Bir İsviçre Bankasında Kişisel Hesap Nasıl Açılır? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Bir İsviçre Bankasında Kişisel Hesap Nasıl Açılır?


Ortamlarda, "İsviçre'de banka hesabım var.." demek isteyen veya parasını farklı bir ülkede değerlendirmeyi düşünenler için; İsviçre'de nasıl hesap açılır? sorusuna cevaplar arayacağız. Elbette mevzuat sürekli değiştiğinden en geçerli bilgiyi resmi kurumlardan alacağınızı unutmamalısınız.





Avrupa Birliğine üye olmayan İsviçre’de bankalar ülke dışındaki yabancı kişilerin hesap açmalarına müsaade ediyor lakin hesap açacak kişi ile banka arasında uzaktan görüntülü görüşme ile kimlik doğrulama işlemi yapılması gerekiyor.


Dukascopy ücretsiz ve çevrimiçi olarak yurt dışındaki kişilere hesap açıp kart sağlayan bir İsviçre bankası. Tek gereken pasaport sahibi olmanız ve az biraz da İngilizce bilmeniz. Çünkü Türkiye'den yapılan başvurularda kimlik doğrulaması için sadece pasaport kabul ediyorlar ve Türk personelleri de olmadığı için çok basit bir İngilizce soru ile kimliğinizi teyit ediyorlar.


Dukascopy Connect 911 isimli uygulamayı indirmenizi öneririm. Bu sayede belirttiğim kısa iletişim ve onay sürecini zahmetsizce halletmiş olacaksınız.


Cep numaramızı ve SMS kodunu girerek işleme başlıyoruz. Promosyon kodu sorulan kısma 5JX-8NC yazarsanız 5 adet DUK+ COIN kazanır ve aylık 1 €'luk hesap işletim ücretinden de kurtulursunuz. Hesabında 5 veya daha fazla DUK+ COIN olan müşterilerinden hesap ücreti almıyor. Bu bilgiyi de Murat Akyurt isimli bir Medium kullanıcısından aldım, okursa kendisine teşekkür ediyorum.


Ardından "Open Account" yani hesap aç ya da "Bank" banka butonuna dokunarak hesap açılış aşamasına geçiyoruz. Pasaportunuzun MRZ (Machine Readable Zone) bilgisi içeren ana sayfasını telefonumuzun kamerası ile taradıktan sonra bir web sayfası karşımıza gelecek.


İsviçre'de banka hesabı açmak


İletişim dilini İngilizce olarak seçip e-mail ve posta bilgilerimizi giriyoruz. İkinci sayfada yine e-posta adresimize gönderdikleri onay kodunun girilmesi isteniyor. Son sayfada öncelikle çalışma durumu ile ilgili detayları giriyoruz. Adından ABD vatandaşlığı ile ilgili sorulara hayır, hesabımıza yatıracağımız paranın tek sahibi olup olmadığımızla ilgili üçüncü soruya ise evet cevabı verip sona geliyoruz. 


Vergi ödediğimiz ülke olarak da Türkiye’yi de seçtikten sonra girdiğimiz tüm bilgileri gözden geçireceğimiz nihai adıma geliyoruz. Verdiğiniz bilgiler doğruysa sözleşmeyi onaylayıp formu gönderiyoruz. Artık 911 uygulamasına geri dönebiliriz.


Bazı durumlarda kimi müşterilerden 25 € depozito yatırmaları istenebilir ki bu İsviçre'de hesap açmayı düşünen bir kimse için çok bir meblağ değil. Banka bazen çalışma durumunuzu sorgulamak yahut aktif kullanılmayan çöp hesapları engellemek adına böyle bir talepte bulunabilmekte. 


Bu para bankanın aldığı bir işlem ücreti olmayıp açacağınız EURO hesabınıza yatırılmaktadır. Yani daha sonra dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Olurda başvurunuz reddedilirse tutar  kartınıza iade edilmektedir.


911 uygulamasını kurmuştuk hatırlarsınız, buradaki "Chat with bank" yani banka ile görüntülü konuş bölümünde görüntülü kimlik doğrulama işlemine başlayabileceğimizi belirten "Press to start id verification" ibaresi belirecek. 


Bu ifadeye tıklayarak operatörü bekleyebilirsiniz. Pasaportunuz da hazır olsun. Sabit bir internet bağlantınız olduğundan ve karanlık bir yerde olmadığınızdan emin olun. Operatör sizi aradığında uygulama kamera ve mikrofon erişimi için izin de isteyebilir bunları da onaylamanız şart. Görüşme başladığında uzman sizi görebilecek ancak siz onu göremeyeceksiniz.





Genellikle saatler içinde hesabınız açılıyor. Hem 911'e hem de e-mail adresine hesabınızın açıldığıyla ilgili bilgiler geliyor. Söz konusu bildirimdeki bağlantıya tıklayarak geçici parolanızı alıyorsunuz. Bu aşamada size Dukascopy’nin klasik bankacılık uygulaması Swiss Bank’a geçiş yapılması önerilmekte.


GSM numaranız, ilerde değiştirmeniz gerekecek parolanız ve SMS ile gelecek şifreyi kullanarak Swiss Bank uygulamasına giriş yapabilirsiniz. İlk adımda şifre bazen kısa mesaj yerine 911 uygulaması üzerinden de gelebiliyor. 


Accounts yani hesap kısmının sağ üst köşesinde görebileceğiniz üç noktaya tıklayıp "Open new account"u (yeni hesap aç) kısmını seçtiğimizde bize hangi para biriminde hesap açmak istediğimiz sorulacak. EURO seçerek işlemi tamamlayabilirsiniz. 


Tebrikler! Artık bir İsviçre'de resmi bir banka hesabınız var. Hesabınıza girdiğinizde üstte CH karakterleri ile başlayan IBAN numaranızı görebilirsiniz.


Gelir belgesi beyan etmeden kullandığınız hesabınızda en fazla 59 bin Amerikan Doları bulundurabilir ve her 3 aylık periyotlar için en fazla 4000 USD yükleyebilirsiniz. Fiziksel kart almayı şu aşamada gerekli görmedim ancak kart isterseniz yine uygulama üzerinden edinebilirsiniz. Bakınız İsviçre'ye gitmeden banka hesabı açmak mümkün görülebileceği üzere.


Avrupa'da hesap açmanın avantajları ve dezavantajları neler?


Yurt dışında hesap açmak vergi açısından avantajlıdır, güvenlik ve gizlilik avantajlarını da beraberinde getirir. Tek dezavantaj bulunduğunuz ülkedeki kurumların bu olguya şüpheyle yaklaşabilecek olmasıdır. Paylaştığımız bilgilerle ilerlemeden önce bağlı olduğunuz ülkelerdeki yasaları gözden geçirmenizi öneririz.

Yorumlarınız Değerlidir