Çocuk Oyunlarının Faydaları - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Çocuk Oyunlarının Faydaları


Çocukken oyun oynamayı hangimiz sevmezdik ki? Hem gelişime, büyümeye, fiziki yapıyı güçlendirmeye yarayan hem de beyin sporu yaptıran oyunlar çocukların eğlenceli vakit geçirirken geleceğine de yatırım yapmasını sağlıyor. Bilinen, bilinmeyen binlerce türü bulunan çocuk oyunları, çocukların sosyal dinamiklerini de sağlamlaştırıyor.

 

Çağa her zaman yetişkinlerden daha kolay ayak uyduran çocuklar, sadece geleneksel değil çağın getirdiği gereklilik ile modern oyunları da sıkça tercih ediyor. Her ne kadar çocukların sıkılmayacağı ve asla eskimeyecek oyunlar olsa da günümüzde artık bilyeler ile oynayan bir çocuktan çok tablet ile oynayan çocuklar görünüyor.




 

Çocuk Oyunlarının Yararları

 

Bilinçaltını negatif etkileyen, şiddet unsurları içeren, gereksiz hırs ve rekabete sürükleyen oyunlar hariç her oyunun kendine özgü faydası vardır. Çocukların oyun oynamaması motor gelişimlerini, sosyal becerilerini, anatomik yapısını olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden çocuklara çok sayıda faydası bulunan oyunların gerek kendi başlarına gerekse de aileler veya arkadaşlar ile muhakkak oynatılması gerekir. Oyunlar;

 

       Sosyal dinamikleri kuvvetlendirir,

       Özgüveni artırır,

       İletişim kabiliyetini güçlendirir,

       El-Göz koordinasyonunu geliştirir,

       Küçük yaştaki çocukların motor becerilerin kuvvetlendirir,

       Analitik, sözel, kinestetik ve görsel zekâlarını geliştirir,

       Hafızayı güçlendirir,

       Dozunda rekabeti öğretir,

       Araştırma yapmayı öğretir,

       Hayal gücünü geliştirir,

       Takım çalışmasını gösterir,

       Bedensel gelişimi destekler,

       Konsantrasyonu geliştirir,

       Hem beyin hem de beden sporu yaptırır,

       Mental sağlığı olumlu yönde etkileyeceği için psikolojiyi düzeltir.

 

Her bilinçli ebeveyn gibi çocuğunuzun oyun ihtiyacını verimli bir şekilde gidermek istiyor, hem eğlensin hem öğrensin hem de gelişimine katkı sağlasın diyorsanız işte ilham alabileceğiniz hem geleneksel hem de modern çocuk oyunları:

 

Sokak Oyunları

 

Saklambaç, körebe, istop, yakartop, kırmızı balık, heykel, mendil, seksek, ip atlama, top sektirmece, futbol, voleybol, misket (bilye), ebelemece gibi oyunlar çocukların hiç sıkılmadan oynayabildiği hiç eskimeyecek oyunlardır. Dışarıdayken beynimiz çok fazla uyaran ile karşı karşıya kalır. Bu da çocukların bedenlerini ve zihinlerini aynı anda birden fazla şeye odaklanmasını sağlar. Böylece çocuklar sosyalleşirken çeşitli uyaranlar sayesinde dış dünyaya da daha kolay adapte olur.


Kutu Oyunları


Hem arkadaşlarıyla hem de aileleriyle oynayabileceği çeşitli sayıda kutu oyunu bulunmaktadır. Yapboz, kızma birader, amiral battı, satranç, monopoly, jenga, ben kimim vs. gibi oyunlar evde de eğlenebileceğini gösterirken kaliteli vakit geçirmesine de olanak tanır.

 

Bilgisayar Oyunları 


Eskilerin bildiği atari tarzı oyunlar günümüzde modernleşmiş bir şekilde hala bulunmaktadır. Şiddet unsurları olmayan, içerisinde bulmaca barındıran, her zekâ türüne hitap eden MentalUP, Ateş ve Su, Cozy Grove, House Flipper, Cooking Simulator, Unpacking, Webbed gibi bulmaca, simulasyon oyunlarını önce kendiniz kontrol ettikten sonra çocuğunuza da oynatabilirsiniz. 

Yorumlarınız Değerlidir