Instagramda Butik Açmak İsteyenler için Tavsiyeler - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Instagramda Butik Açmak İsteyenler için Tavsiyeler


Instagram son yıllarda sanal bir dükkan haline gelmiş durumda. Satışa meyilli ve ürün tedariğinde sorun yaşamayan birçok kişi Instagram’da moda veya butik hesabı açıyor ve satışa başlıyor. 


Hemen hemen her fırsatta karşımıza çıkan bu instagram butik hesapları nasıl kuruluyor, satış yaparken nerelere dikkat edilmesi gerekiyor biliyor musunuz?


instagram'da satış yapmak



Instagram’ın toplamda 1 milyar kullanıcısı var ve bu sayı dünya nüfusunun yüzde 10’undan daha fazla. 120 milyon kullanıcı ile ABD ilk sırada. Türkiye ise 40 milyon kullanıcı ile altıncı sırada yer alıyor. Türkiyenin nüfusuna bakıldığında neredeyse yarısının bir Instagram kullandığını söyleyebiliriz.


Instagram’daki cinsiyet dağılımına baktığımızda bir eşitlik göze çarpıyor. Kadınlar yüzde 51 iken erkekler 49 civarında. Başka bir ilgi çekici veri ise çevrimiçi satışların neredeyse tamamının yani %9 5’inin kadın kullanıcılar tarafından yönlendirilmesi. 


Erkeklere nazaran çok daha fazla ürün önerisinde bulunuyorlar. Online satışlarınızı artırmayı planlıyorsanız ya da bu yönde bir yatırım hedefiniz varsa kadınlara yönelik stratejileri ön plana çıkarmanızı öneririz.


Hedeflediğiniz pazarınızın kritik niteliklerini listelemekle işe başlamanızı tavsiye ediyorum; konum, meslek, cinsiyet, yaş aralığı ve gelir durumları gibi.


Derinlere inmek isteyen ve bir “müşteri karakteri” oluşturmak isteyen potansiyel yatırımcının; kişisel motivasyonlar ve satın alım davranışı, beğenileri ve beğenmedikleri vb. gibi açıları da kavraması şarttır.


Kime, ne sattığınızı belirledikten sonra işletmeyi oluşturma adımına geçebilirsiniz. Ticari işletme olarak kaydetmeye uygun; kısa, hatırlanabilir ve telafuzu kolay bir isim seçelim ki akıllarda daha uzun kalsın. Buna ek olarak online butiğinizin markasını da temsil etmelidir. Web sitesi, marka ve sosyal ağ isimlerinin “aynı” olması son derece profesyonel gözükecektir.


instagram butik toptancıları



Instagram Butik Nedir?

 

Bir Instagram hesabınız varsa ve pazarladığınız ürünlerin resimlerini Instagram’da paylaşabiliyorsanız bir Instagram butik açmış olursunuz. Başarılı bir sayfa; kira, personel, elektrik, yakıt, genel giderler vb kalemlerin tümünden kurtulmanızı sağlayabilir.


Başlangıçta önemsemeden aldığın kullanıcı adından dolayı sonradan pişmanlık duymamak adına bu konuyu dikkatle ele almakta fayda var. Senkronize bir çalışma gerekeceği için Facebook, Twitter gibi diğer sosyal ağlarda da aktif olarak yer alman şart.


Kargo hakkında bilgiler dikkatle verilmeli. Kargo ücretli mi yoksa belli bir tutarın üzerine ücretsiz mi? Kargo süresi tahmini ne kadar? İade şartları nelerdir? Ürün açıklamaları profesyonelce girilmiş mi?

 

Peki Instagram butik hesaplarında nelere dikkat etmek gerekiyor?


instagram butik tedarikçileri



Adınız Akılda Kalıcı ve Özgün Olsun

 

Öncelikle Instagram'da ürün satmayı düşünüyorsanız adınızın akılda kalıcı ve özgün olması şart. Diğer hesaplardan farklı olarak adınızla öne çıkmalısınız. Aynı zamanda trendlere hitap edecek bir Instagram hesabı oluşturmanız fayda sağlayacak. 


Örneğin sadece ayakakbı satan bir butik Instagram hesabı kurmaya karar verdiniz. Hedef kitleniz Türkçe bilen insanlar olacağı için adınızın da ayakkabıyla ilgili olmasına dikkat etmeniz gerekli.


Seçeceğiniz alan adının içinde rakam veya tire (-) olmamasına da dikkat etmelisiniz.


büyük beden butik açmak



Rakip Analizi Yapın ve Hesapları İnceleyin

 

Satış ve pazarlama işinde yeniyseniz ilk yapmanız gereken şey rakiplerin instagram hesaplarını incelemek olmalı. Bu sayede nasıl bir çizginiz olacağına karar verebilirsiniz. Onlar neleri eksik yapmış, ne satılabilir, takipçi ve beğenilerini nasıl arttırmışlar ve kitlelere nasıl ulaşmışlar? 


Bu tip sorulara cevaplar arayarak tecrübe edinebilirsiniz. Rakip hesaplara bakarken tabii ki bire bir kopyalamanıza gerek yok ki bu sık yapılan bir hatadır. Farklı olmaya çalışarak öne çıkmaya çalışmalısınız.


Anlaşılır ve Net Olun

 

Herkese açık tuttuğunuz profilinizi anlaşılır yapmak da son derece önemlidir. Kargo ücretsiz mi, iade şartları nelerdir, olası bir sorunda hangi telefon numarasından ya da e-posta adresinden ulaşım sağlanıyor gibi sorularının yanıtı BIO’nuzda net bir şekilde yer almalı. Çünkü siz yüz yüze değil dijital dünyada satış yapıyorsunuz. 


