Makale Yazarak 6.000 TL Para Kazanmak - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Makale Yazarak 6.000 TL Para Kazanmak


Sizler için makale yazma siteleri, makale yazarak para kazanmak ve makale yazarak ne kadar para kazanılır gibi konu ve başlıklara değineceğim. 


Öncelikle makale yazarak para kazanmak için iletişim fakültesinde okumanıza, edebiyat mezunu veya öğrencisi olmanıza gerek yok. Okumayı ve araştırmayı seven her yaştan herkes daha doğrusu eli kalem tutanlar rahatlıkla makale yazarak para kazanabilir.


Şahsen şu satırları karaladığım bilgisayarımı 2016'da aldım ve parasını defalarca çıkardığını söyleyebilirim. Bir SSD değiştirmekten başka masraf çıkarmayan bu bilgisayarımla binlerce TL para kazandım ve resmen dükkanım oldum.





İngilizce makale yazarak para kazanmak ise adeta çarpı iki diyebileceğimiz gelirler getirebiliyor. 

Wikipedi şöyle der: Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da “makale” denir.


Yazarak para kazanmayı kademe kademe ele alabiliriz. Bu işe ilk girenler Bionluk ve Fiverr gibi freelance platformlar veya R10 gibi forumlar üzerinden yazmaya başlamalı. Evet düşük fiyat vereceksiniz ancak bu durumu rakiplerin arasından sıyrılacağınız geçici bir dönem olarak kabul etmelisiniz.


1-2 yıl içinde ise güvenilirliğiniz arttıkça kalıcı müşteriler edineceksiniz ki bu ikinci aşamadır. Artık komisyon ödediğiniz aracı platformlardan kurtulduğunuz bu dönemde sosyal ağlar üzerinden sizinle iletişime geçen kalıcı müşteriler düzenli olarak yazdırmaya başlayacak.


Bu arada kaliteli içerikleri sadece blog yazıları olarak düşünmeyin. Hakkımızda, Kimiz, Ürün Yazıları, Düzenli Blog Yazıları, Basın Bültenleri, Araştırmalar, Tanıtımlar daha aklınıza gelebilecek ve bizim muhtemelen unuttuğumuz bir çok alanda yazacak ve kendinizi geliştireceksiniz.


Makale Yazarak Para Kazanma Siteleri


Ben şahsen gayrimenkul sektörüne yoğunlaştım. Şu sıralar sizin de bulunduğunuz web sitem Medyabudur'da ise okuması daha kolay içerikler karalıyorum. Bu yazıda akıllarda kalması gereken tek ifade networking. 


Bunu sosyalleşme, yayılma ve tanınma olarak özetleyebiliriz. Bu arada eliniz o kadar yoğundur ki işler de paslarsınız. Özetle sadece işveren işbulma özelinde düşünmeyin. Aynı sektörde çalıştığınız arkadaşlarınızla bir çevre oluşturmak da önemlidir.


300-600 veya 1.000 kelime üzerinden ücretlendirebilir, güven kazandıkça ve kaleminize bağlı olarak tek yazı başına 200 TL dahi isteyebilirsiniz. Burada özgünlük ve kalite olmazsa olmaz bir belirleyici. 


Olaya işveren açısından bakarsak şimdilerde re-write dediğimiz bul-değiştir şişirme içeriklerin piyasaya hakim durumda olduğunu görürüz. 300 kelimeyi 10 TL'den yazdığını iddia edenlerle kaliteden ödün vererek ilerleyebilir veya alanında uzman arkadaşları tercih edebilirsiniz.


Tek sipariş alabileceğiniz gibi 10'lu gruplar halinde de ilerleyebilirsiniz. Bu şekilde elinize daha çok para geçer ve sorunuza cevap vereyim makale yazarak ayda en az 2.000 TL kazanabilirsiniz.


