Domain (Alan Adı) Alıp Satarak Para Kazanmak - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Domain (Alan Adı) Alıp Satarak Para Kazanmak


Domain ile para kazanma ve domain al sat işine değinip bunun kısa ve orta vadede para kazandırıp kazandırmayacağını inceleyeceğiz.


Domain Nedir?


Domain, Türkçe karşılığı ile alan adı anlamına gelir yani Medyabudur.com bir alan adı ve domaindir. Dijital dünyada girip çıktığınız her web sitesi ister com ister org uzantılı olsun bir domain'e sahiptir. 


Siz bu domain'i bir sunucuyla ilişkilendirirsiniz yapılan işlem budur. Domain nedir sorusuna verilebilecek en net cevap web sitelerimizin adı ve soyadı demektir.





Hangi Domainler Satın Alınamaz?


Bazı alan adları belirli yapılarından dolayı başkası tarafından satın alınamayacak bir durumdadır. Misal kurumsal bir şirketin ticari markasıyla örtüşen kelimeleri ve karakterleri bir alan adına dönüştürüp kullanamazsınız. Söz konusu marka telifle koruduğu için bu karakterleri ya da kelimeleri kullanarak alan adı alamazsınız. Alsanız bile elinizden alırlar ve başa bela olur.


Domain Ticareti Yaparak Para Kazanmak Mümkün Mü?


İngilizce bir domain alıp satarak Türk lirasından çok daha fazlasını döviz olarak kazanabilirsiniz ki burada biraz öngörü ve hız önem kazanıyor. Veya aşağıda değineceğimiz "düşecek" domain'leri bulup kiralamak da bir yol olabilir.


Alan adları açık artırma üzerinden ve bunlara aracılık yapan web siteleri üzerinden satılır. Bir alan adının yıllanmış olması da domain'lere değer katan bir faktör olarak kabul edilir.


Potansiyele sahip 100 alan adına sahip bir kişinin her yıl bu havuzu koruyup en azından 10 alan adı satması aylık bazda 3-4 bin TL para kazandırabilecek bir iştir. Evet ciddi bir gelir kapısı değil ancak mikro gelir bazında değerlendirdiğimizde güzel bir oran.


Güzel Bir Domain (Alan Adı) Nasıl Bulunur?


İhtiyaçları belirlemek, siyasete ve gündeme hakim olmak, popüler kültür ögelerini takip etmek ilk akla gelen yollar. Bir vakitler popüler olan stres çarkı ve benzeri ürünler veya pokemon go üzerine yapılabilecek çalışmaları örnek verebilirim. 


Domain Nasıl Satın Alınır?


Eğer ilk defa bir alan adı satın alacaksanız yerli ve yabancı domain satın alma sitelerinin kampanyalarını incelemelisiniz. Yıllığı 1 dolara veya daha altına domain alma şansınız mevcut. 


Domain satın aldığınızda size bir yıllık olarak kiralanır. Domain yılını dilediğiniz ölçüde arttırabilirsiniz. Ortalama domain fiyatı 3-4 dolar civarındadır. Bir domaini satın almadan önce yapmanız gerekenler rehberin devamında olacaktır.


  • Domain otorite (DA/PA) sorgulama,
  • Domain olası spam skorunu sorgulama,
  • Alan adı oluşturma robotlarından faydalanma,


ExpiredDomains gibi web siteleri üzerinden süresi dolmuş veya dolmakta olan alan adlarını inceleyerek potansiyele sahip olanları belirleyebilirsiniz.


Domain Satma Siteleri


Bir miktar bütçe ayırdığınıza ve gerekli analizleri yaptığınıza göre artık hazırsınız diyebiliriz! İstediğiniz domainleri bulduysanız şimdi sıra bunları pazarlamaya gelmiş demektir. Domainleri satmak için oluşturulmuş bazı siteler ve forumlar  vardır. Bu sitelerin en popüler bir kaçını listeledik işte domain satma siteleri;


  • R10 forum sitesi üzerinden kendi alan adlarınızı satabilirsiniz.
  • GoDaddy açık arttırma sistemi üzerinden satabilirsiniz.
  • Sedo marketplace üzerinde alan adlarınızı satabilirsiniz.
  • Namecheap marketplace üzerinden alan adları satabilirsiniz.


