Amazon'da Satış Yapmak Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Amazon'da Satış Yapmak Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı


Amazonda satış yapmak son yılların popüler mikro gelir başlıkları arasına girmiş bulunmakta. 


Ekonomik sorunlara karşı tedbir almak isteyen kişi veya kurumlar kendilerine yeni ve güvenilir platformlar seçerek bakir pazarlara ulaşmaya çalışıyorlar. 


Bu platformlar arasında önemli bir yere sahip olan ABD orijinli Amazon üzerinden satıcılar amazonda satış yapmak üzerine derinlikli bilgi sahibi olmak istiyorlar.


Peki nedir bu Amazon? Kişiler ve kurumlar için Amazonda satış yapmak neden bu kadar önemli? Amazondan satış yapmanın şartları varmı?





Amazonda Satış Yapmak – Amazon Nasıl Bir Platform?


Amazon; satıcı ile alıcıyı bir araya getiren, Dünya çapında popüler bir nevi bizdeki pazaryeri platformlarının atası. Dijital dünyanın yaygınlaşarak her noktaya ulaşmasıyla beraber satıcıların artan talepleri karşısında Amazon FBA denen kavram ortaya çıktı.


Amazon’un en büyük en güvenilir çevrimiçi alışveriş platformları arasında olduğunu söyleyebiliriz. Kazandıkları bu güvenin de etkisiyle Amazon'da nasıl para kazanılır odak noktamız oluyor.


Yine Amazon ile hayatımıza giren Prime abonelik sistemi geçtiğimiz senelerde Türkiye'de de kullanılmaya başlandı. Amazonda satış yapabilmek istiyorsanız öncelikle sistemin temel yapısı  hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.


Bu yazımızda Amazonda satış yapmak için hangi adımların takip edilmesi gerektğine dair derinlikli bir sunum paylaşmaya çalışacağız. Makalemizi sonuna kadar okumanızı ve yorumlamanızı tavsiye ederiz.


Amazon FBA Nedir?


FBA en net ifadesiyle "Amazon tarafından yapılan gönderim" anlamına gelir. Özetle Amazonda envanterlerin depolanacağı, siparişlerin gönderileceği aynı zamanda müşteri hizmetleri desteğinin sunulacağı anlamına gelir. 


Bir satıcı olarak Amazon FBA hizmetinden faydalanacaksanız öncelikle Amazon hesabı açmak ve hesabınıza FBA adımını eklemek zorundasınız. Bu aşamada firmanızı kurallara göre sisteme girmeniz önemlidir.


Kişi ve kurumlar üzerinden incelediğimizde, Amazon’da satış yapmak nitelikli bir unvan ve yüksek prestij olarak kabul edilmekte. Neticesi firmalara ciddi gelir olarak yansımakta. Peki ama Amazonda nasıl satış yapılıyor? Amazon'da satış yapılırken dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?


Amazon üzerinden satış yapmayı düşünenler için ilk tavsiye ürün listelerinin belirlenip envanter çalışmalarının yapılması. Bu kısımda dikkat edilmesi gereken nokta ürün listelerinin ve envanterlerin Amazon platformuna entegre edilmesi. Teslim etmeyi planladığınız ürünleri dikkatle hazırlayın ve son adımda Amazona ait depoya iletin.


Müşteri tarafından sipariş geçildiği noktadan itibaren Amazon FBA sipariş işlemlerini ilerletmektedir. 


Bu aşamada müşterinin takip edebilme adına ihtiyacı olan nakliye ve takip numaralarını müşteriye doğrudan iletmekteler. Ayrıca satıcı için de 7/24 ulaşılabilecek bir müşteri hizmetleri sağlanıyor.


Amazon dünyasına yeni katılan satıcılar için en ciddi avantajlar arasında paketleme ve en mühim adım olan sevkiyat aşamalarının Amazon tarafından halledilmesi ve satıcıya bu noktada herhangi bir iş düşmemesi gelir. 


Bu süreç satıcı için bence büyük rahatlık. Amazonda satış yapmak ve Dünyayla entegre olabilmek adına platformun sahip olduğu büyük lojistik de dağıtım alt yapısınu kullanacaksınız.


Dijital pazarlama hizmetleri de sürece eklenirse kısa sürede işlerinizi son derece rahat bir şekilde büyütebilirsiniz. Belli bir tutar üzerindeki kargolarınızı ücretsiz gönderim hakkınız da mevcut. Bu sayede niş ürünlerinizden daha fazla kazanç alabilirsiniz.


Amazon Prime Programı ve Avantajları


Bir satıcı olarak Amazon Prime programına katılmaya hak kazanmanız halinde müşterilerinize sınırsız ve ücretsiz olarak iki günlük gönderim veya bir gün ücretsiz gönderim hakkı sunabilirsiniz. 


Amazon; rakipleri diğer platformlara göre sipariş verebilme ve kargolama gibi masraflar açısından daha uygun maliyet sunuyor görünüyor.


Amazon'da Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?


Amazonda satış yapmak için her platformda olduğu gibi Amazon'da üyelik oluşturmak ve Amazonda mağaza açmak gereklidir. Bunun için birtakım engeller olduğu sık dile getirilse de işlemelr sanıldığı kadar zor değildir. İşini doğru yapan dürüst satıcılar için dakikalar içinde şekilde yapılabilecek birkaç prosedür sadece.


Doğal olarak her mağaza sahibi Amazonda satış yapmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? gibi soruların cevaplarını arar zira Amazonda satış yapmak çok sayıda avantajı beraberinde getirirken bazen dezavantajlarla da karşımıza çıkabiliyor.


