Sosyal Medya'da Hashtag (Etiket) Kullanım Teknikleri - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Sosyal Medya'da Hashtag (Etiket) Kullanım Teknikleri


Sosyal medyada aktifseniz (ki samimi olalım, öylesiniz) hashtag'lerin (etiket) tam olarak ne olduğunu bilirsiniz. Kendi gönderilerinizi hashtag'lerle etiketlemeyen azınlıktaysanız, kesinlikle onları alakalı içerik bulmak için kullandınız veya feed'inizde sayısız kez rastladınız.


Hashtag'ler, Twitter, Instagram ve daha az oranda Facebook gibi sosyal medya platformlarında bir dayanak noktası ve Chris Messina'nın 2007'de bu fikri ortaya atmasından bu yana her yerde sürekli olarak karşımıza çıkmakta.


2009'da Twitter, kullanıcıların hashtag kullanmasına izin verdi, 2010'da da Instagram hashtag işleviyle hizmete girdi, 2013'te Facebook, hashtag aramasını ekledi ve 2014'te "Hashtag" resmi Scrabble kelimesi oldu.





Bugün hashtag'ler hemen hemen her yerde karşımıza çıkıyor. İnsanların küresel sohbetlere katılmasına, trendleri harekete geçirmesine, toplulukları bir araya getirmesine, içeriklerimizin kategorilere ayrılmasına ve kitlesel katılımı teşvik etmeye olanak tanırlar.


Hashtag'ler, dijital dünyada o kadar önemli bir rol oynuyor ki; markalar, etkileyiciler ve sosyal medyada profesyonel bir kapasitede faaliyet gösteren herkesin bunları tam olarak nasıl kullanacaklarını bilmesi adeta zorunludur.


Kötü seçilmiş etiketler yani hashtag'ler kolayca spam içerikli, alakasız ve basitçe etkisiz hale gelebilir, ancak burada ustalaşabilir ve tam olarak hangi hashtag'lerin ne zaman ve nasıl kullanılacağını öğrenebilirseniz, sosyal medya oyununuzu bir sonraki seviyeye taşıyacak güçlü bir pazarlama aracı elde edebilirsiniz.


Sosyal medya hashtag'lerinin temel işlevlerinden biri, içeriğinizi kategorize etme ve tanınabilir bir başlık altında toparlama yeteneğidir. Bir hashtag eklemek, içeriğinize bağlam kazandıracak ve hedef kitlenizin mesajınızı daha iyi anlamasını sağlayacaktır.


Bunun en mükemmel bir örneği #ThrowbackThursday. Markalardan etkileyicilere ve sıradan kullanıcılara kadar herkes eski bir fotoğrafa #ThrowbackThursday, hatta sadece #TBT etiketini ekleyebilir ve herkes konunun neyle alakalı olduğunu anlar.





İkinci olarak, gönderilerinize popüler (ve haliyle alakalı) hashtag'ler ekleyerek, içeriğinizi, kullanıcıların aktif olarak aradığı ve katıldığı bir konu veya sohbete bağlayabileceksiniz. Bu, ilgili tartışmalara katılmanıza ve dikkat çekmenize olanak sağlayacaktır.


Misal, birçok moda etkileyicisi, moda tavsiyesi arayan kullanıcıların dikkatini çekmek için #ootd, #outfitinspo ve #outfit fikirleri gibi hashtag'ler kullanır. Burada sektörünüzle alakalı bir rakip analizi yapmanızı ve yerli & yabancı rakiplerinizin neler kullandığını analiz etmenizi öneririm.


Kendi markalı hashtag'lerinizi oluşturursanız ki oluşturmanızı öneririm, bunları sosyal medya profillerinizde bir tür alt marka oluşturmak için kullanabilirsiniz. İçeriğinizi belirli kategorilere ayırmak için markalı hashtag'leri kullanabilirsiniz.


Ayrıca, kendi markalı hashtag'lerinizi oluşturduğunuzda ve hayranlarınızı hashtag altında kendi içeriklerini paylaşmaya teşvik ettiğinizde, markalı hashtag'inizi geniş ve alakalı bir kitleye sunabileceksiniz ki yine bu da farkındalığı artırmanıza ve marka bilinirliğini artırmanıza yardımcı olacaktır.


