WordPress SEO İpuçları ile WordPress Yazılarını Optimize Etmek - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

WordPress SEO İpuçları ile WordPress Yazılarını Optimize Etmek


WordPress'le tanışan ya da orta seviye bilgiye sahip çoğu arkadaşımız; SEO (Optimizasyon) eklentileri hakkında birşeyler duyuyor, eklentileri de yüklüyorlar fakat çoğu zaman bu eklentileri hakkıyla kullanamıyorlar yahut kullanmıyorlar. 


MedyaBudur; Blogger altyapısını kullansa da WP'le ilerleyen çoğu sitemiz için WordPress Seo by Yoast Pro eklentisini kullanıyor ve tavsiye ediyoruz. Ücretsiz versiyonu da olan bu son derece faydalı eklenti; başlığınızın nasıl olması gerektiğinden tutun da iç ve dış linklemeye, kelime sayınıza ve içeriğinizin kalitesine kadar bir çok değerli öngörü sunuyor. 





Bana göre kaliteli içerik ve kaliteli görsellerle ilerleyen bir web sitesi - ister kişisel ister kurumsa olsun veya sade bir blog, kesinlikle ama kesinlikle Google'daki sıralamasını artırabilir üstelik ücretsiz bir şekilde. Bu yazımızda SEO adına neler yapabileceğinizi anlatmak isterim.


Bu arada WordPress Eklenti Kurulumu Nasıl Yapılır? başlıklı bir yazımız vardır hatırlarsınız. Worpress'e eklenti nasıl kuruluyor diyenleriniz varsa bu yazıyı okuduktan sonra uğramanızı öneririm.


Yoast Eklentisinde Odaklanacağımız Kelimeyi Seçme


Arkadaşlar; odaklanacağınız "anahtar" kelime "Otomobil" gibi kalburüstü bir kelime ise yüzlerce ciddi rakibiniz olacağından emin olabilirsiniz. Hele ki yeni bir web sitesiyseniz hayatın sırrını da verseniz üst sıralarda olmanız imkansızdır. Bakın imkansıza yakın dahi demiyorum.

Bana göre "otomobil" yerine daha bakir bir kelime öbeği bulursanız haber siteleri ve diğer tüm içerik yığınlarının arasından sıyrılabilir gereksiz ve manasız bir rekabet içine girmemiş olursunuz. Hevesli ve arayışta olan ziyaretçi "otomobil" yazdığı zaman en kafa sitelerle karşılaşacaktır. Biraz şanslıysanız 90. sıralarda kendinize yer bulabilirsiniz. Takdir edersiniz ki kimse 9. sayfaya kadar gidip bir şeyler aramaz. 

Sade ve net olun, karmaşadan kaçının, paylaşılan örneklere bakın ve farklı neler yapabilirim, aradan nasıl sıyrılabilirim diye düşünün. Kişi o linke yani başlığınıza tıklıyorsa mutlaka istediğini alabilmeli. Yazımızın başlığı yani "WordPress SEO İpuçları ile WordPress Yazılarını Optimize Etmek" anahtar kelimeleri de içerdiği için de seçildi. Elbette "WordPress SEO Optimizasyonu Hakkında En Güncel Bilgiler" de diyebilirdik.




Yine bir örnekle ilerleyelim; "otomobile ucuz lastik bulmak" gibi bir anahtar kelime grubu denenebilir. Burada yine kora kor bir alan mevcutsa da içerik kalitenize göre ilk sayfada yer almanız olasıdır. Şöyle düşünün; tüy siklet ve ağır sıkletin boks müsabakasında kazanan kim olabilir? Burada hem YOAST eklentisinin "anahtar kelime gir" mantığını hem de yazılarımızın hedeflemesine değinmiş oluyoruz.




SEO Dostu Başlık Nasıl Yazılır?


Tık Tuzağı Habercilik Suç Kapsamına Alınmalı başlıklı yazımızda da belirtmiştik, bir içerik oluşturduysanız en kaba tabiriyle insanları aptal yerine koymamalısınız. 

Arama sonuçlarında bir başlığa tıkladığımız zaman o konu hakkında bilgi almak isteriz; onlarca anahtar kelime yığınının bir araya gelerek oluşturduğu çöp içerikler jet hızıyla dibe inmenizden ve vakit kaybından başka bir işe yaramayacaktır. 

Piyasada çeşitli Snippet araçları vardır. Bir tanesi de paylaşayım mutlaka girip incelemenizi öneririm. Burada; başlık ve tanım meta bilgilerini ilgili alanlara (kutucukların içine) girerseniz arama motorlarında yazınızın nasıl görüleceğini bir ön izleme ile tespit edebilirsiniz. 

Çok uzun bir başlık yazarsanız taşacak ve sonuçlarda çirkin bir görüntüyle sunulacaktır. Gerçi YOAST eklentisi bu konuda sizi yönlendirse de bir alternatif olarak sunmak istedim.

Bu arada arama motorları zaman zaman meta açıklaması tanımlamanıza rağmen farklı meta bilgileri sunabilir ki Blogger'da bu sık yaşanır. Makalenin içerisinden konu ile en alakalı kısmı alabilirler veya sizin yazdığınız meta bilgisini gösterirler. Değişmeyen tek alan ise başlıktır.

Yazının başlığı; ilgi çekici gelmeli, farklı olabilmeli, anahtar kelime içermeli ve 70 karakterden fazla olmamalıdır. İşte yazı başlığı nasıl olmalı sorusuna verilebilecek en net cevap budur.

Sade ve net olun, karmaşadan kaçının, paylaşılan örneklere bakın ve farklı neler yapabilirim, aradan nasıl sıyrılabilirim diye düşünün. Kişi o linke tıklıyorsa mutlaka istediğini alabilmeli. Yazımızın başlığı yani "WordPress SEO İpuçları ile WordPress Yazılarını Optimize Etmek" anahtar kelimeleri de içerdiği için de seçildi. Elbette "WordPress SEO Optimizasyonu Hakkında En Güncel Bilgiler" de diyebilirdik.


Yazı SEO Meta Açıklaması


SEO'da uzman kişiler, meta açıklamalarının o kadar da dikkat çekmediğine inanıyor ancak ben bu şekilde düşünmüyorum. Anahtar kelimelerle doldurulmamış ve başarıyla kurgulanmış bir meta açıklması son derece değerlidir. 

Seçtiğiniz anahtar kelimenin meta açıklamasında olmasına önem göstermelisiniz; inanın ve zaman zaman üşenip önemsemediğimiz ufacık detaylar dahi sıralamaları etkilemektedir. Burada da 154 karakteri geçmemeye dikkat edin!




İç ve Dış Link Verme Alışkanlığı


Sitenizi yayına aldıktan sonra benzer anafikre sahip bir çok yazı birbiriyle ilişkilendirilebilir. Bu sayede yazı dilinizden keyif alan, bilgi almak isteyen veya meraklı bir çok kişi diğer sayfalarınızı da incelemek isteyecektir. 

Ziyaretçiler bir web sitesinde ne kadar uzun süre kalırsa bu durum SEO açısından o kadar iyidir. Hemen Çıkma Oranı ile alakalı detaylara ilgili bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz. Bakınız link verdik ve bunu da bir örnekle açıkladık.

Son olarak ne kadar kaliteli yazınız varsa o kadar kaliteli trafik alır ve yeni takipçiler kazanırsınız arkadaşlar. Umarım beğenir ve yorumlarınızı paylaşırsınız.

Yorumlarınız Değerlidir