Taksi Plakası Almak ve Taksi Plakasına Yatırım - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Taksi Plakası Almak ve Taksi Plakasına Yatırım


Bu yazımda; taksi plakası almak istiyorum diyenlere yardımcı olacak; taksi plakası almak mantıklı mı gibi sorulara cevaplar arayacak ve yine kiralık taksi plakası ne kadar kazandırır gibi sorgulamalara yanıtlar vermeye çalışacağım.


Taksi Plakası Almak


Taksi plakası almak, plakaya yatırım yapma tercihlerimiz arasında mali bazda özellikle büyük şehirlerde en fazla tercih edilen yatırım araçlarındandır ve yatırım geri dönüş oranı yüksektir.





Yapılan araştırmalar gösteriyor ki taksi plakasına sahip olma oranı şoförlerde yüzde 6-7 civarında ve yatırımın büyük kısmı kalantorlar bürokratlar tarafından yapılıyor. Taksi sektörünü koruyan da büyük babalar mevcut. Bu sayede fiyatlar hiç düşmüyor, piyasaya yeni plakalar çıkmıyor hatta fiyatlar daha da artıyor. 


Taksi Plakası Almak için Kredi


Plaka ve araç bedeline ek olarak; taksi durağı kayıt bedeli, MTV-muayene, bakımlar, akaryakıt, diğer araçlara göre daha yüksek olacak kasko ve sigorta bedelleri, şoför SGK'sı ve elbette taksi plakası almak için kredi kullandıysanız bunları faiz ve masrafları söz konusu.


Şoför Seçimi ve Önemi


Sabıkası olmayan, milleti turisti dolaştırıp dolandırmayacak kısacası it uğursuz olmayan temiz pak bir şoför bulmak özellikle İstanbul'da imkansıza yakın. Yakınlarım defalarca yol uzak denilerek araçlardan indirildi, para üstü eksik verildi daha niceleri. Asılanları taciz edenleri saymıyorum bile. Taksicinin halk üzerindeki etkisini anlayabilmek için bir Ekşisözlük'e bakın derim. Devam edelim.


Düzgün birini buldunuz diyelim. Şoförden günlük kira almanız en mantıklı yol olacaktır. Tabi taksiler 24 saat çalışan araçlar olduğu için iki şoför bulunması isabetli olacaktır. Günlük olarak sabit kira alacağınız bu arkadaşları sıkıştırmamanız da önemli.





Üçe beşe bakmayın ve düzgün birini bulduysanız mobbing vs yapmayın. Zaten adam gibi şoför bulabilmek imkansız yakın. Adamlar altın değerinde. Bu yüzden alacağınız parayı piyasa ortalamalarından yüksek belirlemeyin ki adamlar size para toparlayacağım diye strese girmesin. 


Şoförlüğü zayıf, kazası belası bol, madde bağımlısı tipli it-kopuk birine aracınızı teslim ettiyseniz vay halinize. Yine bana sorarsanız sabıka kaydı isteyin aracınız sizin şerefiniz namusunuz ekmek kapınız. Böyle kalender, esnaf ruhlu orta yaşı birine teslim edin. Üçe beşe de bakmayın hatta az biraz da fiyatta ikram yapın başınız ağrımaz. 


İstanbul’da Taksi Plakasına Yatırım


Taksi plakası almak İstanbul için mafyanın elinde bir sektördür diyebiliriz. Piyasayı yönlendiren ve taksi plakası fiyatlarını belirleyen bir kaç firma bulunmaktadır ve güçlü siyasi bağlantılara sahiptirler. 


İstanbul’da taksi plakası satış usulü bijon üzerindendir. Aracın her bir tekerin üstünde de 4 bijonu vardır. Yatırıma tek bijon üzerinden başlayabilirsiniz. Eğer 4 bijonunuz olursa 1 tekeriniz, 4 tekeriniz olursa da hayırlı olsun bir taksi plakası sahibisinizdir demektir.





Taksi plakası almak mantıklı mı?


Taksi plakası yatırımınızda dikkat etmeniz gereken bir diğer başlık çalışacağınız durak meselesidir. Taksi plakanızın kaydolacağı durak ve yerin popülaritesi yüksek olmalı ve mümkünse AVM gibi alanların yakınlarında olmalı hatta havalimanı. Rağbet arttıkça durak günlük ücreti de artacaktır.


