Hemen Çıkma Oranını Böyle Düşürdük - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Hemen Çıkma Oranını Böyle Düşürdük


Hemen çıkma oranı nedir ve hemen çıkma oranı kaç olmalı sorularına net cevaplar vererek başlayalım.


Kabaca; web sitenizi ziyaret eden kişi ki bu site e-ticaret sitesi de olabilir Medyabudur gibi sade bir blog sitesi de, sayfalar arasında gezinir hatta yorum yaparsa ortalama 2 dakikanın üzerinde görüntüleme yapacaktır. 





Tık tuzağı başlıklara yenildiniz ve bir web sitesine geçtiniz diyelim, buranın da pespaye bir alan olduğunu anlayıp çıkmanız 5 saniyenizi almayacaktır ki bu oran söz konusu kişi ve kurumlar için facia bir durumdur. 


İngilizce karşılığı Bounce Rate olan ve genellikle bizleri endişeye sevk eden bu ifade, faydalı ve faydasız spam içerikleri belirlemeye yarayan köşe taşı bir kavram ve SEO'da epey önemli bir yer tutuyor. 





Başta Google olmak üzere tüm arama motorları şunu söylemekte; "referans olabilecek kaliteli içerikleri kaliteli görsel ve video bağlantıları ile zenginleştir, gerekirse bir tek içeriğe günlerini harca ve kalıcı takipçilere ulaş.."


Elbette yukarda kurduğum cümle ile söylemiyorlar ancak işin özünün özü budur. Eğer kullanıcılar sitenizde gezinti yapmadan yani yukarda ifade ettiğim gibi sayfalarda gezmeden sadece bir gönderiyi takip ediyorlarsa, bu kullanıcılar asla geri gelmez.





Yani adam bir şekilde sitenizin bağlantısını görmüş ve yine bir şekilde sitenize tıklamış. Bu hasbel kader kişi kalıcı bir takipçi olamayacağı için ne seo'ya ne de sitenizin gelişimine bir katkısı olmayacaktır.


Bizler blog yazarları olarak ziyaretçilerin bizimle iletişim kurmasını isteriz; varsa form doldursun, hoşuna gittiyse yorum yazsın hatta e-posta aboneliğimize kayıt olsun ve sosyal medya hesaplarımızı takip etsin.





Çok fazla reklam, aşırı pop-up, anahtar kelimelerle şişirilmiş tek düze içerikler bahsettiğim bu tatlı etkileşimi edinmenizi engeller. 


Sitenin türüne ve altyapısına göre değişiklik gösterse de hedef olarak yüzde 40 ila 60'lık bir "Hemen Çıkma Oranı" son derece iyi bir sayıdır. Bu rakamları Google metrikleri üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Bizler içerik odaklı olduğumuz için ziyaretçi nokta atışı gelir ve sonrasında ne yazık ki sayfalama yapmaz. 


Çoğu blog sitesinde bu oranın yüzde 90'ları zorladığını görüyoruz ki durum son derece can sıkıcıdır. Yani adam neden gezme eğilimi göstersin ki. Hemen çıkma oranı nedir gibi basit bir arama sorgusuyla sitemize geldiyse cevabını muhtemelen alacaktır ve hop diye çıkacaktır. Sizler umarım öyle yapmazsınız.





Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?


