Bitcoin Nasıl Harcanır ve Nerelerde Kullanılabilir? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Bitcoin Nasıl Harcanır ve Nerelerde Kullanılabilir?


Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto adlı kimliği belirsiz bir geliştirici tarafından merkeziyetsiz bir dijital para birimi olarak geliştirildi. Bitcoin, ilerleyen yıllar içinde sınırlı arza sahip olması bakımından rağbet gören bir yatırım aracı olarak ortaya çıktı. Bununla birlikte Bitcoin’in ortaya çıkmasındaki sebep, yatırımdan ziyade yaşamın içinde kullanılabilen bir varlık olması.


İlk dönemlerinde çok fazla kişi tarafından kabul görmese de, bugün Bitcoin on milyonlarca kişinin cüzdanında yer alıyor. Kucoin gibi borsalar ya da sıcak borsa cüzdanlarında, Ledger gibi soğuk cüzdanlarda Bitcoin tutulabilir ve kullanılabilir.





Bitcoin nasıl gönderilir?


Bitcoin, teknik olarak merkeziyetsiz ve otonom bir veritabanı yapısıdır. Bir Bitcoin’i harcamak için, cüzdanda yer alan Bitcoin tutarı ile, farklı bir cüzdana aktarım yapmak gerekir. Bitcoin, teknik dökümanında “eşler arası merkeziyetsiz elektronik para birimi” olarak açıklanmıştır. Bitcoin ile bir işlem yaparken, iki kişi arasındaki transferi madenciler sağlar. Madenciler, Proof of Work yani iş kanıtı mutabakatını sağlamak için işlemci gücü yüksek bilgisayarlarını kullanır, şifrelemeyi sağlar. Bunun sonucunda da madencilik ödülü alır. BTC gönderen bir kişi, işlem ücreti olarak madencilere ödeme yapar. 


Bitcoin gönderimi için gerekli olan tek şey, alıcının Bitcoin cüzdanı adresine sahip olmaktır. Gönderilecek Bitcoin tutarı girildikten sonra, blockchain üzerinden transferin durumu takip edilir. 


Bitcoin, ABD doları ya da Türk lirası gibi, bir Bitcoin cüzdanı olarak herkese gönderilebilir. Hızlı olması, merkeziyetsiz olması ve en önemlisi şeffaf olması, BTC’nin elektronik para birimi olarak kullanımı konusunda önemlidir. Bitcoin, bir kişiden alınan ürün ve hizmetler için gönderilebileceği gibi, çeşitli e-ticaret sitelerinde ve servis sağlayıcılarında kullanılabilir. 


Dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan arkadaşınıza, aile üyesine Bitcoin ağı üzerinden ödeme yapabilirsiniz. Özellikle uluslararası ödemeler, Bitcoin’le avantajlıdır. Normal şartlarda bankaların SWIFT sisteminde ödeme yapmak, hem en az birkaç iş günü sürmekte hem de yüksek komisyon tutarı içermektedir. 


Bitcoin nasıl harcanır? BTC kabul eden yerler nereler?


Bitcoin, ilk dönemlerinde hemen hiçbir işletme tarafından kabul edilmiyor ve yalnızca eşler arası ödemelerde tercih ediliyordu. Günümüzde Bitcoin, birçok işletme tarafından tercih edilen bir ödeme aracı. Mastercard ya da Visa gibi ödeme platformları gibi geniş kullanım alanına sahip olan Bitcoin perakendede, e-ticarette ya da gayrimenkul alanında kullanılabilir. Bitcoin cüzdanına sahip olan herkes, aşağıdaki alanlarda ödeme yapabilir:


  • Online alışveriş: Shopify, Microsoft, Home Depot
  • Hizmet sağlayıcıları: AT&T, Twitch, NordVPN, Wordpress, Reddit, Namecheap, Bloomberg
  • Oyun: Xbox, Big Fish Games
  • Seyahat: Expedia, Virgin Galactic
  • Restoranlar: Burger King, Subway, Whole Foods


Türkiye’de de birçok işletme Bitcoin ile ödeme alma konusunda adımlar atıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Nicosia Üniversitesi, 2013 yılından bu yana eğitim ücretlerini Bitcoin ile alıyor. BTC fiyat geçmişini görmek ve yatırım öncesi incelemek için mutlaka BTCUSDT paritelerini kontrol etmelisiniz.


Bitcoin, bunlara ek olarak ön ödemeli banka kartı modeline de sahip. Ön ödemeli Bitcoin kartları Visa ve Mastercard kartlarında olduğu gibi kolay kullanılabiliyor. Apple Pay ve Samsung Pay gibi ödeme metotları ile entegre olan Bitcoin, fiziksel kartlara da bu şekilde adapte edilmiştir. 


Bitcoin satın alarak geleceğe yatırım yapın


Bitcoin, hem yüksek getiri potansiyeli hem de birçok yerde kullanılabilen bir dijital varlık olmasıyla tercih ediliyor. Dünyanın en güvenilir kripto para borsası Kucoin üzerinden en düşük işlem komisyonuyla BTC satın alabilirsiniz. Borsa cüzdanı ya da Kucoin Wallet üzerindeki Bitcoin’lerinizi kolay bir şekilde harcamanız mümkün.


Kucoin’e hemen üye olun, yeni üyelere özel 500 USDT’lik bonus fırsatını kaçırmayın. 


Yorumlarınız Değerlidir