Siz gidip taksi plakası sahibi olarak bir durağa kayıt olmalı ve durağa belirli tutarda ücret ödemelisiniz. Yani taksi sahibi olduğunuzda otomatik olarak bir durağa atanmazsınız. Gerçi işin en zor kısmı taksi plakası almak ki onu da bir şekilde hallettiğinizi düşünüyorum.


Yanı sıra İstanbul özelinden ilerlersek yeni havalimanının taksileri, sisteme yabancı taksi sokmuyor yani normal taksilerdeki gibi dışarda olduğunda indi bindi yaptırıp adam almıyor. Misal havalimanından birini aldı bıraktı, dönerken yolda el eden birini almıyor direk havalimanına geri dönüyor. Gelir durumunu olumlu olumsuz ciddi etkileyecek bu durumu da göz önünde bulundurmak gerekir. 





Taksi Plakası Sayısı Neden Artmıyor?


Kardeşim; madem bu taksi plakası fiyatları bu kadar uçuk, devlet plaka sayısını arttırsın fiyatlar da düşsün diyebilirsiniz ki 10 yaşındaki çocuğun aklına gelen bu senaryo ne yazık ki pratikte ülkemizde uygulanmıyor.


Lobiler, cemaatler, çeteler, siyasiler ve mafya 1966 yılından sonra şehirde tek plaka çıkartmayacak piyasaya sürdürmeyecek kadar İstanbul'da güçlü. Bu satırı tekrar okumanızı rica ediyorum.


UBER ve Alternatifleri


UBER'i hatırlarsınız. Mis gibi tacizsiz hırsızsız temiz pak bir sistemdi. Dünya'da uygulanan bu yapıyı yine bu çete ve siyasi bağlantıları rant uğruna baltaladı. Sisteme kayır oluyorsunuz ve müşterilerinizin verdiği puanlara göre popülerliğini artıyor. Böyle de bir sistemdi.


Yine oldukça şeffaf ve güzel bir uygulamaydı. GPS'ten yani haritadan araçların takip edilebiliyor olması, çoğunda kamera bulunması da cabasıydı. Kısa mesafeye gitmem, şuraya buraya gitmem demiyorlardı.


Taksiciler, yanlarına siyasileri de alarak bu Dünyada kabul görmüş uygulamayı ülkeden attılar. Korsan taksiler için ise bir çözüm bulunabilmiş değil. Bu korsan taksilerin kartları oluyor güven usülü kapınıza kadar geliyor ve pazarlık usulü gideceğiniz yere kadar götürüyorlar.


Taksi Plakası Yatırımının Geleceğine İlişkin Görüşlerim


Bu yarım asırlık rant alanının; milletini düşünen ve Allah korkusu olan halkçı siyasetçilerin yardımıyla temizleneceğini ve ihtiyaç sahiplerinin gözetileceğini düşünüyorum. Benim tahminim 2023 veya öncesinde yapılacak seçimlerden sonra en geç 1 yıl içinde sorunun kalıcı olarak çözüme kavuşacağı yönünde. 


Bana göre yeni taksi plakaları piyasaya sürülecek, dolmuş taksiler yaygınlaşacak ve UBER benzer alternatifleriyle tekrar ve Allahın izniyle geri dönecek, bu sayede de kalite artacak fiyatlar düşecek. Akaryakıt konusu ayrı bir makalenin konusu. Devam edelim.


Şimdilerde yine rant ve peşkeş için kapatılan Atatürk Havalimanındaki terör olayları sırasında, hırsız bazı taksicilerin durumdan faydalanarak şu paradan aşağıya kimseyi götürmem demeleri, yine taksicilerin insanları kısa mesafeye götürmemesi, yolda trafik var diyerek aldığı yolcuyu indirmesi, para üstü vermemesi, fazla para istemesi, yağmurlu günlerde arabalar pisleniyor gerekçesiyle yolcu almamaları toplumda nefret uyandırdı.


Toparlayacak olursam ben şahsen taksi plakasını uzun vadeli bir yatırım aracı olarak tercih etmezdim açıkçası tabi yine de kendi görüşünüz. Yazıda ifade ettiğim riskleri alabiliyorsanız taksi plakasına yatırım yapabilirsiniz. Param olsa elimi sürmem. 


Bu yazımda, taksi plakası almak kaç TL, İstanbul'da ticari taksi plaka fiyatları ve kiralık taksi plakası ne kazandırır başlıklarına değindim.

Yorumlarınız Değerlidir