  1. NİŞ dedikleri, belli konularda yoğunlaşmış web siteleri oluşturun. Toplama blog'lar ne yazık ki kısa süre sonra ilgisizlikten kapanıyor.
  2. İlgili gönderilere bağlantılar verin. Bakınız girişte tık tuzağı ifadesini destekleyen gayet doyurucu bir yazımız vardı ve buna bir bağlantı verdik. Bu şekilde olası kaçmaları nispi olarak engelleyebiliriz.
  3. Basit, kolay ve mobil uyumlu (responsive de denmekte) bir navigasyona sahip olun. Medyabudur, blogger altyapısını kullanmaktadır ve farklı ülkelerden ziyaretçilere hitap etmektedir. Sitenin açılma oranı 1 saniyenin çok altındadır.
  4. Temiz başlık ve açıklamalar ziyaretçiyi kandırmayacağı için kalıcı takipçilere sahip olmanız zor değildir. Tık yemi başlıklar spam bir site algısı vermekten başka bir işe yaramaz.
  5. Açılmayan linkler, kırık sayfalar, konuyla alakasız kalitesiz görseller, kısa ve baştan savma yazılara sitemizde rastlayamazsınız. Çoğu içerik 1.000 kelimenin üzerindedir ve bence doyurucudur.
  6. İnsanlar sabırsız olduğu için ziyaret edecekleri web sitelerinin hemen açılmasını isterler. Beklemek istemezler. 3. maddede ifade ettiğim üzere bir hosting firması üzerinden de ilerleyebilirdik ancak Blogger'daki hızı yakalayamazdık. Hız önemlidir.
  7. Web sitenizin giriş ya da kapanış cümlesi; harekete geçirecek, etkileşimi sağlayabilecek türde olabilir. Bu şekilde ziyaretçilerinizin bir süre daha web sitenizde kalmasını sağlayabilirsiniz.
  8. İzleme kodunuzu doğru yere eklediğinizden emin olun. Doğru yere eklenmemiş bir kod, hatalı veriler sunacağı için doğru ölçümleme yapamazsınız.
  9. Kısa paragraflar mı oluşturuyorsunuz, Han Duvarları mı yazıyorsunuz? Bu da mühim bir kavramdır. Web sitenizi her yaş, cinsiyet ve farklı entelektüel birikime sahip insanların ziyaret edebileceğini unutmayın!
  10. Dikkat dağıtan reklam, pop-up ve benzeri öğeler, onlarca farklı rengin bir arada kullanılması spam site algısını güçlendireceği için son derece olumsuz bir etkiye sahiptirler.
  11. Dahili linklerin yeni bir sekmede açılmasını sağlayın. Bu sayede zaten dikkati pamuk ipliğine bağlı ziyaretçiler bir anda gözden kaybolmazlar.
  12. Düzenli olarak blog yazıları paylaşın. Ziyaretçi en son yazınızı bundan 6 ay önce paylaştığınızı fark ettiğinde muhtemelen sitenizi bir daha ziyaret etmeyecektir.
  13. Hemen çıkma oranını Google Analytics hesabınızın kitle > genel bakış raporundan kontrol edebilirsiniz. Söz konusu rapor size websitenizin genel hemen çıkma oranlarının ortalamasını verir.
  14. Özellikle WP kullanıcıları için Reduce Bounce Rate eklentileri olsa da "her eklenti fazladan bir sorgu" anlamına geldiği için bu tip maniple edici eklentileri kullanmanızı tavsiye etmiyorum.
  15. Başlıklar ve alt başlıklar kusursuzca kurgulanmalı, madde imleri mümkünse sık sık tercih edilmelidir.

Paylaştığınız içeriklerde hayatın sırrını da verseniz bunu nasıl ve ne şekilde sunduğunuz önemlidir. Kaliteli görsellere hatta grafiklere sahip mi, bilgi verici değerli bağlantılarla destekleniyor mu, konunun uzmanları görüşlerini paylaştıysa değerli bir video ile süslenmiş mi? Özenle hazırlanmış mı yoksa alelade kısa bir yazı mı?





Bu yazımızda; hemen çıkma oranı nasıl düşürülür, bounce rate nasıl düşürülür ve hemen çıkma oranı nedir arama sorgularına cevap vermeye çalıştık! Umarım beğenmişsinizdir. Muhtemelen unuttuğumuz noktalar olacaktır ve bu değerli bilgileri bizlerle paylaşmanız, yazımızı düzenli olarak güncellememiz adına son derece önemlidir.

6 yorum

  1. Sen baya iyi yerlere gelirsin :) Belki de gelmişsindir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çorba kaynıyor kardeşim şükür :)

      Sil
    2. Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Umarım iletişimi koparmayız! Ha bu arada blog sitende bazı ifadeler İngilizce kalmış ama biliyorsundur diye tahmin ediyorum. Selametle...

      Sil
  2. Abi şu kadar özenle blog yazamadım gitti. ReHiTu'nun izleme kodunu ne hikmetse kaldırmışım hemen tekrar yükledim. Forum'un hemen çıkma oranı maalesef ki %88,91 çıktı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim vakit meselesi. Yoruluyorsun tabi. Ben şahsen 10 günlük zamanlıyorum ve gece 00:00'da yayına alınıyor. İşim gereği bilgisayar başında olduğum için yazmam daha kolay oluyor. Bir de elim hızlı demek.

      Blog sitelerinde hemen çıkma oranının yüksek olmasını sebebi adamın "geldim, buldum ve kaçtım.." demesi. Yani genel bloglar yerine biraz daha kapsamı dar alanlar bulmak lazım. Misal benim bir diğer sitem paranormal olaylar üzerine ve orada 4 dakikadan fazla kalanlar oluyor.

      Sil