Growth Hacker Nedir, Ne İş Yapar? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Growth Hacker Nedir, Ne İş Yapar?


Growth Hacker, sosyal medya uzmanlarının bir üst versiyonu gibi algılansa da esasen kapsamı geniş bir kavram nihayetinde pazarlamanın allanıp pullanmış hali. 


En kısa haliyle de gelenekselin dışına çıkarak ucuz yollu ancak kaliteli yollar bulma bir bakıma; mevzu start-up'lar ve dar bütçeli şirketlerle alakalıysa sohbet içinde mutlaka bu ifade geçecektir. Pazarlamacıların peri tozu ise asla değil.


Bilindik örnekle giriş yapalım; 3 güçlü mobilya mağazasından sağdaki %80, en soldaki de %75 indirim var tabelası asar ve ortaki üçüncünün de aklına tek yol gelir; görünür bir "Giriş Buradan" yazısı asmak.





Yeni kurulan düşük bütçeli kişi veya kurumlar için yeni dijital pazarlama stratejileri bulmak zorunlu hale geldi. Bu zorunluluk doğal reklamcılık (native advertising), içerik pazarlaması (content marketing) ve growth hacking (büyütücü korsan veya büyüme korsanlığı) gibi kavramların dilimize yerleşmesine sebep oldu.


Activation (Aktivasyon), Retention (Elde tutma), Revenue (Gelir) ve Referral (Yönlendirme) gibi SEO'ya paralel kavramlara hakimiyet yine gerekli ve haliyle iyi de bir İngilizceniz olmalı zira taze kaynakların neredeyse tamamı bu dilde.


Özellikle web siteleri özelinde kullanıcı trafiğini agresif şekilde arttırmaya yönelik kurgulanan stratejiler bütünü de denebilir. Yine de rakamlara takılmamak gerekiyor, en azından baby step ilerlerken. Head of Growth gibi de bir kavram mevcut ancak halihazırda Growth Hacker nedir sorusuna cevaplar üretememişken bir de buna kafa yormak yorucu gelecek.


Veri nasıl oluşacak ve toparlanacak, nasıl okunacak ve nasıl aksiyon alacağız sorunsalı karşısında bocalamamak gerekir diyelim ve devam edelim.


Büyüme mühendisliği olarak tanımlayabileceğimiz ve veri aşığı olması beklenen Growth Hacking, dijital araçlarla anlık taklalar atıp etraftan dolanma değil bir düşünce şeklidir. 


Nihai hedef çoğunlukla websitesi üzerinden ile sunulan hizme, ürün veya değerli olduğu düşünülen içeriğin daha fazla kişiye ulaştırılarak gelirlerin arttırılmasıdır. Genel olarak inbound maketing tekniklerinden faydalanılır. A/Bb testi başta olmak üzere çeşitli teknikler ile dijital pazarlama materyallerinin kıyasıya optimize edilmesine çalışılır.


Müşteri deneyimini iyileştirmeye yol açacak bir düzen kurmak, fazlaca yatırım yapmadan evvel güçlü fikirleri ölçeklendirip çalışmayanları değiştirerek terk etmek gerekir. 


Growth hacking'in erken dönem örneği Dropbox'ın arkadaşlarını getirecek kullanıcılara daha fazla depolama alanı teklif etmesi olarak yine verilebilir.


Kötü bir espriyle yazıyı nihayetlendirelim. Growth Hacker'ların kadınlarına "Growth HACER" denmekte.


İçerik ve pazarlama hizmetleriniz için profesyonel bir destek arıyorsanız medyabudur@gmail.com e-posta adresimiz veya +90 532 591 57 71 numaralı telefonumuz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz. Referanslarımızı paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.

Yorumlarınız Değerlidir