Dijital Pazarlama Ajansı Böyle Kurulur - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Dijital Pazarlama Ajansı Böyle Kurulur


Günden güne yükselen bu canlı sektöre girmeyi planlıyorsanız, proaktif davranmalı ve ilk adımı hızla atmalısınız.


Bu makalede dijital pazarlama ajansı kurmanın püf noktalarına değinecek; dijital pazarlama nedir, medya şirketi nedir, dijital pazarlama ajanları ne iş yapar konu başlıkları üzerinden ilerleyeceğiz.


dijital pazarlama ajansı nasıl seçilir



Geleneksel ve klasik reklam mecralarından tamamen bağımsız olarak ilerleyen yeni nesil reklam ajanları Dijital Pazarlama Ajansı olarak adlandırılır. Web siteleri, sosyal medya ağları, mobil uygulamalar ve video çözümleri dijital pazarlamanın dokunduğu kritik noktalardır.


Pandemi’nin etkisiyle talebin arttığı e-ticaret’te farklı çözümler sunup bunları hayata geçirebilmek, altyapıyı sorunsuz oluşturmak, kitlelere ulaşabilme adına hangi tanıtım kanallarının avantajlı olduğunu raporlamak ilk akla gelen ajans planı, haliyle dijital pazarlama ajansı ne iş yapar sorusuna da bir kısa cevap.


Gazete, dergi, TV ya da billboard gibi klasik yöntemlere de dokunup destek alınabilir. İlave olarak; içerik stratejisi oluşturabilmek, arama motoru optimizasyonu (SEO) hizmetleri sunabilmek, sosyal medya çalışmaları ve reklamcılığı yoğun olarak talep görüyor.


Dijital ajansların faydalandığı araçların tümü dijital destekli olduğu için klasik reklamlara oranla çok daha doğru ölçümlenebilir ve etkilidir. Bu etkiyi sunabilmek adına dijital ajanslar çok yönlü hizmetler vaadeder. Böylece dijital pazarlama desteği alan markanın bilinirliği ve satışları artar. Bir dijital ajans genel hatlar itibariyle şu hizmetleri sunabilir;


  • Web site ve mobil uygulama tasarımı.
  • Trafik analizi ve SEO optimizasyonları.
  • Özgün içerik hizmeti, içerik yönetimi.
  • Arama motor reklamcılığı (SEM).
  • Sosyal medya kurulum ve idaresi.
  • E-posta pazarlama hizmetleri.
  • Rakip analizi ve danışmanlık.


Dijital pazarlama ajansı kurmak istiyorsanız atmanız gereken ilk adım, terminolojiye hakim olabilme adına en azından 6 ay bir ajansta deneyim kazanmak yahut sektöre hakim bir kişiyle ilerlemektir. Bu noktada UDEMY gibi kaynaklardan eğitimler almak faydanıza olacaktır.

Gayrimenkul sektörüne hakimseniz ancak dijital dünyaya da yabancıysanız, sadece emlakçılara yönelik bir iş planı oluşturmayı ve bu yönde kendinizi geliştirmeyi deneyebilirsiniz. 

Malumunuz rekabet her sektörde yoğun; sağlık sektörüne de hakimiz, gıda da bizde, her alanda en iyisi biziz diyen bir ajansın inandırıcılığının yüksek olacağını söylemek yahut bu şekilde agrasif bir strateji belirlemek hatalı bir davranış olacaktır.

Rakip araştırması yapmak olmazsa olmaz. Web sitelerini, mobil uygulamalarını derinlemesine analiz edin ve eksiklikleri belirleyin. Web tasarım yaptığını iddia eden bir firmanın hazır bir WordPress şablonla özensiz bir şekilde ilerlemesi, yavaş ve savruk bir web sitesine sahip olması kabul edilemez.




Web sitenizi oluşturmadan evvel; içerik bakımından da çevreyi analiz edin, konsept konusunda fikirler edinin ve kopyacılık yolunu tercih etmeyin.  

Bu aşamada yeni işletmenize nasıl müşteri bulacağınız konusunuda da detaylı araştırmalar yapmalı ve ilişkilerinizi kullanmalısınız. Ardından web siteniz için akılda kalıcı bir alan adına ve kaliteli barındırma hizmetine (mümkünse sunucuya) ihtiyacınız olacak.

Rakiplerinizin arasından sıyrılabilme adına ücretsiz hizmetler sunmak, analizler yapmak, raporlamalar hazırlamak faydalı olabilir. Müşterileriniz güven duyduğunda potansiyel yeni müşterilerinizi de çekiyor olacaksınız tebrikler.

Dijital pazarlama ajansları için en popüler iş modelleri; saat başına, proje başına ve aylık ücretlendirme şeklindedir. Sunacağınız hizmete nelerin dahil olup nelerin dahil olmadığını özetle çalışma şartlarınızı müşterilerinize tam olarak aktarabilmelisiniz.

Tüm bu saydıklarımıza ek olarak bütünleşik sosyal medya hesaplarına sahip olmak, Linkedin'de kuvvetli bir networking oluşturmak mühim. Ortadoğu insanı ve yakın coğrafyaların okumaktan ziyade izlemeyi sevdiği düşünüldüğünde YouTube'da da açık ara önde olmalısınız.




Son Sözler:


İlk işlerinizi almaya başladınız ve telefonlarınız susmuyor, bir anda gaza gelip tüm dijital hizmetleri sorunsuz sunabileceğinizi iddia etmeyin ve kontrolsüz genişlemeyin. Müşteri portföyünüzü adım adım oluşturun.

Dijital pazarlama ajansı olduğunu iddia eden bir çok merdivenaltı firma (!); sağdan soldan bulduğu freelancerlara derme çatma işler yaptırmakta ama dikkat! Detayları "Doğru Dijital Pazarlama Ajansı Böyle Seçilir" başlıklı yazımızda özetlemiştik.
Yorumlarınız Değerlidir