Home Ofis Şirket Kuruluşu Hakkında Güncel Bilgiler - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Home Ofis Şirket Kuruluşu Hakkında Güncel Bilgiler


Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Şimdilerde ekonomik özgürlüğümüzü kazanmaya ve mikro gelir etmeye eskisinden çok daha hevesliyiz. 


Özellikle dijital yayılımın artığı günümüzde e-ticaret, daha keskin bir ifadeyle ticaret en mantıklı adım olarak karşımıza çıkıyor. Ticaret yaparak para kazanmak istiyorsanız mutlaka bir şirket kurmalısınız.


home ofis şirket kurmak



2010’ların öncesinde dijital satışlarının az olmasının ve pazarın da bakir oluşunun etkisiyle bu alanda bir vergilendirmeye ihtiyaç duyulmazdı hatırlarsınız. Artık bu işler normal ticari hayatımızın da önüne geçmeye başladı ve yapılan değişikliklerle şirket kurmadan ticari faaliyetlerde bulunmak deyimi yerindeyse imkansız hale geldi. 


Bu noktada neredeyse dememizin sebebi esnaf muafiyeti gibi bazı kısıtlı faydaların varlığı.


Bugünkü yazımızda  “Şahıs şirketi nedir? Şahıs şirketi nasıl kurulur?” gibi sorulara cevaplar aramayı, giriş seviyesi kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.


Şahıs Şirketleri Hangi Vergileri Öder?

 

Çoğumuza tavsiye ettiğim şahıs işletmeleri sermaye şirketlerinden yapısal olarak farklıdır ve vergisel sorumluluk anlamında işletme sahibi ile bütünleşmiş bir yapıdadır. Yani kişi tebliğ edilecek vergilerin ödenmesi sürecinden şahsen sorumludur.


Yapının tüm kazancı haliyle kişinin kazancı sayılmakta ve buna göre vergilendirilmektedir. Şahıs işletmeleri gelir vergisi mükellefi olduğundan artan oranlarda vergilendirilir.


home ofis nedir



Yani yıllık kar 24.000TL’ye kadar ise %15, 24.000 – 53.000 TL bandınra ise %20, 53.000 – 130.000 TL aralığında ise %27, 130.000 – 650.000 TL aralığında ise %35 ve 650.000 TL’den fazla ise %40 oranında vergilendirilir.


Özetle 24 bin TL kar 3.600 TL’lik bir vergi yükü doğurur. 130 bin TL’lik bir geliriniz oluştuysa 19.500 TL’lik bir vergi yüküyle karşı karşıyasınızdır.


Şahıs Şirketinin Tüzel Kişiliği Hakkında Bilgi

 

Şahıs şirketleri tüzel kişiliğe sahip olmakla birlikte bu gibi hallerde şahıs şirketinin türüne dikkat edilmelidir. Söz konusu şirket şimdilerde adına pek güldüğümüz komandit şirket tipinde ise ilgili ortaklardan biri tüzel kişiliğe sahip olabilir. 


Adi şirketler ise gerçek kişiler tarafından kurulur. Adi komandit şirket kavramıyla tanıştınız tebrikler!


home office şirket kuruluşu



Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

 

Şahıs şirketinde kuruluş diğer şirket türlerine nazaran daha kolay ve hızlı ilerler. Kuruluş için interaktif yani çevrimiçi vergi dairesi üzerinden başvuru yapılmakta, devamında vergi dairesince yapılacak kontroller sonrasında şirket kuruluşu bir iki gün içinde tamamlanmaktadır. 


Her ne kadar kuruluşu bireysel olarak da yapabilseniz de, ilerleyen aylarda dert tasa yaşamamak adına konunun uzmanları ile ilerlenmesi tavsiye edilir. Bu anlamda gereken evraklardan ilki noterden alınacak vekaletnamedir.


Ben bu işlerlerle uğraşmak istemiyorum zaten anlamam diyenlerdenseniz bu vekaletname ile aracı kurumlardan birine başvurabilirsiniz. Tüm kuruluş, takip ve ofis işlerini sizin yerinize yapacak birileri her zaman olmuştur.


home ofis şirket kurmanın avantajları



Şahıs İşletmelerinde Vergi Levhası Nasıl Alınır?

 

İkametinizin bulunduğu şehirde ilerliyorsanız, genellikle aynı gün vergi levhanız sistem tarafından oluşturulur. Vergi levhanıza https://intvrg.gib.gov.tr adresinden giriş yaparak kolayca ulaşabilirsiniz. 


Yasal olarak vergi levhasının işletme dahilinde bulundurulması (çoğu zaman duvara asarlar) zorunludur. Tebrikler nur topu gibi bir şahıs şirketiniz oldu.


Gereken evraklardan bir diğeri de yine noterden kolayca alabileceğimiz bir imza beyannamesidir. Adres olarak bir yeri göstermemiz gerekeceğinden buranın kira kontratı veya mal sahibi iseniz tapusu da elimizin altında olması gereken değerli evraklar arasındadır.