İngilizce Makale Yazarak Para Kazanmak


30 TL ücretle yazdığınızı düşünürsek 60 civarı içerikle yani günde iki 300 kelimelik yazı yazarak bu parayı kazanmanız olası. Elbette 600 hatta 1.000 kelime yazılar isteyenler de olacaktır. 2 günde teslim edilmesini isteyen aceleci bir müştereye bu senaryoda ücretin 50 TL olacağını söylerseniz seve seve kabul edecektir.


Piyasada güvenilir makale siteleri Bionluk, Upwork ve Fiverr olarak öne çıkıyor. Bu arkadaşların cüzi bir komisyon aldığını belirtmekte yarar var. Tanınana kadar Bionluk'la ilerleyin derim. 


Ha bu arada yine atlamadan belirtmek istediğim bir konu da kadın yazarların en azından Türkiye'de daha çok talep gördüğü.. Bunu vıcık bir asılma olarak da değerlendirebilirsiniz veya bebe-kadın ürünlerine hakim oldukları düşüncesiyle yapılan bir tercih olarak da görebilirsiniz.


Piyasada basit bir görselle kadın kimliği kazanan bir çok erkek yazar var. Tercih sizin. 


İngilizceniz iyi ise o üst paragrafların birinde dile getirdiğim 2.000 TL'den çok çok daha fazlasını kazanacaksınız ki bu dönem artık piramidin tepesine doğru ilerleyip bir içerik sağlayıcı veya içerik müdürü olarak konumlanabileceğini dönemdir. Artık 30-40 TL'lerle uğraşmayacaksınız.


Bir vakitler aylık 1.000 USD (Günlük kurla 15.000 TL) ücretle ABD'deki bir dergi için yazmam istenmişti. Tabi ABD saatine göre çalışacağımız için ve gün içinde uyuyup geceleri de çalışmak çok çekici gelmediğinden tekliflerini kibarca reddetmiştim. Hala da acaba kabul etsemiydim diye düşünür dururum. Neyse konudan sapmayalım.


  • Türkçeye ve imla kurallarına hakim olmalısınız,
  • Okumayı ve araştırmayı sevmelisiniz,
  • Sözünüze sadık olmalsınız,
  • Yazılacak konuyu derinlemesine araştırmalısınız,
  • Cümleleri ve paragrafları anlaşılır ve kısa tutmalısınız,
  • Temel SEO tekniklerine hakim olmalısınız,
  • Ara başlıklarla sıcaklığı korumalısınız,
  • Kopya olmasın dememe gerek yok sanırım,
  • Doğru bilgiler vermeli yalın bir dil kullanmalısınız,
  • Yazınız başından sonuna bir düzen içinde ilerlemeli,
  • Bitirdikten sonra son kontrolleri yapmayı unutmamalısınız,
  • Belirli alanlara yoğunlaşmanızı öneririm,


Dergilere yazarak para kazanma da bir başka seçenek. Lakin aylık ücretle çalışacağınız maaşlı bordrolu bir hayata mı girmek istiyorsunuz yoksa kendi patronunuz olmak mı bu da bir karar aşaması. Veya 3. bir yol olarak akşamları veya haftasonları freelance yazmaya devam edebilirsiniz.


Pasif Gelir Kazandırır Mı?


Makale yazım işini pasif gelir olarak nitelendirenler olduğu gibi aksi yönde de görüş bildirenler mevcuttur. Yazdığınız kadar para kazanabileceğiniz bir iştir. Yabancı dil bilenlerin işe 2-0 önde başlayacağını belirtmeliyim. 


Bionluk ve Fiverr'i andırır aracı siteler de mevcuttur. Buraya kayıt olduğunuz zaman müşteri bulabilir miyim diye düşünmezsiniz ancak o kadar ölücüdürler ki kürek mahkumu olsanız daha çok para kazanırsınız emin olun. Kesinlikle kaydolmayın ve gerekirse kendinize bir web sitesi açın bu şekilde ilerleyin derim.

Yorumlarınız Değerlidir