Bir Sosyal Medya Gönderisi İçin Doğru Uzunluk Nedir? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Bir Sosyal Medya Gönderisi İçin Doğru Uzunluk Nedir?


Hiç bir sosyal medya gönderisi için ideal uzunluğu merak ettiniz mi? Ya da paylaşımınız çok uzun veya çok kısaysa ne yapmalı? İşiniz sosyal medya içerikleri üzerinden ilerliyorsa, doğru bir yol haritası oluşturmak son derece önemlidir.


Her büyük sosyal medya mecrası farklı metinsel ve tasarımsal normlara sahip. Her birinin ruhuna aşina olabilmek, herhangi bir sosyal medya kullanıcısı veya profesyonel içerik oluşturucular için değerli bir bilgidir. Bir de şu X, Y, Z kuşakları var malum.





Kullanıcı sayılarına göre Facebook, YouTube, Instagram ve TikTok şu anda Dünyanın en popüler profil tabanlı sosyal medya platformları. 


Statista, Temmuz 2021 itibariyle şu verileri sunuyor: 


  • Facebook'un yaklaşık 2,85 milyar kullanıcısı var, 
  • YouTube'un 2,29 milyar seveni var,
  • Instagram 1,38 milyarı aşmış durumda,
  • TikTok 732 milyona ulaştı ve büyümeye devam ediyor,

Bu platformlardan herhangi birinde yayınladığınız tek bir içeriğin, potansiyel olarak milyonlarca, hatta milyarlarca sosyal medya kullanıcısına ulaşmaması için hiç bir engel yok. Eğer dikkatli bir içerik planı ile ilerliyorsanız.

Sosyal Medya Stratejinizde Neleri Dikkate Almalısınız?


Sosyal medya stratejinizde göz önünde bulundurmanız gereken iki mühim faktör, hedef kitlenizin dikkat süresi ve her bir sosyal medya platformunun biçimlendirme parametreleridir.

Etkileşim içeriğinizin kalitesine bağlıdır ve farklı sosyal medya ağlarının farklı metinsel uzunluklara izin verdiğini nihai bir son sınırı olduğunu görmüşüzdür. 

Facebook bir ülkede popüler değilken farklı bir ülkede son sürat devam ediyor olabilir. Hedeflediğiniz kitlenin yaşı, dikkat süresi vb etkenler içeriğinizi oluştururken faydalanmanız gereken başlıklardır.

Facebook, herhangi bir kategoride en popüler sosyal medya sitesidir. Gönderilerde maksimum 63.206 karakter sınırına sahiptir ve bu da kullanıcıların uzun biçimli içerik yayınlamasına olanak tanır.

Öte yandan Sprout Social, 138-150 karakter arasındaki Instagram gönderilerinin en yüksek düzeyde etkileşim aldığını buldu. Bana göre son derece değerli bir veri. Twitter'ın ünlü 140 karakterlik limiti ise 2017'de ikiye katlanarak birçok kişinin alkışını almıştı malumunuz.

LinkedIn gönderileri ise teknik olarak 700 karakterle sınırlıdır. Linkedin profesyonelleri buluşturan bir ağ olduğu için burada kaleminize güveniyorsanız son sınıra kadar zorlayabilirsiniz. Yine LinkedIn'de terminoloji kullanmak yine kabul edilebilir bir ayrıntıdır.

Yorumlarınız Değerlidir