Spam Skoru Düşürme Rehberi Elinizin Altında - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Spam Skoru Düşürme Rehberi Elinizin Altında


Spam skoru gayet önemsenmesi gereken bir veri, hal böyle olunca spam skoru nedir, spam skoru düşürme, spam skoru nasıl düşürülür anafikirli bir içerik hazırlamak da farz oldu.


Yeni bir domain almış veya zedelenmiş bir alan adı bulup yola çıkmış olabilirsiniz. Yahut her ikisi de söz konusudur ancak sitenin sonradan da puanı düşmüş olabilir. Öncelikle spam skoru nedir sorusuna sitelerin spam skorunu inceleyerek cevap vermek uygun olacaktır.


spam skoru düşürme


Spam Skoru Nedir?


Öncelikle başta Google olmak üzere arama motoru tarafında spam skoru diye bir metrik bulunmamaktadır. Kavram 2015'te MOZ tarafından hayatımıza sokuldu. Bir çok veriyi birleştirip ilgili site için bir skoru belirlenir ve buna da spam skoru denir. Google'ın siteyi geriye alma ya da ileriye taşıma hususunda dikkate aldığı ölçülerle örtüşüyor diyebiliriz.


Bu arada şu satırları okuduğunuz sırada aklınıza gelen soruyu cevaplayalım; "MOZ'da spam skorunuz yüzde 60 diye Google sizin sitenizi aramadan kaldırmaz." Bu arkadaşların sağladığı veriler Google'daki metriklere en yakın analiz sonucu veriyor ve kaale almamız gereken değerlerdir denebilir.


Spam skorum (Spam Score) nedir diye soranlara şu siteyi önerebiliriz. Buradaki SS alanına bakarak skorunuzu öğrenebilirsiniz. Medyabudur.com'daki skoru yüzde 1'dir ki bana göre bu da fazla zira tek kelime re-write ya da takla attırma metin kullanmıyoruz.


Yüzde 1 ila 30 arası düşük risk, 31 ila 60 orta risk son olarak 61 ile 100 ise yüksek riskli bir web siteniz olduğu anlamına gelir. Spam skoru yüzde 80 ve üstü olan web sitelerinde ciddi kayıplar ve arama sonuçlarıda gözükmeme durumları yaşanabiliyor.


spam skoru nedir


Spam Skorunu Etkileyen Durumlar Nelerdir?


Daha bir kaç hafta önce yayına başlayan bir web sitesinin yüzlerce backlink'e sahip olması yani alması hayatın olağan akışına aykırı bir durumdur. Keza 6-7 tane yazınız var da yüzlere dış bağlantı vermişsiniz bu da yanlış giden bir şeyler olduğunu gösterir.

Yüksek tıklama başına maliyet (Yüksek TBM) yani; "az tıklasalar da çok kazanayım" diye düşünenlerdenseniz bu tip spam işlerin de hoş karşılanmayacağını bilmelisiniz.

Bağlantı oranı son derece önemli bir veridir. Yani iç ve dış bağlantılarınız nereye gidiyor ve oranları nedir diyebiliriz. Tüm bunlara dikkat ettiğiniz gibi doğru ve açıklayıcı meta'lar girmeye de özen göstermelisiniz. Tetikleyici metinler oluşturayım derken spam algısı oluşturacak metinler kurgulamamalısınız.

Elbette sahte ziyaret (trafik spam'i) gönderen bot vs programlar da kullanmamalısınız. Sitenizde SSL olmazsa olmaz. Gizlilik, Hakkımızda, İletişim Bilgileriniz, Çerezler gibi sayfaları hazırlamak sıkıcı gelse de atlamanızı önermiyorlar. 

Spam Skorunu Neler Artırır?


Sık söylüyoruz ancak hayatın sırrını da verse 2-3 aylık bir web sitesinin yüzlerce backlink'e sahip olması fişinin çekilmesinin yakın olacağının işaretidir. Elbette güvendiğiniz kaynaklardan doğru zamanlarda link alınması öneriliyor ancak bunun için uygun adımı uygun zamanda atabilmek son derece önemli.

Bu arada yorumlarınızı da sık sık denetlemenizi ve bu yorumların içinde link ve tanıtımların olmamasına dikkat edin. Yani web sitenizi yorum yapan kişiler yorumlarının içinde link kullanır. Bu öyle zor anlayabileceğiniz bir konu değildir. Spam olarak işaretleyin bitsin gitsin.

Spam Skoru Nasıl Düşürülür?


Kalitesiz bağlantıları inceleyip Google Disavow üzerinden reddetmeniz çok önemlidir. Bir çok arkadaşım neredeyse yüzde 70'lere varan oranlara sahip alan adlarını yüzde 1'lere düşürdü. Search Console üzerinden ilk kontrolleri yapın ve alakasız veriler (sitemap gibi) varsa bunları kaldırın.

Yazılarınızdaki gereksiz etiketleri silin. Yazılarınızı zamanlayın yani 40 yazıyı aynı anda yayına almak yerine 40 gün boyunca tek içeriği yayına almanız mantıklı olacaktır. Böylece önünüzde yeni yazıları içerikleri hazırlamak için 40 gün olacaktır. Blogger ve WordPress'teki zamanlama özelliği bu iş için birebirdir. 

  • Meta'larda aşırı anahtar kelime kullanmak.
  • Logo ya da favicon olmaması.
  • Link çöplüğüne dönmüş siteler.
  • Uzun url'ye sahip web sitesi.
  • Sosyal medya bağlantılarının olmaması.
  • İletişim sayfalarının olmaması.
  • SSL sertifikasının olmaması.
  • Mail adresinin bulunmaması.
  • CC. TC gibi garip uzantılar kullanılması.
  • Dofollow – Nofollow oranına dikkat etmemek.
  • Sürekli kısa metinler paylaşmak.
  • Bir makalenin aşırı derecede link içermesi.
  • Alan adınız sayı ve tire (-) içermemelidir.
  • İllegal kelime, link ve içerikleri kullanmak.
  • Web sitenizin spam yapmadığına emin olun.
  • Anahtar kelimeler konusunda hassas olmamak.
  • Yüksek ziyaretçi çeken kelimelerin (!) kullanımı.
  • Site dışı canonical kullanımı spam algısı oluşturur.
  • Düşük sayfa sayısına sahip olmak.
  • Yetişkinlere yönelik içerik vb. zehirli kelimeleri kullanmak.
  • Facebook piksel kullanmamak.

Spam skoru



Bu arada içerikleriniz 600 ila 1000 kelime arasında olsun ancak kaliteli içerikler olsun elbet. Bu sayede otorite oranımızı da düzeltmiş olacağız. Facebook'tan tutun da Twitter'a, Pinterest'e kadar tüm sosyal ağları oluşturun, Linkedin'i Medium'u Quora'yı ve Reddit'i ihmal etmeyin. Biliyorum zaman alacak ancak bunlar şart.

Saydığım tüm önerileri yaptığınızda spam skorunuzun 3 ay içinde düşeceğine emin olabilirsiniz arkadaşlar. Süreci kısaltmak spam puanlara ne kadar önem verdiğinize ve emeğinize kalmış arkadaşlar. Mutlaka atladığımız alt başlıklar olmuştur. Yorum kısmı üzerinden iletirseniz en kısa sürede yazımızı güncelleriz.

Yorumlarınız Değerlidir