  • Güven duyan bir kitlenin olması en büyük avantajınız olacak.
  • Aracı firma Amazon olduğundan dolayı süreç güvenilir şekilde sonlanır.
  • Profesyonel hizmetler hızlı lojistik avantajlarla gelir.
  • Aracının Amazon olmasından dolayı güven oranı yüksektir.
  • Firma ürünü gönderdiğinde paranın eline ulaşacağını bilir.
  • Ciddi yaptırımlar söz konusudur.
  • İade ve kalite konusunda hassastırlar.

Amazonda sanal bir mağaza açmanız halinde lojistik ve kargo işlemlerini deneyimliyseniz yönetebilir veya süreci makul bir ücret karşılığında Amazonun depoları üzerinden ilerletebilirsiniz. Böyle bir senaryoda ürünleriniz girişte de belirttiğimiz üzere Amazon depolarında saklanır ve gönderim işlemleri buradan yapılır.

Ayrıca Amazon tarafından yapılan kampanyalar ile maliyetlerinizi ciddi oranda düşürmeniz mümkün. Prime Alışveriş Festivali ve Efsane Cuma gibi kampanya haftalarında yapacağınız satışlarda yüzde 100’e varan indirimleri yakalayabilirsiniz.

Amazon’da yaptığınız satışlarda dilerseniz kargonuzu kendiniz de gönderebilirsiniz. 

Bunun için siparişi alıcının adresine, talep edilen kargo üzerinden göndermeniz gerekecektir. Diğer alternatif yöntem ise Amazonun “Kargo satın al” hizmetidir. Bu hizmet kargo etiketlerini topluca veya tek tek satın almanıza olanak verir. Bu yöntemi tercih eden işletmeler için kargoları sistemli olarak gönderilerek takibi yapılır.

Amazon'da Satış Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?



Amazonda satış yapmak ve beraberinde milyonlarca kullanıcıya hızlıca ulaşmak elbette son derece avantajlı bir sistem ancak bu sistemin de dezavantajı da mevcut. İşte amazonda satış yapmanın dezavantajları;

Komisyon ödemek ve mağazanın açılış ücreti gibi fiyatlar yüksek gelebiliyor. Bu tür tutarları karşılayabilmek adına pek çok firma kar payını düşürmeyi göze alıyor veya ürünün fiyatına zam yaparak platformda satışa sunuyor.

Amazonda çok sayıda firma olacağı muhakkak. Bu gibi bir senaryo rekabeti beraberinde getiriyor. Yığılmanın olduğu bu gibi pazaryerlerinde aynı ürünleri satabilmek için fiyatlarda indirim sunmanız gerekebilir.

Amazon'da Satış Yapmak için Ne Kadar Para Gerekli?


Amazonda satış yapmak için ihtiyacınız olan miktar yaşadığınız ve hedeflediğiniz coğrafya gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişir. 

Yine de elinizde 1.000$’dahi olsa bazı ürünleri tedarik etmeniz mümkün. Bu sayede Amazona kolayca kayıt olabilir ve ticarete başlayabilirsiniz. 

Yeni başlıyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa bireysel hesapla işlemlere başlayabilirsiniz. Daha sonra satışlarınız planladığınız gibi ilerlerse Profesyonel hesabına geçebilir ve gelirlerinizi arttırabilirsiniz. Amazonda satış yapmak her ağda olduğu gibi belli bir giriş sermayesi gerektiriyor.

Amazon ile Satış Yapmaya Nasıl Başlayabilirim?


Amazon kayıt esnasında kiminle muhatap olduğunu bilme adına bizden bazı belgeler ister. Bu da gayet doğal ve anlaşılır bir durum. İstenilen belgeleri dijital ortamda sunarak şlemlere devam edebilirsiniz.

Kayıt olduktan sonra hangi ürünleri platformda satmak istediğimizi yine Amazona bir kaç tıklama ile bildiriyoruz.

  • Rakip analizi yapın,
  • Piyasada neler satılıyor araştırın,
  • Satış yapacağınız coğrafyayı araştırın,
  • Tedarikçilerinizi belirleyin,
  • Stoklarınızı takip edin,
  • Yorumları mutlaka yanıtlayın,
  • Amazon'a ödeyeceğiniz komisyon oranları % 6 ila % 10 arasında değişir,

NİŞ dediğimiz e-ticarette sık karşımıza çıkan kavram popüler ve çok kazandıran bir ürün bulabilme veya potansiyel yakalayabilme ile alakalı. Bu bir dönemler özellikle gençlerin elinde olan dönen çarkları hatırlarsınız.

Amazonda satış yapmak ve para kazanmaya adım atmak adına yapılacak ilk işlem satış hesabı oluşturmak. 

Bu işlem son derece basit. Amazon Seller Central ağı üzerinden dakikalar içinde üyelik işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bu kısımda açacağınız hesap bir iş yeri hesabı olacaktır. Yani daha önceden açtığınız Amazon kayıt hesabından farklıdır. Amazonda adınıza açtığınız hesap ile satıcı hesabınızı aynı e-posta veya farklı e-postalar üzerinden tamamlanabilir.

Amazon Türkiye’de satış yapmak isten bir işletme aylık olarak sabit bir ücret ödemek zorundadır. Amazonun istediği belgelerden birisi olan kredi kartının sisteme tanıtılması sonrasında bu ücret tahsil edilir.

Yorumlarınız Değerlidir