İş Makinesi Kiraya Vermek Nasıl Bir İş? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

İş Makinesi Kiraya Vermek Nasıl Bir İş?


İş makinesi alıp kiraya vermek gibi bir düşünce elbet zaman ve bolca da sermaye gerektiriyor. Ne alıp kiraya verebilirim gibi bir arayışı olanların dahi kepçe işinde para var mı gibi bir öngörüye sahip olacağını düşünmediğimden iş makinesi kiralama başlığına yoğunlaşacağım ki bu kazançlı sektörün nimetlerinden faydalanalım.


Son aylarda sürüncemede olsa da inşaat sektörünün ciddi dinamiklerden olması, her hükümetin ivmelenmek için inşaat sektörünü kullanması sebebiyle kişi veya kurumların muhtelif iş makinelerini satın alıp firmalara kiraladığını ve bundan da ciddi gelirler elde ettiğini görüyoruz.





Firmalar Neden İş Makinesi Kiralıyor?


Türkiye'nin tüm bölgelerinde inşaat faaliyetleri tam gaz devam ediyor, haliyle dünya kadar aracı gereci Adana'daki olası bir proje için İstanbul'dan taşımanın da masrafı ortada. Bu sebeple yapabileceğiniz tek şey bölgede araç kiralayan kişilerle görüşüp faaliyetlerinzi hızlandırmak. 


Hatta duruma büyük inşaat firmaları açısından da bakalım, herhangi bir proje olmadığ zaman boşta duran makinelerini bu şekilde küçük işletmelere veya şahıslara kiralıyorlar. 



Bu rekabet durumu yine de sizi endişelendirmesin zira olayın esası yerelleşebilmek ve bakir bölgenizde uygun fiyatlar sunabilmekten geçiyor. Yani sektöre dalacaksanız çevreniz için ciddi bir rakip analizi yapıp rakipler ne fiyat veriyor bir araştırmak olacak.Yani kepçe işinde para var mı, kiralık iş makinesi fiyatları, hafriyat kamyonu alıp kiraya vermek gibi basit web aramaları yapıp analize başlamalısınız. 


Hangi İş Makineleri Kiralanıyor?


İş makinesi olarak hangileri kiralanıyor diye merak içindeyseniz oldukça geniş bir alanda farklı onlarca araca talep olduğunu söyleyebilirim. Tabi; kepçe, dozer, greyder, vinç ve çekici gibi araçların da kendi içinde kapasitesine göre büyüklü küçüklü sınıflandırması mevcut. 


Bulunduğunuz bölgede hiç talep görmeyecek bir araca yatırım yaparsanız kazanmanızın zor olacağını da ilave etmek isterim. Ekskavator aylık kazanç olarak cazip görülebilir ancak çekici kiraya verme veya vinç alıp kiraya verme işi belki de bölgenizde daha kazançlı.





Toparlamam gerekirse HES bölgelerinde farklı araçlar, Karadeniz'in dağlık bölgelerinde yaylalarda farklı araçlar kullanılır. Bunu yaparken girişte de belirttiğim gibi pazar analizine girin ve olası rakiplerinizi derinlemesine araştırın. Piyasanızda hangi kapasitede vinçlere rağbet var? Nasıl bir yoldan ilerlersem firmalar beni tercih eder? Bu soruların cevabını bulmanız da önemli.


İş Makinesi Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar


Yine bu ağır iş makineleri alırken tabi eğer sıfır almıyorsanız bu hacimli araçların değerinin normal araçlar gibi KM’sine göre hesaplanmayacağını çalışma saatine göre hesaplanması gerektiğini de bilmelisiniz. Aracın yılı, yaşı ve modelinden ve kazası boyasının olup olmayacağının sorgulanıp sorulmasından ziyade burada mühim olan toplam kaç saat mesaisinin olduğudur.


İşletme ve Maliyet Yönetimi


İş makinelerini işletmenin farklı yöntemleri mevcut. Ya bahsettiğim gibi kurumsal firmalara kiralarsınız veya anahtar teslim bir operatör ile anlaşır, bu kişinin iş bağlamasını bekleyerek düzenli maaş ödersiniz. İkinci yöntemde çalışacağınız kişilere de güvenmeniz şarttır. Gelir ise makinenizin çalıştığı saatle doğru orantılıdır. Duruma göre operatörü ile kiralamak isteyen de veya kendi operatörleri vardır.


Zaman zaman aracınızı bir tıra yükleyip iş yerine teslim edeceğiniz ve saat sona erdiğinde tırı gönderip makineyi aldıracağınız senaryolarla da veya adınıza vekil gerekeceği durumlarla da karşılaşacaksınız. Uzak bir yere kiralama yapacaksanız bunları da maliyet listenize eklemelisiniz. Tabi işe fatura vs işleri gireceği için bir de şirket kurmanız gerekecek.





İlerlemek ve para kazanmak istiyorsanız piyasaya hakim ve çevresi olan bağlantılarınızın da olması gerekir. Yani iş paslayacak, piyasanın içinde olan bir adamınızın olması şart. Öyle makineyi alıp ilan vereyim, kiralamak isteyen arasın, makine kendi kendine kiralanır sonra da kapıma bırakırlarla olmuyor. 



Buradan para kazanmak ciddi manada emek ister. Pazarlama faaliyeti, rakip ve fiyat analizi ve dijital dünyaya hakim olmak gereklidir. Oturup bire bir firmalar ile konuşmanız, fiyat tekliflerinizi iletmeniz, pazarlık yapmanız gerekli.


Tabi bir operatörünüz varsa siz operatöre aylık maaş vereceksiniz ve tabi sigorta masrafları da olacak. Yani makine yatsa da o adama maaşını ödemelisiniz. Yoksa operatör bulamazsınız. Operatör de zaten ha deyince bulunacak kolay bir şey değil. Potansiyel fırsatları kaçırmama adına operatörünüze gözünüz gibi bakmalısınız.


Oldukça zor şartlarda çalışan ağır maliyetlerinizden biri de bakım ve onarım kalemleri ve bakım ihtiyaçları da sıklıkla oluyor. Devasa mazot tüketen araçlar olduğu için akaryakıt giderlerini de listenize eklemelisiniz.


İş Makinesi Kiralama


Araç arkasına takılan iptidai vinçlere talep olsa da hacimli vinçlere de talep oldukça yüksek. Kamyon peşine takılanların piyasadaki adı hiyap. Eğer maliyet gözünüzü korkutmazsa 200 tonluk vinçlerin en çok talep gören araçlar olduğunu da ekleyelim. Keza mini ekskavatör kiralama işi de oldukça talep gören işlerden. Seracılık faaliyetlerinin sık yapıldığı Denizli, Alanya, Antalya ve Mersin gibi bölgeleri bir araştırın derim.


Bu arada param az ama sektör bana çok çekici geldi diyenler cüzi bedellerle bir forklift kiralayıp hal benzeri yerlerde veya mobilyacıların olduğu alanlarda çalışabilir. Operatörün siz olacağı bir senaryoda güzel paralar kazanabilirsiniz.


İş makinesi kiraya vermek istiyorum diyenler için rehber niteliğinde bir yazı hazırladım umarım yorumlarınızı paylaşırsınız.


Ha bu arada bu işe girecekseniz bir web siteniz, haliyle güzel çekici içerikleriniz, dijital pazarlama faaliyetiniz ve aktif bir sosyal medya ağınızın da olması gerek. Bu konuda bilginiz yoksa endişelenmeyin! E-posta adresimiz medyabudur@gmail.com ve 0532 591 57 71 numaralı telefonumuz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Yorumlarınız Değerlidir