Altın Kaçakçılığı Nasıl Yapılır? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Altın Kaçakçılığı Nasıl Yapılır?


Altın kaçakçılığı son dakika haberlerinde sık karşımıza çıkan mazisi eski bir yağma türü. Hal böyle olunca da altın kaçakçılığı nedir ve altın kaçakçılığı nasıl yapılır başlıkları da sık sorgulanmaya başladı.


Yani bir şeyleri bir yerlere vergisiz gümrüksüz kaçırma taşıma suçunun altınla yapılanı altın kaçakçılığı en temiz pak haliyle. Artık boynuna takı şekline getirip asar da uçağa mı biner güneş görmeyen bir yerde saklayıp trenle mi kaçırır bilemem.





2020'de karşımıza çıkan bir rapor, Hindistan'ın özelde yaklaşık 20.000 tondan fazla altın rezervine sahip olduğunu gösterdi. Bu; ABD, Avro Bölgesi ve Çin merkez bankalarının elinde bulundurduğu o dönem kombine altın rezervlerinden daha fazlaydı. Gerisini taşa silen, ölüsünü yakıp Ganj'a atanların bu kadar altına nasıl sahip olduğu hususuna değinmek isterim.


Bu ülkedeki altın sevgisi asırlara yayılan bir olay haşa Allah gibi tapıyorlar altına. Hindistan, madenlerinde büyük altın rezervleri bulunmadığı halde altın kuşu lakabını kazanan bir ülke. Romalı yazar Pliny, daha MS 1. yüzyılda Hindistan'ın ince kumaş ve baharatlar yerine imparatorluktan tüm altını çekmesinden şikayet etmekteydi. Düşünün adamlar o yıllardan beri altın da altın diye ağlaşıyor.





Kanada merkezli IMPACT grubu yaptığı değerlendirmede, Romalı arkadaş Pliny'den iki bin yıl sonra hala tüm altın hareketlerinin üçte birinin Hindistan'da gerçekleştiğinin altını çiziyor.


2013'ten bu yana kaçakçılıkta liderliği kaptırmayan Hindistan'a giren toplam altının dörtte biri kadarının yasadışı ticaret yoluyla ülkete sokulduğu tahmin ediliyor. Hindistan her yıl 800-900 ton civarında altın ithal ederken, yıllık tüketimi 1.000 ton civarında. Bu da basit bir matematikle, ülkeye 200 tona kadar altının kaçak yollardan girdiğini gösteriyor. Hesaplamayla uğraşmayın ben sizin yerinize hesap ettim aşağı yukarı 12-15 milyar dolar civarında.





Komşudan yapılan katırlı kaçakçılık, malları yasadışı kanallardan bir ülkeye getirme eylemini ifade eder. Gümrük ve vergiden kaçarak yeniden satış için daha cazip hale getirme işlemleri. Yine denilene göre ülkeye gelen altının yüzde 75'i Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelmekteymiş. Pandemi sonrasında bu rota kuzeydoğu komşusu Myanmar'dan yani eski adıyla Burma'da kara yoluna dönmüş. İki ülke 1643 km'lik bir sınırı paylaşıyor ve sınırların delik deşik olması alışılagelmiş bir hadise.


Myanmar, Çin-Hindistan ve Güneydoğu Asya'nın üçlü kavşağında yer aldığından sahip oldukları rota, ucuz sigaradan egzotik hayvanlara ve altına kadar uzanan kaçak mal talebinin odak noktası haline geldi.





Esasen basit bir "gold smuggling" yani altın kaçakçılığı internet araması yaptığınızda karşınıza çıkan kaynakların çoğu Hindistan'ı işaret ediyor. Adamların öyle gözü dönmüş ki diplomatlar dahi çantalarında 30 kilo altınla yakalanabiliyor.


Yine bu kaçakçılık işlerinin kara para aklamayla da alakası var ve dengeleri değiştirebilen bir iş.


Kaçak altını ülkeye sokmanız demek geldiği ülkeyle de ilişkilerinizin bozulacağı manasına geldiğinden devletler düzeyinde bu iş ciddi takip altında. 


Altın Kaçakçılığı Nasıl Yapılıyor?


Bu dönemlerde altın kaçakçılığının popüler bir yolu altın hamuru ve tozunun kullanılmasıydı. Altın, macun/toz formuna dönüştürülür ve küçük kapsüllere sarılır. Bunlar daha sonra yolcunun rektumunda yani gerisinde gizlenecektir. Ya para kazanmak için düştüğünüz yollara bak!





Rektumda altın granüllerinin varlığını belirlemek için yolcunun röntgeni çekilmelidir. Bu mod, Hindistan'ın batı kıyısındaki havaalanlarında, özellikle de bu tür çok sayıda vakanın tespit edildiği Kerala'daki havaalanlarında daha yaygın uygulanmakta. Her yolcu; kıçının istihap haddine göre 2-3 kapsül taşıyabilir ki bu da yaklaşık 750-900 gramlık bir toplam ağırlık demektir.


Tabi hem zevk alayım hem de altın kaçırayım'cıların başka yolları da mevcut. Girişte de belirttiğim gibi takı yaparak boyna asmak, somun cıvata haline getirmek, kemer tokası yapmak, makyaj malzemesi yüz kremi şeklinde taşımak daha nice altın kaçakçılığı yolu mevcut.


Hindistan'ın gelen altına koyduğu yüksek vergiler, kaçakçılığın temel nedenidir. Halbuki insan gibi vergi alsan hem adamın farklı cinsel tercihlere yönelmesini engelleyeceksin hem de kolluk kuvvetlerinin mesaisini böylesine bir iş için heba etmeyeceksin.


Hükümet, altın vergisi konusunda bir ikilemle karşı karşıya. Altın üzerindeki düşük vergi, gayri meşru ithalatı azaltabilir ancak resmi altın ithalatına yönelik iştahı artırabilir. Dünya Altın Konseyi, altın ithalat vergisinde yüzde birlik bir düşüşün uzun vadede tüketici talebini yılda üç ton artırabileceğini öngörüyor. Yine bir BBC verisi, Hindistan'da her gün tahmini 700 kg altın kaçırılıyormuş.


Kaçak Altın Sisteme Nasıl Sokuluyor?


Diyelim ki altını kaçak yollarla ülkenize soktunuz çantaya koyup bankaya gidemeyeceğinize göre farklı yollar aramanız lazım. Burada küçük parçalara ayırıp kuyumculara fişsiz faturasız satıyorsunuz. Tıpkı çeyrek altını alıp fişsiz faturasız size para verenlerde olduğu üzere. Yani hurda haline de getirebilirsiniz yollar farklı farklı.


Altın Kaçakçılığının Cezası Nedir?


8 ile 3 yıl arasında değişen tabi mevzuat yasalar yenilenir, suçun nitelikliliğine istinaden de 3-5 yıl arası hapis cezası ile karşılaşılabilir. Yine bu yakalanış sürecinde kaçırdığınız malların vergisini de gümrük vergisiyle beraber bir güzel ödemeniz gereki ki kaçırdığınız mal da yasal hale gelmiş olur.

Yorumlarınız Değerlidir