Yeni Başlayanlar İçin Tek Derste Video Düzenleme - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Yeni Başlayanlar İçin Tek Derste Video Düzenleme


Video düzenleme, içerik oluşturma sürecinin son derece önemli bir parçasıdır ancak takdir edersiniz ki edinilen bir beceridir. Nasıl başlayacağınızı ve hangi yazılımın kullanılacağını bilmek zor olabilir. Bu yazımda, video düzenlemeye güvenle başlayabilmeniz için rehberlik edeceğim.


Bir video düzenleyici, bir videoyu tüketiciler için hazır hale getiren tüm öğeleri toparlamaktan sorumludur. Kasap montajı dediğimiz teknikle (!) peşisıra videoları arka arkaya sıralayabilir, sesler ekleyebilir, açılış ve kapanışla süsleyebilir ve logo ve benzeri materyallerle giriş seviyesi videolar elde edebilirsiniz.





Bilmeniz Gereken Video Düzenleme Terimleri:


En Boy Oranı (Aspect Ratio): Videonuzun yüksekliği ve genişliği ve bunların birbirleriyle ilişkisi diyelim. Şu anda en yaygın en boy oranı, yüksek çözünürlüklü videolar için standart olan 16:9'dur.


Daha fazla terime erişim için paylaştığım linke bir göz atmanızı öneririm.


Video düzenleme, bilgisayarınız için zorlayıcı olabilir hatta başa çıkması (render) için çok fazla zamana ihtiyacı olabilir. Uygun düzenleme için bir bilgisayarda çok çekirdekli bir işlemci, bol miktarda RAM ve hızlı bir SSD sürücüsü şarttır. Fransa'daki festivale bir sanat filmi göndermeyecekseniz bu konfigürasyon başlangıçta işinize yarayacaktır.


Bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar seçebilirsiniz, ancak çoğu güvenilir kaynak, daha fazla güç için bir masaüstü önerir. Bunun için kenara bir miktar para koyarak biriktirmenizi öneririm. Emin olun video düzenlemek son derece eğlenceli bir iştir. Beklediğinize değecek. 





Hangi Video Düzenleme Yazılımını Seçmeliyim?


Piyasada çok sayıda video düzenleme yazılımı mevcut olsa da, bulacağınız başlıca ikisi Adobe Premiere Pro ve Final Cut Pro'dur. Adobe Premiere Pro, Adobe Creative Suite'te yer alırken Final Cut Pro, Apple'ın video düzenleme yazılımıdır.


Edius daha ziyade TV kanallarında kullanılır. Daha profesyonel işler için AVID kullanan da bir arkadaşım vardı ancak saydığım tüm programlarla tüm bu işleri yapabilirsiniz. Yeter ki hangi programa aşina olacağınızı deneme sürümleri ile belirleyin.


Benim tavsiyem Adobe Premiere Pro. Geçmişte Final Cut Pro'yu kullanmış olsam da Adobe sisteminin daha fazla yeteneğe sahip olduğunu ve biraz daha sezgisel olduğunu gördüm.





Planlama


Bu videoları paylaşmayı düşünüyor musunuz? Paylaşacaksanız hangi kanalda ve elbette bir rakip analizi yaptınız mı. Fikir üretip odaklanın ve kitlenizi analiz edin!


UDEMY'de son derece uygun fiyatlarla eğitimler mevcuttur. Keza YouTube'da da sınırsız kaynak mevcut. Buradaki önemli nokta her işte olduğu gibi sonsuz sınırsız pratik yapmak. Emin olun zor değil ve son derece zevkli bir iş. Üstelik orta düzey bir kullanıcı olarak Fiverr gibi platformlardan işler bile almanız olası.


Başarılı video düzenleme için organize olmanız şarttır. Tek bir videoya dahil olacak birçok dosya vardır ve organize olmak verimli bir şekilde ilerlemenin tek ve olmazsa olmaz yoludur. Klasörler oluşturmak, dosyaları adlandırmak ve dosya türüne göre sıralamak, düzenli kalmak için kullandığım püf noktalarından bazıları. 


Ayrıca Adobe Premiere Pro'daki arama çubuğu özelliğini de unutmayın. Aradığınız dosyaları bulmanıza yardımcı olması için bu aracı kullanabilirsiniz. Az çok bu işlere dahi olan bir kişi olarak yorumum, tembel ve savruk kişilere göre bir iş olmadığı yönünde.


Daha verimli çalışmanın bir başka yolu, görüntülerinizi depolamak için harici sabit diskler kullanmaktır, böylece bilgisayar belleğinde daha fazla yer açabilirsiniz. Daha hızlı dosya aktarımları sağlamak için USB 3.0 veya Thunderbolt aracılığıyla bağlanabilen sabit sürücüleri seçmenizi öneririz.





Doğru Dosyaları Seçme


Tüketiciler, izledikleri içerik ne olursa olsun artık yüksek kaliteli görüntülere ve videolara alıştı. Düzenlediğiniz videoyla eşleşecek kaliteli görüntüler ve kullanılacak stok görüntüleri bulmanız gerekir. 


Tipik olarak, en az 1080p veya daha yüksek bir kaynak kullanmak isteyeceksiniz. Daha düşük çözünürlüklü videolar işe yarayacaktır, ancak nihai noktada farkedilecektir. Fotoğraflara gelince, .png veya .jpg dosya türlerinde büyük, yüksek kaliteli resimler kullanmak isteyeceksiniz.


Şunu da atlamadan ifade etmek isterim. Elbette 4K videolar muazzam faydalı ancak insanların mobilde daha çok vakit geçirdiğini düşününce mobil veriyi kıyasıya sömüren 4K'lar yerine bir süre daha 1080p ile ilermenizi öneririm. 


Bu arada ses tüm bu makalenin olmazsa olmaz en mühim noktası. Bir video içeriğini ne denli profesyonel kurgularsanız kurgulayın ses kötüyse kocaman bir çöp yarattınız demektir. Hatta kalın olarak bu paragrafı işaretliyorum müsaadenizle. 


Ayrıca telif hakkı ihlalinden haberdar olmanız gerekir. Araştırmadan müzik alırsanız, yasal sorunlarla karşılaşma riskiniz vardır. Bundan kaçınmanın en iyi yolu, telifsiz bir müzik hizmetinden beslenmektir. 


Video düzenleme konusunda yeniyseniz, çekimler arasında eğlenceli bir geçiş kullanmak isteyebilirsiniz; aman dikkat! Geçişler dikkati dağıtıyor ve videodan uzaklaştırıyor. Yapmanız gereken bir çözünme veya siyaha dalma. Bununla birlikte, genellikle temiz bir kesim en iyi seçeneğiniz olacaktır.


Altyazı Ekle 


Altyazı çalışması yapmak göz alıcı ve pek de zevkli bir iş değildir ancak video başarınız için çok önemlidir. Videonuza altyazı eklemek, işitme engelli veya işitme güçlüğü çeken kitleler için daha erişilebilir olmasını sağlar ve ayrıca arama motoru optimizasyonuna da yardımcı olur.


Videonuzu Biçimlendirin 


Ortada çok çeşitli video dosyası formatları var. En sık kullanacağınız, çoğu video yükleme hizmetinde kabul edilen MP4'tür. Adobe Premiere Pro için, yüksek kaliteli 4k 2160p'de H.264 kullanarak dışa aktarmak isteyeceksiniz. Bu, videonuzun 4K olarak oynatılmasına ve içeriğinizin geleceğe dönük olarak korunmasına yardımcı olacaktır.

Yorumlarınız Değerlidir