Sosyal medyada hashtag kullanmanın en büyük avantajlarından biri, kullandığınız hashtag'i aktif olarak arayan veya rastgele göz atan yeni ve ilgili kitlelerden etkilenebilme yeteneğidir. Burada hitap ettiğiniz kitleyi, yaşını ve cinsiyetini de analiz etmelisiniz.


Hedef kitlenizin göz atması muhtemel olan hashtag'leri belirleyebilirseniz güçlü bir ilk adım attığınıza emin olabilirsiniz.


İçerik keşfini artırmak için hashtag'leri isabetli kullanmak, her şeye gücü yeten algoritmaların içeriğinize olumlu bakmasına ve dolayısıyla daha fazla farkındalık ve katılım oluşturmasına yardımcı olacak daha yüksek katılım seviyelerine yol açacaktır. Bu da kaliteli ve kalıcı ziyaretçi demek malumunuz.


Bu, hashtag'leri kullanmanın yanı sıra, etkileşimi en üst düzeye çıkarmak ve daha fazla harekete geçebilmek için gönderilerinizi mümkün olduğunca ilginç, heyecan verici ve değerli kılmak için elinizden gelen her şeyi yaptığınızdan emin olmalısınız.


Takipçi ve beğeni satın almak, her içerik için "sadece kalabalık getirdiğine inandığınız için" aynı etiketleri kullanmak, alakasız hashtag'ler kullanmak sık yapılan hatalar. Unutmayın ne kadar özen gösterirseniz o denli başarılı olursunuz. Devam edelim.


Hashtag'ler, içeriğinizi büyük kitlelere ulaştırmanıza yardımcı oluşunun yanı sıra, insanların gönderilerinizle ne kadar etkileşimde bulunduğunu anlamanıza sağlar. Hashtag'li tweet'lerin, etkileşimi ikiye katladığı ve içermeyenlere göre yüzden 50'den fazla retweet aldığı biliniyor.


Hashtag'ler tamamen ücretsizdir ve uygulanması inanılmaz derecede kolaydır. Ancak unutmayın, bir hashtag'in bir platformda misal Instagram'da popüler olması, Twitter ve Facebook'ta da aranan bir etiket olacağı anlamına gelmez.


Farklı gönderileriniz veya gönderi türleriniz için hangi hashtag'leri kullanmak istediğinizi belirledikten sonra, bunları uygulamak sadece birkaç saniye sürer.





Söyledik ancak yine altını çizelim. Popüler hashtag'leri peşi sıra kullandığınızda, bunların paylaştığınız içerikle ve hedeflediğiniz kitleyle alakalı olduğundan emin olmanız şart. 


Gönderilerinize bir sürü alakasız etiket eklerseniz, bir miktar görünürlük kazanabilirsiniz, ancak ulaştığınız kitleyle bağlantı kurmanız ve anlamlı katılım sağlamanız pek olası değildir. Bu da "neden takipçi sayımı artıramıyorum" sorusuna bir nevi cevap niteliğinde.


Instagram'daki popüler etiketler nelerdir?


  • #love
  • #life
  • #instagood
  • #photooftheday
  • #beautiful
  • #fashion
  • #happy
  • #followme
  • #like4like
  • #follow
  • #photography
  • #picoftheday
  • #selfie
  • #summer
  • #healthy
  • #fitness
  • #instadaily
  • #friends
  • #art
  • #fun
  • #travel
  • #style

Bu popüler hashtag'lerden herhangi biri markanızla veya yayınladığınız içerikle alakalıysa, erişiminizi artırmanın ve etkileşimi en üst düzeye çıkarmanın harika bir yolu olabilir.

Twitter'daki popüler etiketler nelerdir?


  • #followback
  • #funny
  • #photography
  • #pets
  • #friends
  • #love
  • #photooftheday
  • #picoftheday
  • #style
  • #fashion
  • #food
  • #travel

Twitter hashtag'leri genellikle sohbetleri kolaylaştırmak, belirlenmiş bir konuya içerik katkısında bulunmak ve yine belirli bir konuyla ilgilenen kişilerin ilgisini çekmeye yardımcı olmak amacıyla kullanılır.

