Pegasus Yazılımı Gazetecileri Gözetlemek için Kullanıldı - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Pegasus Yazılımı Gazetecileri Gözetlemek için Kullanıldı


İlk olarak Ağustos 2016'da karşımıza çıkan Pegasus, İsrailli NSO şirketi tarafından geliştirilen çok gelişmiş bir casus yazılım. İsrail hükumeti tarafından siber silah olarak nitelendiriliyor.


Yazılımın ilgili cihaza yüklenebilmesi için en sık başvurulan yöntem "sahte link gönderme." Hedef kişinin cep telefonuna meşru izlenimi veren genellikle gönderi veya kargo takibini andıran bir link (phishing) gönderiliyor. Kullanıcı bu linke tıkladığında yazılım cep telefonuna yükleniyor. Bu ilk senaryo.


pegasus spayware



Elbette son güncelleştirmelerle çok daha basit ve hızlı yollarla da yükleyebilmek mümkün. Telefonun açıkları olabilir yahut güncel olmayabilir. Hatta sahte bir arama ya da gönderi uyarısıyla da telefona sızılabileceği iddia ediliyor.


Sızma yöntemlerinde; WhatsApp, iMessage, Viber veya FaceTime gibi bilindik yazışma programları tercih ediliyor. 


Pegasus Casus Programı ile Neler Yapılabiliyor?


Akıllı cihaz üzerinden yapılan tüm konuşma ve yazışmalar izlenmeye başlıyor. Ayrıca lokasyon takibi yapılabiliyor, klavye hareketleri izleniyor. Dahası kamera ve mikrofona da uzaktan müdahale edilerek yine dinleme ve izleme yapılabiliyor. Verilerin aktarıldığı merkez çoğu zaman bir terörist örgüt, hükumet birimleri veya illegal bir yapılanma.


NSO, geçmişte İsrail istihbaratında görev yapmış üç kişi tarafından 2010'da kuruldu. New York Times'ın 2016'a tarihlenen bir haberine göre, 10 telefonluk Pegasus paketinin fiyatı 650 bin dolar artı 500 bin dolar kurulum. Şimdilerde ise fiyatının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.


Yani çapsız kocanızı ya da sevgilinizi izlemek için sağdan soldan link tarayıp illegal olarak indirilebileceğiniz, İsrail hükumetinden lisans alabileceğiniz bir uygulama değil. 


Pegasus daha önce hangi olaylarda gündeme geldi? 


Pegasus'un sabıkası çok ancak iki ciddi olayla öne çıkıyor. Bunlardan ilki Cemal Kaşıkçı cinayeti. İkincisi ise dünyanın en zengin kişisi; Amazon'un kurucusu ve Washington Post'un sahibi Jeff Bezos'un "hacklenmesi."


Pegasus'un cep telefonunuza yüklendiği nasıl anlaşılır?


Kullanımının giderek yayıldığı veya bir başka teze göre daha iyisi geliştirildiği için ifşa edilen Pegasus; virüs programları tarafından ne yazık ki tespit edilemiyor. 


Yapılan teknik incelemelerde ise yazılımın bırakabileceğini "kırıntılar", bir başka ifadeyle izler aranıyor. Bir yandan da üretici NSO yazılımın tespit edilmemesi adına yatırımlar yapıyor. Uzmanlara göre, Pegasus'tan kurtulmanın en güvenli yolu telefonu kırıp atmak.


NSO aleyhine açılmış bazı davalar bir yana Citizen Lab, 2018'deki raporunda aralarında Türkiye'nin de olduğu 45 ülkede Pegasus'un izine rastlandığını duyurmuştu. 


Bir şeyin hacklenebilmesi için öncellikle "akıllı" olması gerek; iPhone kullanıyorum çok güvenli veya tuşlu telefon kullanıyorum, uygulama yüklemiyor ve gelen linklere de tıklamıyorum diye düşünmemek gerek. 


Kriminal suçları ve teröristleri engellemek için geliştirildiği söylense de söz konusu ülkelerdeki aktivistlere, gazetecilere ve muhaliflere karşı da bu yazılımı kullanabilirsiniz.


Bu yazımızda; pegasus casus yazılım nedir, pegasus casus yazılım, pegasus casus yazılım nasıl tespit edilir, pegasus isimli casus yazılım, pegasus casus yazılımı, pegasus casus yazılımı indir, pegasus casus yazılımı ekşi, pegasus casus yazılımı nedir ve pegasus casus yazılımı nasıl anlaşılır arama sonuçlarına karşılık gelen bilgiler paylaştık.

Yorumlarınız Değerlidir