Güneş Paneli Kurarak Para Kazanmak Mümkün - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Güneş Paneli Kurarak Para Kazanmak Mümkün


Güneş paneli kurarak para kazanmak, Güneş paneli yatırımı ne kadar kazandırır ve Güneş paneli kurmak kaç para? sorularına cevaplar arayacağız.


Güneş paneli ayda ne kadar kazandırır?


Mayıs 2022 itibariyle güneş enerjisi yatırım maliyeti küçük sistemler baz alındığında 1.300 ila 1.500 dolar seviyelerindedir. 


Örneğin aylık ortalama 2.500 TL tasarruf sağlatacak 10 kW kapasiteli bir güneş enerjisi yatırımı 14-16 bin dolar civarında bir yatırım ile hayata geçirilebilir.


1 kW elektriği devlet kaça alıyor? 


Elektriğin 25 milyar kilovatsaatlik kısmının 32 kuruşa alınacağı, kalan 100 milyar kilovatsaatlik kısmının ise spot piyasadan 150 kuruştan alınacağı planlanmıştır. Hal böyle olunca ağırlıklı ortalama enerji alım fiyatı kilovatsaat başına 125 kuruş civarındadır.





Güneş paneli kurmak lüks mü?


Çeşitli firmaların ücretsiz olarak sunduğu simülatör ile uydu görüntüleri aracılığı ile çatınızda planladığınız alanını işaretleyip, "acaba buraya kaç güneş paneli olur" sorunuzun cevabını hızlıca bulabilirsiniz.


Bu tip bir simülatör; fatura bilgilerinizi girdiğinizde ve çatı alanınızı çizdiğinizde size şu önerileri yapabiliyor: Ödediğin faturaya göre şu kadar sistem kurarsan yeterli ve çatıda çizdiğin alanın tamamına panel koymak istersen ne kadar güç kurulabilir.


Tarlaya güneş paneli kurmak yasak mı? 


Devletin belli zamanda yaptığı ihaleler dışında herhangi bir araziye Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kurmak kanunen mümkün değil. Güneş Enerjisi Santralleri (GES) yatırım planınız varsa bu şimdilik sadece işletmeniz, fabrikanız veya konutlarınız üzerine kuracağınız limitli sistemlerle mümkün.


1 megavat elektrik kaç eve yeter? 


Ortalama 4 bin güneş paneli bulunan bir santralin 1 megawatt/saat elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip olduğu düşünülür. Sadece konut tüketimi dikkate alındığında günlük 400 ila 500 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını kolayca karşılayabilir. 1 Mw lisanssız GES maliyeti yaklaşık 1.218.000,00 USD'dir.


Güneş paneli kimler kurabilir? 


Elektrik abonesi olan her gerçek veya tüzel kişi lisanssız elektrik üretim tesisi kurarak kolayca GES yatırımı yapabilir. Aboneliği olmayan kişi veya kurumların lisanssız elektrik üretim tesisi kurması mümkün değildir.


Güneş tarlası nereye kurulur? 


Kurulacak güneş enerjisi santralinin trafo merkezine uzaklığı 20 km'yi geçmemelidir.. 20 km'den uzak arazilerin başvurusu kabul edilmiyor. 1-1,5 km uzağa kurulan GES tarlaları en iyi yatırım oranını sunar zira trafo ile arazi arasındaki uzaklık arttıkça maliyet de haliyle artacaktır.


Bir ev için kaç kW güneş paneli gerekli? 


Çekirdek aileli ortalama bir evde yıllık 3 bin kWh elektrik tüketildiği düşünülür. Günde 8 saat güneş alınıyorsa ve verimlilik yüzde 20 olarak not ediliyorsa 1 güneş panelinin günlük 934 kWh elektrik ürettiği bilinmekte. Bu durumda bir ev için, 4 adet güneş paneli yeterli olabilir.


En iyi güneş enerjisi paneli hangisi?


Yeni nesil monokristal güneş panelleri, polikristal panellere göre daha yüksek verim sağlar. Bu da daha fazla elektrik enerjisi anlamına gelir. Öye yandan monokristal paneller doğal olarak daha pahalıdır. Monokristal paneller genellikle siyah renkleriyle dikkat çeker, polikristal paneller ise mavi renkleriyle bilinir.


1 güneş paneli kaç yıl dayanır? 


En eski aktif güneş enerjisi santralinin 60 yaşın üzerinde olduğu bilinmekte. Bugün bir çok üretici, 25 senelik garantili bir kullanımın reklamını yapsa da ortalama tahminler altyapıların gerçek hizmet ömrünün 50 yılı aşmayacağını göstermektedir.


Güneş panelini temizlemek gerekir mi?


Havayla teması fazla güneş panellerinin kirden ve pastan arındırılması için deterjan ve kimyasal içerikli ürünlerin kullanılmaması gerekir. Mevsim başları panel temizliği için uygun zamanlardır. Panel temizliğinde özel solar fırçalar tercih edilir ve güneş panellerinin bakımı düzenli aralıklarla yapılmalıdır.


1 güneş paneli 1 günde ne kadar elektrik üretir?


Sık karşımıza çıkan ve uygun maliyetli ev tipi güneş panelleri 300 W'a kadar enerji sağlayabilmekte. 


Ancak ihtiyaç büyüdükçe boyutun da büyüyeceğini atlamamak gerekir. Günde 1 saat güneş alımı halinde 300 W'lık panelimiz ortalama 0,3 kW elektrik sağlar. Aşağı yukaru 7 saatlik güneşlenme baz alındığında 2,1 kW elektrik üretilmiş olacağı söylenebilir.


Bir evin elektrik ihtiyacını karşılayacak güneş paneli sayısı


3,5 kW'lık ortalama bir sistemin tüm elektrik ihtiyacı düşünüldüğünde 14 panelin yeterli olacağı düşünülür. Öte yandan 10 kw bir sistem için 40 panel gerekir tezini de savunanlar var. 
Yorumlarınız Değerlidir