İnternetten Para Kazanmak Yasal mı? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

İnternetten Para Kazanmak Yasal mı?


İnternetten para kazanmak yasal mı sorusuna cevaplar arayacak; internetten kazanılan paranın vergisi ne kadar ve internetten kazanılan paranın vergisi nasıl verilir başlıklarına değineceğiz.





Ayda 100-150 dolar kazanan arkadaşlarımın vergi verme, şirket kurma gibi konuları konuştuğuna pek şahit olmasam da influencer'lık seviyesine yükselen kimselerin en azından bir şahıs şirketi kurarak bu işleri yürüttüğüne tanık oldum.

Sosyal medya için içerik üreten ve mobil cihazlara uygulama geliştiren dijital dünya çalışanlarını yakından ilgilendiren kanuna göre bu kimseler, banka tarafından kesilecek yüzde 15’lik gelir vergisine tabi tutulacaklar.


Bu istisnadan faydalanmak için Türk bankalarında bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm gelirlerin bu hesap aracılığıyla faturalandırılıp tahsil edilmesi gerekecek. Daha net bir ifadeyle Payoneer gibi aracı kurumlar yerine Türk bankaları üzerinden al-ver yapın ki biz de takip edip sizi vergilendirelim demekteler.


Şuraya şu tutara kadar başıma bir şey gelmez diye düşünmeden en azından bir mali müşavir ile görüşmek faydalı olacaktır. MASAK tarafından takibe alındığınızda kazandığınız paraların emin olun çok daha fazlasını ceza olarak ödeyeceksiniz ki bu memurlar öyle acıyan sizi anlamaya çalışan kimseler değil. Özetle gözünüzün yaşınıza bakmazlar.


Patreon'dan vergi alınıyor mu? 


Eğer kullanıcı ve takipçileriniz Türkiye'de ise, içerikleriniz Türkiye'deki kullanıcılar tarafından takip ediliyorsa Patreon gibi bağış sitelerine ödemeyi yapanlar KDV ve stopaja tabi tutulur.


İnstagramda vergi var mı? 


İnstagram'da satış yapmak için vergi vermek gerekir ki ister dijital ister reel her ticari faaliyette olduğu gibi, instagram satışlarının kazancı için de vergi verilmelidir. Kurumsal bir web sitesi veya çoğu e-pazaryeri üzerinden yapılan satışlarda fatura kesilir. Dolayısıyla vergili satış yapılmalıdır.


Başıma bir şey gelmez, aman canım ne olacak ki diye düşünen kimselerin vergi dairelerinde yalvar yakar olduğuna çok şahit olduğumdan internetten para kazanmak yasal mı diye soran dostlarımın kesinlikle ama kesinlikle bir şahıs şirketi kurmasının yararlı olduğuna inanıyorum.


İnternetten para kazanma yolları, yasal olmayan yollardan kazanç elde etme, kara para ve kara para aklama yöntemleri başlıklarına değindiğim bu yazıyı dikkatle okumanızı öneririm.


Profesyonel editörlük, sosyal medya ve içerik hizmetleri için e-posta adresimiz medyabudur@gmail.com üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Yorumlarınız Değerlidir