Evinizin İçindeki Havalandırmayı Nasıl İyileştirebilirsiniz? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Evinizin İçindeki Havalandırmayı Nasıl İyileştirebilirsiniz?


Evinizin içinde iyi bir hava kalitesi oluşturmak kendinizi ve sevdiklerinizi sağlıklı ve mutlu tutmak için çok önemlidir. Havalandırmanın ve hava akışının iyileştirilmesi, hava kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olur.


Evinizin içindeki havalandırmayı ve hava akışını iyileştirmenin birçok yolu vardır. Uygun hava akışı ve havalandırma sistemi, havadaki kirleticilerin konsantrasyonunu azaltarak havayı daha temiz ve sağlıklı hale getirmeye yardımcı olur. Evinizin içindeki havalandırmayı iyileştirmenin bazı yollarını sizler için araştırdık.





Evinize Taza Hava Girişini Atırın


Evinizin içinde temiz havayı korumak için dışarıdan içeriye doğru ve tam tersi bir hava akışı gereklidir. Düzenli hava değişimi, odanın içinde virüs parçacıklarının birikmesini engeller. Bu nedenle, güvenliği göz önünde bulundurarak evinizin pencerelerini ve kapılarını açık tutun. 


Herhangi bir nedenle kapı ve pencerelerinizi açık tutmak güvenli değilse, fanlar ve hava filtreleme sistemleri de kullanabilirsiniz. Biri havayı içeri çekmek, diğeri dışarı atmak için iki veya daha fazla fan kullanarak çapraz havalandırmayı deneyebilirsiniz. 


Çapraz havalandırmanın bir başka yolu da karşılıklı pencerele veya kapıları açmaktır. Yalnızca bir fan kullanıyorsanız, hava akışını doğal hava akışıyla senkronize tuttuğunuzdan emin olun. 


Evinizin içindeki havayı filtrelemek için bir HVAC sistemi kullanın


Evinizin içindeki havayı filtrelemek, havadaki kirleticilerin azaltılmasına da yardımcı olabilir. Evinizde bir HVAC  (Heating Ventilating and Air Conditioning) sisteminiz varsa, onu virüs ve diğer kirleticileri filtrelemek için kullanabilirsiniz. 


Bunun için sisteminizi daha uzun süre çalıştırmanız gerekecektir. Ayrıca HVAC fanını 'Otomatik' modu yerine 'Açık' konumuna da ayarlayabilirsiniz. Bu, fanın ısıtma/soğutma sistemi olmadan çalışmasını sağlayacaktır.


Kullanılan hava filtresinin türü de evinizin içindeki hava kalitesinde fark yaratır. Daha iyi sonuçlar için pileli filtre, HEPA, aktif karbon filtre vb. gibi en iyi filtreyi seçin. Filtrenin doğru takıldığından ve yerleştirildiği yuvaya tam olarak oturduğundan emin olun. 


Desteklediği hava filtresi türlerini doğrulamak için HVAC kılavuzunuzu kontrol edin. Ayrıca hava filtrenizi her üç ayda bir veya filtre üreticisinin belirttiği şekilde değiştirin veya temizleyin. Düzgün çalışır durumda olduklarından emin olmak için evinizin havalandırma sistemini yılda bir kez bir profesyonel tarafından kontrol ettirin.


Taşınabilir bir hava temizleyici kullanın


Temel havalandırma ve HVAC sisteminin yanı sıra evinizdeki hava kalitesini iyileştirmenin bir yolu daha var. Eviniz için portatif bir hava temizleyici alabilir ve temiz havaya kavuşabilirsiniz. 


İhtiyaçlarınıza hitap eden özellikleri seçin, doğru boyutta hava temizleyiciyi alın ve en önemli noktalardan biri olan en iyi filtreyi edinin. HEPA, karbonatlı hava filtresi veya bu tür üst düzey filtrelere sahip hava temizleyiciden en iyi sonucu alın. Hava temizleyiciyi her zaman ihtiyaçlarınıza göre en iyi yere yerleştirin.


Mutfağınızda ve banyonuzda aspiratör kullanın


Evinizde en çok mutfak ve banyoda havalandırma gereklidir. Evinizin bu iki bölümüne aspiratör takmak, kirli havanın dışarı atılmasına yardımcı olacaktır. Egzoz fanları ayrıca evinizin içindeki hava akışını iyileştirmeye de yardımcı olur. 


Banyo ve mutfağı kullanırken ve kullandıktan sonra aspiratörleri açın. Ayrıca, evinizde ziyaretçileriniz olduğunda ve hatta onlar gittikten kısa bir süre sonra bile çalışır durumda tutun. Tek bir yerde virüs veya kirletici konsantrasyonunu önleyecek ve hava kalitesini iyileştirecektir. 


Vantilatörleri kullanarak evinizdeki hava akışını iyileştirin


Kapı ve pencereleri açtıktan sonra fan kullanmak hem dışarıdan gelen taze havanın girişini arttırır hem de içerideki havayı dışarı iter. Kısacası, havalandırmayı iyileştirir. Ancak pencereler ve kapılar kapalıyken bile fanın kullanılması da önemlidir. 


İçerideki hava akışını iyileştirmek için varsa tavan vantilatörlerini açın. Pencere vantilatörleriniz veya ayaklı vantilatörleriniz varsa, hava akışlarını insanlardan uzağa yönlendirin. Bu aletlerin insanlara dönük tutulması kirletici konsantrasyonunu arttırır ve bunları doğrudan insanlara yönlendirir. Fanları mümkün olduğunca açık kapılara veya pencerelere yakın tutun. 


Çözüm


Artan virüsler, enfeksiyon ve kirlilik seviyeleri, en azından evimizde hava kalitesini iyileştirmenin bazı yollarını gerektiriyor. 


İçerideki havayı taze ve kirletici maddelerden arındırmak için uygun havalandırma çok önemlidir. Yukarıda bahsedildiği gibi, evinizdeki havalandırmayı iyileştirmenin çeşitli yolları vardır. 


Evinizdeki hava kalitesini iyileştirmek için basit doğal yolları kullanabilir veya ev tipi klima cihazlarınızdan faydalanabilirsiniz. Size en uygun tekniği kullanarak birleştirin ve temiz ve sağlıklı hava soluyun. İpuçlarını takip edin ve fanlar, HVAC, hava temizleyiciler vb. cihazlarınızdan en iyi şekilde yararlanın.

Yorumlarınız Değerlidir