bütçem yok diyen dostlar, günlük-haftalık ve aylık adette paylaşabileceği içerik adedini belirlemeli. Devamında kalemine güveniyorsa ister kendi yazar, ister dostlarına yazdırır veya Bionluk gibi platformlardan birilerini bulur.


300 kelimeyi 30 TL'ye yazan birini buldunuz, güvendiniz ve istediğiniz başlıkları da ilettiniz diyelim. Aylık minimum 100 haber (!) oluştursanız 3.000 TL içerik bedeliniz oluşacaktır. Tabi bunların sisteminize girilmesi, meta verilerinin düzenlenmesi, görsel optimizasyonlarının yapılması, vasrsa yorumlara karşılık verilmesi, olası hukuki maillere cevap verilmesi de gerekir.


Bunun için de iletişim fakültesinden yeni mezun, hevesli ve bilgili birini istihdam etseniz muhtemelen 3.500 TL'lik bir maaşla başlayacaktır. SGK giderlerini eklemedim. Elbette WP arayüzüne aşina iseniz paranız cebinizde kalır ve bu işleri kendiniz de yapabilirsiniz.


Bağlayayım, bu işlere büyük bütçelerle büyük ekiplerle girip paramparça olan çok kişi tanıdım. Üstelik bu arkadaşların da mesleği anadan atadan gazetecilikti. Biraz uzun yazdım ancak niyetim paranızın cebinizde kalması. Ecbebilerin baby-step dediği ufak adımlarla bu işe girin. Habercilikte pasta çoktan paylaşıldı. Neden sitenize gelsinler, neden sizi takip etsinler? Özgünlük sunabiliyor musunuz?


Eğer planlarınızı bizimle paylaşırsanız; ya bu işten vazgeçin ya da şu şu bütçelerle ilk adımı atın diyeceğiz. Ezbere sözler veren, başarı vadeden kişi ve kurumlara itibar etmeyin. İletişim adresimiz medyabudur@gmail.com e-posta adresimiz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Yorumlarınız Değerlidir