Pos Tefeciliği Nedir, Nasıl Yapılır? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Pos Tefeciliği Nedir, Nasıl Yapılır?


Uyurken para kazanmak yok efendim neredeyse hiç çalışmadan para kazanmak, internetten para kazanmak gibi hayal satıcı başlıkların çok arandığı düşünüldüğünde pos tefeciliği nedir gibi bir yazımızın da üst sıralarda oluşuna şaşırmamak gerek. 


Burada iki grup söz konusu; birincisi kan emici vampirler ki bunlar detayları merak ediyorlar Allah onların belasını versin, ikincisi de düşkün borçlu kardeşlerim. Ha bu arada tefeci yazımız da Google aramalarında ilk üç sırada bunun da altını çizelim. İlginizi çekerse bir bakın derim.





Bu pos tefeciliği, kavram olarak normal tefeciliğin bir üst modeli olarak sınıflandırılabilir. Gelin pos tefeciliği nasıl yapılır ve pos tefeciliği nedir meselesine bir bakalım.


Borcunu nakit kapatıyorlar devamında pos cihazlarından taksitli alışveriş yapıp sizi yine bankaya borçlandırıyor. Olay; kartını asgari asgari ödeyecek birinin kalan borç için yıllık yüzde 30'larda bir gecikme faizi ödemesi yerine taksitli işlem sırasında bankanın almış olduğu vade farkı ile beraber 3-5 bin TL ilave tefecin faizi eklenmesi. Ha farklı bir noktadan bakıldığında asgari ödeyerek sittın sene bitiremeyeceğin borcu daha düşük bir faiz ile taksitlendiriyorsun ve delikanlıysan da bir daha kart mart kullanmıyorsun. Taksitlendirme yaptırdıktan sonra kartını iptal edip sadece taksitleri ödemeye devam et ki bu en akla yatkın senaryo. Sonuçta gene bankaya borçlusun.


Pos Tefeciliği Nasıl Yapılır?


Google reklamlarında sağda solda gördüğümüz "kredi kartı borçlarınızı taksitlendiriyoruz, borcunuzu biz ödeyelim" gibi şeyler pos tefeciliğidir.


  • Kredi kartı borcunu ödeyemeyip nakit paraya ihtiyacı olan kişi pos tefecilerine başvurur.
  • Tefeci, tutarı öğrenir ve borçlu miktar kadar internetten ödeme yapar veya nakit karşılar.
  • Elbette borca komisyon koyarak toplam tutarı POS vasıtasıyla 12 taksitli alışveriş gibi çeker.
  • Sahte belge ile karttan çekilen son miktar değerinde mal satmış gibi gösterir.
  • Bankadan parasını normal alışveriş gibi anlaşmaya uygun alır.


İşlem ne yazık ki kontür ve altın satışında KDV’nin olmayışı nedeniyle bu sektörlerde yaygındır. Bu arada kuyumculardan yapılan alışverişe taksitlendirmenin kısıtlanması ile altın kuyum işlerinde artık pek ilerlemiyor bu dalavere.


Yukarıdaki maddeleme biraz karışık gelecektir gelin sistemi örnek üzerinden biraz daha açalım. 20.000 TL borcu olan bir kredi kartınız mevcut diyelim. Bu kaçkınlara ulaşıyorsunuz. Bunlar kartınızı elinizden alıyorlar.


Tabi bu sırada olana bitene tanık olmaktasınız. Önce kredi kartınızın 20 bin TL'lik borcunu tiko para kapatıyorlar. Sonra yine kendilerine ait olması muhtemel bir dükkâna gidip 20.000 TL alışveriş yapıyor ve bunu taksitlendiriyorlar. Burada pos tefecisi için kritik husus dükkânın "kredi kartına taksit yapan sektörde" faaliyet göstermesi.


Kartınızın borcunu ödediler, gidip alışveriş yaparak taksitlendirdiler burada kalmıştık. İşleri bitti mi? Elbette hayır. Şimdi sizden nakit olarak ya da başka bir kart alarak, başka bir dükkândan yüzde 5 ila yüzde 10 arasında değişen oranlarda komisyon alıyorlar. 2.000 TL'yi yüzde 10 olarak adamlara bu sundukları hizmet (!) karşılığında kartlı veya nakit ödüyoruz.


Bu arada yapılan taksitlendirme işleminin maliyeti de yukarıdaki 2.000 TL'lik komisyon ve bankaya ödeyeceğiniz taksitli işlemler faizidir. E haliyle. Bu arada bu gibi işlerin peşinde düşmeden evvel bankaya bir uğrayıp borçlarınızı yapılandırıp yapılandıramayacağınızı bir araştırın derim.


Devlet yani BDDK tabi bir POS cihazı ile sık yapılan yüksek miktardaki çekimleri veya bankanın red vermesi gibi durumları yakın takibe alıyor. POS tefeciliğini, POS’u herhangi bir mal veya hizmet sunmadan amacı dışı kullanılarak haksız kazanç elde etmeye alet işi olarak toparlayabiliriz.


Tefecilik suçunun cezasını merak edenlere de şu şekilde özetleyelim; "Kazanç amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK 241/1)."


Pos tefeciliği nedir, pos tefeciliği nasıl yapılır yazımızın da sonuna geldik! Borçsuz harçsız günler dilerim. Ha bu arada ben bu adamları şikayet edeceğim derseni bu işlere de Asliye Hukuk Mahkemesi bakıyor belirteyim.

Yorumlarınız Değerlidir