Şahıs Şirketi Kuruluşu Ne Kadar Zaman Alır?

 

Şahıs şirketi kuruluşu yukarda da bahsettiğimiz üzere interaktif yani çevrimiçi vergi dairesi üzerinden dakikalar içinde yapılabilir lakin uygulamada yoklama memurunun onay vermesi, ilgili vergi dairesinin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte birkaç günü bulmayan sürelerde tüm süreç tamamlanır.


şahıs şirketi kurmak



Şahıs Şirketinde Adres Neresi Olmalıdır?

 

İşletme adresini belirlemede zorluk yaşıyorsanız karşınıza üç seçenek çıkacak. Şirket sahibi yapacağı işin niteliklerine göre dilerse gerçek bir ofis tutarak adres olarak belirtebilir.


Günümüzde; özellikle bizim gibi dijital pazarlama veya e-ticaret işleri yapanlar bir veya bir kaç bilgisayar üzerinden kolayca ilerleyebildiğinden istenirse ikamet edilen ev de işletme adresi olarak gösterilebilir. Adres konusunda bir diğer seçenek ise şimdilerde oldukça popüler olan sanal ofis uygulamalarıdır.


Şunun da altını çizelim; sanal ofis kullanımının en büyük avantajı kira stopajının olmamasıdır.


Eğer kirada oturuyorsanız ve ikamet ettiğiniz evi adres olarak göstereceğim derseniz kiranın vergisini ev sahibinden keserek devlete ödemekle yükümlüsünüzdür ancak sanal ofislerde kiraya veren bir şirket olduğundan bu adım da ortadan kalmaktadır.


Sigortalı Bir Kişi Kendi Adına Şahıs Şirketi Kurabilir mi?

 

Bir şahıs şirketi kurarsanız doğal olarak bağkur yaptırma zorunluluğunuz bulunur ancak zaten sigortalı olarak çalışıyorsanız aynı anda iki farklı sigortalılık oluşmaması adına kalkıp bir de bağkur yaptımanıza gerek kalmaz. 


Yani evet sigortalı çalışırken kolayca şahıs şirketi kurabilirsiniz hatta bağkur primi de ödemeyeceğiniz için bu sizin açınızdan avantajlı olacaktır.





Devlet Memurları veya Eşleri Şahıs Şirketi Kurabilir mi?

 

Kanunların ilgili maddelerine göre devlet memurlarının ticari kazanç ya da serbest meslek kazancı elde etmeleri yasaktır. Şahıs şirketi kurmaları da mümkün değildir.


Ayrıca devlet memurlarının eşleri için kanun maddesinde bir kısıtlama bulunmaktadır. Memurların eş veya reşit olmayan çocukları ticari faaliyette bulunmak isterlerse durum ilgili kişi yani memur tarafından kurumuna 15 gün içinde bildirmek zorundadır. Zamanında bildirmeyen memur hakkında kınama cezası verilebilir.


Son olarak devlet zirai faaliyette bulunmak isteyen memurları kısıtlayıcı bir kural veya önlerinde bir engel yoktur. Yani memur kişi; bir tarla veya bahçe sahibi olabilir, ürün yetiştirebilir, çiftlik kurup hayvancılık yapabilir.


Şahıs Şirketi Kuruluş Maliyeti Nedir?

 

Kuruluşta gereken evraklar için notere ödenmeniz gereken tutar (2021 için) imza beyanı için yaklaşık 200 TL vekaletname için yine yaklaşık 200 TL civarındadır. Muhasebecinize ödemeniz gereken ücret yaşadığınız bölgenin tarifesine göre değişmekle birlikte aşağı yukarı aylık 300 TL civarındadır.


Eğer kuruluş işlerimi de muhasebeciye yaptıracağım derseniz 1.000 TL civarı da bu iş için ücret talep edilebilmektedir.


Şahıs İşletmeleri E-Fatura Mükellefi Olabilirler mi?

 

E-fatura mükellefliği için yasada 5 milyon TL’lik bir sınır belirlenmiştir yani yıllık cirosu bu sınırı aşanlar e-fatura kullanmalıdır. Bunun dışında mükellefler isterlerse e-fatura kullanabilmektedir.


şirket kurmak



Şahıs İşletmelerinde Neler Gider Gösterilebilir?

 

Yemek, seyahat, iletişim, kıyafet ve binek otomobil giderleri ciddi kalemler olduğundan masraf olarak gösterilebilir.


  • 2021 için bir personelin günlük yemek ücreti KDV dahil 25,25TL’dir.
  • İşle ilgili her türlü yolculuk otel benzeri harcamalar giderleştirilebilir.
  • Tulum veya çizme giderleştirilebilir. Takım elbise vs gider gösterilemez.
  • Kayıtlı veya kiralanmış binek araçların masrafları da giderleştirilebilir. 
  • Telefon, internet gibi iletişim harcamaları gider gösterilebilir.


Home ofis şirket kuruluşu ile alakalı aklınıza takılan noktalar için bizlere yorum kısmı veya iletişim sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yorumlarınız Değerlidir