Bir Tefeci Nasıl Çalışır? Tefecilik Nedir? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Bir Tefeci Nasıl Çalışır? Tefecilik Nedir?


Bu yazımda; online tefeci, bayrampaşa tefeci, güvenilir tefeciler, yasal tefeci, kadıköy tefeci, maltepe tefeci ve resmi tefeciye ne denir soru ve sorgularının yanıtlarını vermeyi amaçlıyoruz.


Tefeci nedir sorusunu; "yüksek faizle para veren, para kiralayan kan emici" olarak özetlemek mümkündür. Genellikle izbe han odaları, buğday pazarları, oto galerileri, kuyumcular, emlakçılar ve kahve gibi mezbeleliklerde yaşamını sürdüren bu parazitlerin ecelleriyle geberdiği görülmemiştir.





Borç isteyen arkadaşlarımı "bankaya git.." ile savuşturmaya çalışırken "eheh banka da vermiyor.." pişkin döngüsüne bir nevi cevaptır bu arkadaşlar.  Herhangi bir tefeciden borç istediğinizde karşılığında herhangi bir teminat vermediğinizde muhtemelen size herhangi bir borç da vermeyecektir.


Esnaf veya tüccarsanız mali siciliniz lekelendiğinde yani çekinizi senedinizi yazdırırsanız muhtemelen bankalar size bir daha kredi vermez. Vadesi gelen çeklerine para bulmak isteyenlerin birilerinden borç bulması gerekir. Bu borcu da sadece tefeciler verir.



Bir kere bırakın eşinizi dostunuzu veya alelade bir banka dahi size kredi vermiyorsa gerçekten oturup düşünmeniz lazım niye neden kredi alamıyorum diye. Karıya kıza para yedirenler, kumar tutkunları, hovardalar, nasıl harcayacağını bilemeyenler, iş kurup batıranlar tefecilerin altın müşterileridir. E bu adamların da illaki bir evi olacağından ipotek konusunda da sorun yaşamazlar.


Tefeciler Nasıl Çalışır?


Bankaların doğal olarak kredi vermeyi reddettiği meslek gruplarına ve bankaların kara listeye aldıkları kişilere borç vererek bir nevi zopalı banka işlevi gören lakin kayıtsız olduklarından denetlenemeyen, kesinlikle yüksek faiz isteyen ve borcunu almak için hacizden çok şiddete başvuran bir yapı. Ayaklı banka diyerek kötü bir espri de yapabiliriz.


Yani Yıldız Tilbe'nin dediği gibi kavga ederek çözebileceğimiz sorunları konuşarak uzatmıyoruz yoluna gidiyorlar. Öyle evrak gönderdim okusaydın vs yok. Direk dayak uyarısıyla başlıyor ve aileniz dahil son noktaya kadar gidebiliyorlar. Avukatlarının da jet hızıyla çalıştığını belirtmek isterim.


Bu arada şu da var; bu arkadaşlar kayıtsız şartsız genci yaşlısı önüne gelene para dağıtan, vermeyeni de döven adamlar değil. Neyin var ne iş yapıyorsun görmek istiyorlar. Ben yeter ki para alayım gerekirse canımı alsınlar ile kandırabileceğiniz tipler de değil. 


Akrabalarını aileni taciz ederler döver rezil ederler, evini barkını otomobilini yakarlar. Dayakla da kurtulamazsınız. Tefeci; parasını ister ailenden ister senden bir şekilde tacizle şiddetle alır. 


Karadenizli tefecilerin nispeten daha insaplı olup en fazla malınıza çökebileceği ancak doğuluların canınızı çekinmeden alabileceği gibi şehir efsaneleri vardır. Yine doğuda daha çocukluktan kan emiciliğin öğretildiğinden bahsedilir.





Tefeci Kime Para Verir?


Şu da var, adamlar sana şartlarını başta peşin peşin söylüyor sen ısrarla para almak istiyorsan sonrasında da ağlamaman lazım. Şener Şen'in Banker Mahmut'u diyelim bunlara. 


Kredi borcunuzu taksitlendiriyoruz diyerek sosyal medyada yer tutan modern tefeciler de mevcuttur. Bu organizmalar, G.Anadolu örneklerinde görülebileceği üzere gerektiğinde camide önde saf tutar gerekirse içinde bulunduğu kabın kitlenin şeklini alır.


Bir kişi tefeciden borç alma noktasına gelmişse Allah yardımcısı olsun intihardan bir önceki noktadadır. 


Borç sistemi ise kabaca şu şekilde işler; tefeciden 100.000 TL borç aldığınızda 100.000 TL'lik senet imzalanır. Veya yüzde 100'lere faizi aylara bölüp son taksitte anaparayı ödediğin bir sistemleri de mevcut. Son taksitte ana parayı ödeyemedin mi? bir ay daha faizi ödeyip sonraki ay anaparayı ödemeye çalışıyorsun.


Faiz ve anapara olarak borcunuzu ödemeniz beklenir. Faiz yüzde 10 da olabilir farklı bir oran da olabilir. Borcunuzu ödediğinizde senedinizi alırsınız. Ödediğiniz faizler ise anaparanızdan düşülmeyecektir. Bu tipler tarım ağırlık bölgelerde en zengin kesimi oluşturur. Şöyle düşünün ben senden faiz almadıktan sonra neden sana borç para vereyim ki? Hasta mıyım.



Tefecilik Tipleri


Toptancı (zahireci vb), kuyumcu, galerici, kumarcı-bahisçi, posçu gibi çeşitli tipleri vardır. Dijital dünyada da reklamlarına rastlıyoruz.


Zihinlerde karikatürize edilen topuğa sıkan tefeci tiplerinin pek kalmadığından bahsedilebilir zira bu devirde tefecilik kar-zarar oranları veya hukuki baskılarda düşünüldüğünde mantıklı değil gibi. Eskiden adım başı faktoring şirketleri yoktu. 


Şimdilerde bir tefeciye işimiz düşmüşse bankaların kredi vermek istemeyeceği kadar bitik, faktoring firmalarının da çekimizi tahsil etmeyeceği kadar berbat bir sicile sahibiz demektir. Böyle insanların işini görmek de çok büyük risk almak demektir.


Sonuç


Zerre zekaya sahip bir insanın tefeciyle işi olamaz. Olmamalıdır da. Şerefinizle namusunuzla batın, sokaklarda dilencilik yapın, el avuç açın, millete ta.ak malzemesi olun ancak tefecilere bulaşmayın.

Yorumlarınız Değerlidir