Kütletmeci Kimdir? Kayropraktik Tedavi Nedir? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Kütletmeci Kimdir? Kayropraktik Tedavi Nedir?


Kütletmeci kimdir, kayropraktik tedavi nedir sorularına cevaplar arayacağımız eğlenceli ve eğitici makalemize hoş geldiniz arkadaşlar.


Yunanca bir kelime olan "Kayropraktik" chiro yani el ve practic (uygulama) kelimelerinden oluşmakta. Özetle el ile yapılan tedavi anlamına geldiğini söyleyebiliriz.


Halk arasında "çekme veya kütletme" olarak karikatürize edilen tedavinin boyun ve bel fıtıkları başta olmak üzere, ağrılar ve ağrı sendromlarında kullanıldığı bilinmekte.


Manuel tedavilerin en akademik ve bilimsel olanı kayropraktik; kas, kemik ve omurgaya müdahale etme yöntemidir. Hedef, omurgada var olduğu görülen oynamaları ortadan kaldırmaktır. Kayropraktik tedavi; çoğunlukla elle, gerektiğinde masa destekli araçlarla uygulanabilir.


Tespit edilmiş, kanıta değer önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca kayropraktik acılı ve ağrılı bir uygulama değildir ve hastaların birçoğunun seans sonrasında rahatladığı görülmektedir.


Kayropraktik Kaç Seans Uygulanır? 


Hastalığın elbette hastanın durumunda göre haftada 2 ile başlanacak şekilde ortalama 6-8 seans arasında olması planlanır. Fizik egzersizler ile desteklenmesi tedavinin etkinliğini artırarak tedavi süresini azaltır.


Amerikan Tabipler Birliğinin bel ve boyun ağrıları tedavisinde ilk seçenek olarak önerdiği kayropraktik tedavide temel amaç; dizilimdeki bozukluğun giderilerek beyin, organlar ve sinir sistemi arasında sağlıklı iletişimin sağlanmasıdır.





Kütletme ile Kayropraktik Aynı Şey midir?


Ne yazık ki ülkemizde bilgi eksikliğinden dolayı, kütletme tedavisi gibi birtakım isimlerle basitleştirilerek tedavinin bilimsel yetkinliğinin düşürülmesine ek olarak yetkisi olmayanlar birtakım kişiler de “işin uzmanıyım” diyerek derman arayan hastalara "yerleştirdim, yerine oturttum" gibi ifadelerle merdivenaltı tedavi (!) uygulamakta. 


Bu noktada eklemlerden çıkan sesi tedavinin başarısı olarak göstererk hastaları işlemin başarılı olduğuna ikna etmeye çalışanların dijital dünyayı özellikle Instagram'ı sık kullandığına şahit oluyoruz. Aman dikkat!


Kayropraktik tedavi; konusunda uzman hekimlerce uygulandığında yan etkisi neredeyse olmayan ve oldukça etkin, tıp dünyasında kabul gören yöntemidir. Kişinin kayropraktik adımlar için yeterli olup olmadığı mutlaka bir doktor tarafından tespit edildikten sonra karar verilmelidir.

Yorumlarınız Değerlidir