İnstagram'da Para Kazanmak İçin Neye İhtiyacınız Var? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

İnstagram'da Para Kazanmak İçin Neye İhtiyacınız Var?


Instagram'dan para kazanmak için ihtiyacınız olan üç şey vardır: erişim, etki ve parayla satın alınmamış ilgili takipçiler.


Erişim ve Etki


İşletmelerin Instagram kullanıcılarına para ödemesinin tek nedeni, karşılığında hedefledikleri kitleye kolayca ulaşabilmeleridir. Bu takipçilerden para kazanmayı da umuyorlar. Markalar; zaman ayırmaya değer olması için yalnızca geniş kitlelere sahip kaliteli etkileyicilerle yani influencer'larla ilgileniyor. Seyirci ne kadar büyük olursa kazanç iki taraf için de o kadar kalıcı olacaktır.





Şimdilerde yalnızca birkaç yüz sadık Instagram takipçiniz varsa, potansiyel kitle boyutunuz düşüktür. Bu kadar küçük bir örneklemle içeriğiniz çok sayıda insan tarafından görülmez; başlamak ve para kazanabilmek için kesinlikle en az birkaç bin takipçiye ihtiyacınız olacak.


Etkileşimli Takipçiler


Elbette, daha fazla kaliteli ve kalıcı takipçi egonuzu da zamanla artıracaktır. Matematiksel olarak, daha fazla Instagram beslemesinde yani keşfet vs alanlarda görünme olasılığınızı artırır. Bununla birlikte yüksek bir takipçi sayısı, mutlaka yüksek katılım anlamına da gelmez ve olası Instagram'da gölge yasağı (shadow banning), sizi çok az veya erişime kapalı bırakabilir.


Herkes gönderileri ve paylaşlarınıza soğuk davranıyorsa özetle sıcak etkileşim alamıyorsanız, muhtemelen tanıtımını yaptığınız hiçbir şeyi satın almaya meyilli olmayacaklardır. 


Öte yandan, yalnızca 1000 takipçiniz gönderilerinizle aktif olarak ilgileniyorsa para kazanma potansiyeliniz var. Markalar, hesabınız üzerinden gerçekleştireceğiniz sıcak etkileşimler nedeniyle size yatırım yapmaya istekli olacaklardır.


Instagram'da Para Kazanmanın 7 Yolu


Instagram'ın para kazanmak için harika bir platform olduğunu düşünüyor ve neye ihtiyacınız olduğunu da biliyorsanız bunu yapmanın en eğlenceli yollarına gelin bir bakalım.


İnfluencer olarak ürünlerin reklam ve tanıtımı yapmak ilk akla gelen yöntemdir. Yine, birkaç yüz takipçisi olan insanlar için uygun değildir. Yaklaşık 5.000 takipçiye ve yüksek bir katılım oranına ihtiyacınız olacak. Bu erişime sahip kişiler gönderi başına altı haneli rakamlara kadar kazanabilir.


Yapmanız gereken ilk şey, ilgi alanlarınızın etrafında, kişiliğinizi yansıtan ve göz alıcı bir kişisel marka oluşturmanıza yardımcı olacak kaliteli görseller ve ya video içerikleri yayınlamak. 


Bu kriterleri karşıladıktan sonra, işte para kazanmanın nasıl çalıştığının basit bir maddeli versiyonu:


  • Sponsorlu bir Instagram gönderisi oluşturursunuz (Bu bir fotoğraf veya video olabilir.)
  • Markayı tanıtmak için markalı bir hashtag, söz veya bağlantı eklerseniz.
  • Kitlenizle paylaşır ve ödemenizi alırsınız.


Bununla birlikte, bu kazanç yoluyla alakalı bence son derece kritik bir uyarı var: tanıtımını yaptığınız markaya inanmadan sadece para kazanmak için sponsorlu gönderilerin peşinden koşmayın. Bu tür gönderilerin çok fazla alınması da hedef kitlenizin ilgisini zedeleyecek ve şahsınıza olan güvenin kaybolmasına neden olacaktır. 


Misal; fast food restoranlarını ziyaret etmeye ve yağlı yemek incelemeleri yazmaya dayalı bir takipçi kitlesi edindiyseniz aniden bir kilo verme markasıyla ortaklık kurmak itibarınıza zarar verebilir.


Ortaklık Tekliflerini Tanıtın


Bağlı kuruluş tekliflerini tanıtmak, sponsorlu gönderiler için ödeme almaktan pek de farklı değil. Aradaki fark, gönderiniz için ödeme almak yerine insanlar tanıtımını yaptığınız ürün veya hizmeti satın aldığında ödeme alırsınız. Burada promosyon kodları üzerinden takip gerçekleştirilebilmekte.


Instagram Mağazası ile Kazanabilirsiniz


Bir Instagram Mağazası ile e-ticaret yapınızı Instagram profilinizle entegre edebilirsiniz. Ürünlerinizi; gönderileriniz, hikayeler, keşfet sekmesi ve profilinizdeki mağaza sekmesi üzerinden doğrudan Instagram takipçilerine göstermenizin en isabetli yolu budur.


İçeriklerinizden Para Kazanabilirsiniz


Tıpkı YouTube gibi, içeriklerinizle doğrudan Instagram'da para kazanabilirsiniz. Aşağıdaki üç yoldan birini deneyin.


IGTV reklamları, Instagram içeriğinizden para kazanmanın harika bir yoludur. Mart 2021'de Instagram, reklamları ABD, İngiltere ve Avustralya'daki içerik oluşturucuların kullanımına sundu. Instagram'ın CEO'su Justin Osofsky, içerik oluşturucuların IGTV aracılığıyla elde edilen reklam gelirinin yüzde 55'ini aldığını söylemişti.


Instagram'da canlı yayınlar yapıyorsanız, Rozetler, takipçilerinizin desteklerini göstermeleri açısından harika bir yoldur. Bunları, yayın yaparken izleyicilerinizin size verebileceği TikTok'dakine benzer değerler olarak düşünün. 


İzleyicileriniz, her biri farklı bir fiyat noktasına sahip üç kalp seviyesinden birini seçerek yayın sırasında bir rozet satın alabilir (biri 0,99 ABD doları, ikisi 1,99 ABD doları veya 3'ü 4,99 ABD doları).


Bu araada faturalarınızı ödemek ve mikro gelirler elde edebilmek için Instagram'ın platform içi özelliklerine güvenmek zorunda değilsiniz. Patreon ve Only Fans gibi üçüncü taraf siteler, içeriğinizden para kazanmanın başka bir harika yoludur. OnlyFans'ı şuradaki yazımda anlatmıştım hatırlarsınız.


Instagram bir süredir en popüler sosyal medya platformlarından biri ve yeni ve ilgi çekici özellikler sunmaya devam ediyor. Başka bir deyişle bu platformdan ister takipçiyle ister takipçisiz para kazanmak istiyorsanız emin olun zaman ayırmaya değer.

Yorumlarınız Değerlidir