Bir İnternet Sitesi Hangi Durumlarda Kapanır? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Bir İnternet Sitesi Hangi Durumlarda Kapanır?


Müstehcenlik, çocuk istismarı, fuhuş ve Atatürk aleyhine işlenen suçlar nedeniyle internet sitelerine erişim resmi kanallar üzerinden engellenebiliyor. +90 312 582 82 82 numaralı telefondan, resmi ihbar sitesinden veya elektronik posta adresi kullanılarak şikayette bulunmak mümkündür.





Öte yandan saydığımız yüz kızartıcı suçlamalar maruz kalmadığı halde web sitelerine erişim sağlayamayan çok sayıda arkadaşımız mevcuttur. Bir internet sitesinde kapanmalara neden olabilecek durumlara kısaca bir göz atmak isteriz.


Öncelikle hacker veya DDOS saldırıları nedeniyle sorunlar yaşanabiliyor ki yüksek trafik alan bir web sitesine sahipseniz bu tip hadiselere hazırlıklı olmalısınız. Keza veri merkezine yapılabilecek bir saldırı sonucunda da anlık yahut uzun süreli kapanmalar yaşanabiliyor, büyük kayıplar görülüyor.


Kişisel blog sitesi veya kurumsal web siteleri için pek de sorun olmaz gibi düşünülebilir ancak bir e-ticaret sistemine sahipseniz ve büyük büyük rakipleriniz arasında var olmaya çalışıyorsanız ciddi itibar kayıpları yaşayabilirsiniz. 2013 yılında Amazon'da yaşanan kesintinin dakikada 65 bin dolarlık kayba neden olduğu bilinmektedir.


Elbette baştan sona listelediğimiz başlıklardan bağımsız olarak bize bağlı hatalar dolayısıyla da kesintiler görülebilmekte. Kodlarda hatalar yapmış olabilirsiniz, uyumsuzluklar yaşanabilir veya bakım çalışmaları yapmaya çalışıyorsunuzdur işin içinden çıkamaz hale gelirsiniz.


Site kapanmalarına karşı alınabilecek önlemler nelerdir?


  • Profesyonel bir hosting firması ile çalışın ve bu konuda ucuza kaçmayın. 
  • Destek bildirimlerinize ne kadar sürede cevap verdiklerini analiz edin.
  • Teknik destek elemanınız, tam zamanlı ve yine konusunda uzman birisi olsun.
  • Hosting firmanızın verilerinizi düzenli yedeklemesi önemlidir. 
  • Çoğu firma ücretsiz haftalık yedekleme hizmeti sunmaktadır.
  • Alan adınızı ve hosting hizmetinizi yenilemeyi ihmal etmeyin. 
  • Altyapı yetersizliği durumunda acilen bir üst pakete geçin.
  • Paylaşımlı hosting kullanmaktan vazgeçin. 
  • Diğer siteleri aksatacak yoğun bir trafiğe sahipseniz askıya alınabilirsiniz.
  • CDN hizmetleri (İçerik Dağıtım Ağı) olmazsa olmaz.
  • Cloudflare, MaxCDN dünyadaki ünlü ve önerebileceğimiz firmalardır.

Web sitelerinizdeki güvenliği artırmak ve hak kayıpları yaşamak istemiyorsanız ilk atmanız gereken öncelikli adım düzenli olarak yedek alınması olmalıdır. Bunu manuel olarak yapabilir ya da sizin yerinize zamanlayacak bir hosting firması ile çalışabilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere bir websitesi kapandığında atılması gereken adımları aktarmaya çalıştık, umarım değerli yorumlarınızı paylaşırsınız. Telaşa kapılmaz ve öncesinde tüm önlemlerinizi alırsanız emin olun benzer sorunlarla karşılaşmazsınız.

Yorumlarınız Değerlidir