Bunlara ek olarak Snapnames, Flippa, Bido, Dynadot gibi domain işine özel platformları da inceleyebilirsiniz.


Domain Değeri Nasıl Hesaplanır?


Alan adınızın telaffuzu kolay, kısa, mümkünse COM uzantılı ve spam skorunun düşük olması önemli bir faktördür. DA/PA değeri de son yıllarda bu tip alım satımlarda önemli bir kriter haline geldi.


Domain Alıp Satmak için Ne Kadar Sermaye Gerekir?


Sıfırdan tescillenecek 100 ortalama domain için yıllık 1.000 dolar artı KDV ödemeniz gerekir. Yani iş bu durumda mevcut kurla yıllık 15.000 TL sermaye gerekir.


Ne Tür Domain'lere Yatırım Yapılabilir?


  • Boşta olup değerlenebilecek alan adlarına yatırım yapabilirsiniz.
  • Kayıtlı olup sahibinden satın alabilirsiniz.
  • Yine kayıtlı olup satış sitelerine konulmuş alan adlarına yönelebilirsiniz.
  • Bir kaç gün içinde düşecek domain'leri kapabilirsiniz.
  • Düşmesine 1 ay kalan domainler için ihalelere katılabilirsiniz.


Tüm bu verileri takip etmek, bunlardan oluşan listeler oluşturup filtrelemek gecelerce sürebilir hatta gözlerinizi bozabilir. 


Bununla beraber bu işler için özel yazılımlara da ihtiyacınız olabilir, misal bu veritabanları arasından istediğiniz dildeki domainleri veya belirli kelimleri içerenleri size sunacak; domain uzantısına ve değerlerine (Alexa vs) göre filtreleme yapacak programlar gerekebilir. 


Bu aşamada işin maddi riskleri olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerek; alan adları için kayıt ücretleri ile yenileme ücretleri her zaman farklılık gösterir ki buranın altını kalın kalın çizin derim. 


1 dolara sevine sevine domain bulabilirsiniz ama aynı fiyata domaini uzatan firma bulunmaz. Genelde domainler için yenileme ücreti 9-15 dolar arası değişkenlik gösterir. 


Bununla birlikte domainleri sahibinden alırken yine yüksek meblağları gözden çıkarmak gerekebilir, risk mevzusu da burada devreye girer. 1.000 liraya aldığınız bir domaini 5.000 liraya da satabilirsiniz, alıcı bulamadan da düşürebilir veya daha ucuza da satabilirsiniz.


Domain Alıp Satarken Dikkat Edilmesi Gerekenler


İngilizce domainlere yatırım yapmak daha akıllıcadır.

Sıfır domain alıyorsanız süresi bittiğinde uzatmaya değmeyecek bir alan adı almayın.

Güvendiğiniz bir domain bir kaç yıl teklif almasa bile elinizde tutmayı değerlendirin.

Networking adına fiyat soran kimselerin karşısına saçma sapan fiyatlarla çıkmayın.

Evet sermaye ve sabır gerektiren bir iş ve para kazandırıyor ama yüzbinlerce dolar kazanabilirsiniz gibi şehir efsaneleri de söz konusu değil.

Domain yatırımı arsa ticaretine benzer ve alıcısını bulabilmek önemli. Biraz da dediğim gibi işten ve gündemden anlamak gerekiyor. Her harf kombinasyonu ve her kısa domain para edecek diye bir kaide yok.

Dediğim gibi elinden 10 tane domain tutsan yılda 1500 TL'den fazla kiralama bedeli ödeyeceksin ki bu aşamada ya bu işe devam etsek mi etmesek mi noktasına geliyorsun. 

Global satışlarda komisyon oranları çok yüksek olabildiğinden "hemen al" satışlar gerçekleştirmek kısmen zor olabilir. Bu yüzden ya sabırla domainlerinizi buralarda listeleyip güzel bir teklif bekleyeceksiniz, ya da yine buradalarda minimum fiyattan açık arttırmaya çıkıp gelen en yüksek teklife razı olacaksınız.

Domain al sat, domain ile para kazanma, en iyi domain satış sitesi, satılık domain ve en iyi domain satış sitesi üzerine bilgiler paylaştık.
Yorumlarınız Değerlidir