Instagram'da Ürün Satmak Yasal mı? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Instagram'da Ürün Satmak Yasal mı?


Fatura ve irsaliye sunmadan Instagram'da satış yapmak kesinlikle yasal değildir ve bu gibi ağlardan ürün alınması tercih edilmemelidir. 


Tıpkı her tacir gibi Instagram üzerinden yapılan ticaretlerde gelir elde edilmesi sonucunda da vergi verilmelidir. Instagram ile satış yapmak için en azından bir şahıs şirketi kurmak gerekir.


Kişi ve kurumların en çok kullandığı sosyal medya ağı olan Instagram artık ticari yönden de fayda sağlamaya çalıştığımız bir adres olmaya başladı. 


Şimdilerde Instagram’ı ürün veya hizmet satışı için bir nevi dijital mağaza olarak değerlendiriyoruz. 


Instagram ile satış bir nevi e-ticaret sistemi olduğundan devletin vergi sistemi de bu yeni yönteme göre kendini adapte ediyor. Instagram üzerinden yapılan satışların kanunen alelade bir internet sitesi üzerinden satış yapmaktan bir farkı yoktur.


Nereden satış yapılırsa yapılsın bir fatura ve irsaliye düzenlemek gerekir böylece yasalara muhalefet edilmemiş olur. 





Instagram üzerinden satış yapabilmek için şirket kurmak gerekir. Başlangıç için en çok tercih edilen şirket türü şahıs şirketidir ki bu konuda cüzi bir ücret ödeyerek muhasebecinizden aylık olarak yardım alabilirsiniz.


Instagram bir e-ticaret sitesi olmadığından alışverişlerde ödeme altyapısı sağlanan sistemler en azından 2022 itibariyle bulunmaz. Ödeme hususu Instagram’dan bağımsız ele alınmalıdır. Instagram'da sanal POS ile kredi kartı ödemesi, banka havalesi yahut kapıda ödeme seçenekleri ile satışlar yapılmaktadır.


Instagram satış vergisi nasıl ödenir? 


Ödeme işlemi yukarıda da belirttiğimiz üzere Instagram'dan bağımsız olarak yapılır. En güvenli yöntem, Sanal POS üzerinden kredi kartıyla uzaktan ödeme almaktır. Bunun için şahıs veya sermaye şirketi (A.Ş., LTD.) olmanız ve Sanal POS kullanarak fatura kesebilmeniz gerekir. Sık tercih edilen ikinci yöntem banka havalesidir.


İnternetten satış yapmanın vergisi var nedir? 


İnternette satış yapıyorsanız vergiye tabi tutulacağını bilirsiniz. E-Ticaret ile ilgileniyorsanız; başta kurumlar/gelir vergisi, KDV olarak bilinen katma değer vergisi, muhtasar beyanname, ek olarak damga vergisi ve geçici vergi ödemekle yükümlüsünüz.


Yorumlarınız Değerlidir