Yarışma ve hediye etiketleri


Bir yarışma veya çekiliş düzenliyorsanız, bunları doğrudan sosyal medyada duyurmak, paylaşmak ve hatta yayınlamak, ilgili bir kalabalık tarafından fark edilmelerini sağlamak için harika bir yoldur.

Kampanyanızın sosyal medyada tanıtımını en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, gönderilerinize birkaç alakalı hashtag (etiket) eklemek iyi bir fikir olabilir.

Yarışma ve hediye etiketleri arasında en sık kullanılanlar şunlardır: #contest #giveaway #competition #sweepstakes #win #prize




Ayrıca unutmadan belirteyim, verdiğiniz ödülle ilgili hashtag'leri eklemek de iyi bir fikir zira bu, verdiğiniz şeyle ilgilenen alakalı kullanıcıları yakalayabilmenize yardımcı olacaktır.

Bana göre bir yarışma veya çekiliş düzenlemenize yardımcı olması için hashtag'lerden beslenmenin bir başka olağanüstü yolu, kendi markalı hashtag'inizi oluşturmak ve kullanıcıları hashtag'i tweetlemeye veya bir Instagram gönderisine eklemeye teşvik etmektir.

Yani adam hediyeyi önemsiyorsa bir zahmet alakalı etiketinizi kullansın haksız mıyım?

Günlük hashtag'ler nelerdir?


Yıllar geçtikçe, haftanın her günü için bir dizi harika hashtag ortaya çıktı ve platformlardaki kullanıcılar, bu hashtag'ler altında alakalı içerikler yayınlayarak ve başkalarının neler paylaştığını kontrol ederek eğlenceye katılıyor.

Pazartesi:


#Monday Motivation #ManCrushMonday #MondayBlues #MondayMood

Salı:


#TipTuesday #TransformationTuesday #TravelTuesday #TrendyTuesday

Çarşamba:


#HumpDay #WayBackWednesday #WomanCrushWednesday #wcw #WellnessWednesday #WorkoutWednesday #WednesdayWisdom

Perşembe:


#ThrowbackThursday #tbt #ThankfulThursday #ThursdayThoughts

Cuma:


#FridayFun #FridayNight #Friyay #FridayVibes #TGIF #FollowFriday#ff #FlashbackFriday

Cumartesi:


#SaturdaySwag #WeekendVibes #SaturdayStyle #SalesSaturday #Caturday

Pazar:


#Weekend #SundayFunday #SundayReads #SelfieSunday #StartupSunday

Daha genel hashtag'ler seçmek de bir yol ancak içeriğinizle alakalı markaya özel hashtag'leri kullanmak akıllıca bir harekettir. Sektörünüze özel hashtag'ler kullanmanın yanı sıra bulunduğunuz yerle alakalı hashtag'leri de kullandığınızdan emin olmalısınız.

Bu, özellikle fiziksel bir konumu olan bir işletmeyseniz veya yerel bir kitleyi toplamaya çalışan bir içerik oluşturucuysanız önemlidir.




Hangi hashtag'leri kullanacağınıza karar verirken, bir hashtag ne kadar popüler olursa, öne çıkmanın ve bir üst gönderi olarak sıralanmanın o kadar zor olacağını da akılda tutmak mühim.

Bunu yapmanın iyi bir yolu, rakiplerinizin hangi hashtag'leri kullandığını kontrol etmek ve nişinizde öne çıkan etkileyicileri bulmak ve hangi hashtag'leri kullandıklarını görmektir.

Gelelim doğru miktarda hashtag kullanma konusuna. Twitter ve Facebook'ta, yalnızca 1-2 değerli hashtag kullanmanın ideal olduğu tespit edildi. Instagram'da ise bu sayı 6 ila 11 arasında.

Sosyal medya ve içerik üretimi konusunda profesyonel destek arıyorsanız bizlere medyabudur@gmail.com e-posta adresimizi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yorumlarınız Değerlidir