Yani bunun için ekstra bir güven kazanmanız gerekli. Bunun için hem ulaşılabilir olmalı hem de ürünlerinizi zamanında teslim etmelisiniz. Takdir edersiniz ki kimse paketini heyecanla açtığında bir salatalıkla karşılaşıp dolandırıldığını görmeyi istemez.


butiklerin mal aldığı yerler



Ücretsiz Ürün Göndermekten Çekinmeyin

 

Bir çok rakibinizin olacağı düşünüldüğünde tanınır olmak için denenebilecek birçok yol var. 


Hashtag yani etiketleri etkin bir şekilde kullanarak hesabınızın keşfet sayfasına düşmesini yani çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ya da tanıdıklarınız üzerinden sizi takip edenlerin sayısını arttırabilirsiniz. Ama bu yöntemlerin kısa süreli çözümler olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Kalıcı çözümleri istiyorsanız kendi reklamlarınızı yapmaya başlamalısınız. Ünlülere veya influencer’lara ürün gönderebilirsiniz.


Kitlenizle etkileşim kurmanın ve daha fazla ürün satmanın bir diğer harika bir yolu da bir promosyon oluşturmaktır. "Muhteşem yastıklarımızla oturma odanızda bizi etiketleyin ve indirimli bir ürün kazanmak için mağazamıza koşun!" gibi örnekler etkileşime sokmakla kalmayacak, aynı zamanda markanızın farkındalığını da yayacaktır.


Benzersiz ve Farklı Ürünler Satmaya Çalışın

 

Konseptinizi belirledikten sonra özgün ürünler satmaya çalışın. Yurt dışındaki rakipleri kesinlikle derinlemesine incelemeniz gerekiyor. Henüz piyasada olmayan bir ürünün satışını denerseniz insanların ilgisini çekebilirsiniz. Bu sayede rakiplerinizin de önüne geçmiş olursunuz.


Belirlediğiniz fiyatlar hedeflediğiniz coğrafyanın alım gücü analiz edilerek belirlenmiş olsun. Çok daha güvenilir zincir mağazalardan alınabilecek bir ürünü aynı fiyattan sunarsanız ziyaretçilerinizi ikna etmeniz zor olacaktır. Burada anafikir fiyat avantajı olacak.


butikler için nereden mal temin edebilirim



Takipçilerinizle iletişiminizi güçlendirmeniz alacağınız olumlu geri dönüşümleri artırırken, sadık bir kitle yaratmanızı yardımcı olur. Sorulara hızlı cevaplar verebilmelisiniz.


Instagram’da organik olarak büyümek ve etkileşimleri artırmak ilk aylarda biraz vakit alabilir. Bu nedenle de erişim oranlarınızı yükseltmek ve yeni takipçiler kazanmak için Instagram reklamlarına yatırım yapmayı deneyebilirsiniz.


Heyecan verici bir ticaret fuarında mıydınız? Harika bir showroom'da ürünlerinizi mi sergiliyorsunuz? Ofis içinde bir parti mi verdiniz? Sunum ve etkinliklerinizin kamera arkası anlarını yayınlamak, müşteriler, tedarikçiler ve topluluktaki diğer kişilerle bağlantı kurmanın kusursuz bir yoludur.


Instagram reklamları konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz, sunduğumuz tüm önerilere rağmen geri dönüş alamıyorsanız profesyonel destek almak için medyabudur@gmail.com e-posta adresimiz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.


Instagram’da Satılabilecek Ürünleri Bulmak

 

Bazı firmalar, Maker’s Row veya Alibaba gibi toptancılardan ürün almaktadır. Yerel üreticilerden de ürün almak mümkündür.


Telefon açıp mail atmak yerine bire bir görüşmek için üreticilerden randevu almalısınız. İmalatçılardan kişiselleştirilmiş ürünler isteyecekseniz veya toplu olarak ve indirimli üretmelerini rica edecekseniz ilişkilerinizi sıcak tutmanızda fayda var.


butik açma maliyeti



Sık dile getirdiğimin farkındayım ancak açık ve seçik bir iade politikasına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Ürünleri kaç gün içinde geri yollayabileceklerini ve iadelerini ne zaman alacağını belirtin. Hangi ürünlerin iade edilebileceğini ve nasıl geri yollanacağını da özetlemeniz harika olacaktır.

 

Instagram’da Ödeme Almak

 

Ürün satışının en sancılı bölümlerinden biri de ödeme işlemleridir. Karşılıklı güven oluşması zaman alacaktır. Güven tahsis edildikten sonra Banka ya da PTT havalesi ile ödeme alabilirsin. Ödemeyi aldıktan sonra ürünleri faturasıyla beraber kargoladığında işlem tamamdır.


Sahibinden.com üzerinden ürün satışı yaptığım dönemlerde ürünü alıyor PTT şubesine gidiyor, aynı esnada WhatsApp’tan yazıyor, ödemeyi bekliyor ve sonrasında ürünü kargolayıp fişini de alıcıya gönderiyordum. Takdir edersiniz ki epey vaktimi alıyordu.


Pek çok kargo firması kapıda ödeme hizmetini sunuyor. Şahıs şirketine sahipsen ve kapıda ödeme yöntemi ile çalışan bir kargo firmasıyla çalışırsan belirli bir yüzde karşılığında ödeme sorununu da halletmiş olursun.


butik açanların yorumları



Eğer bankadan veya yatırımcılardan fon veya kredi almak ve bu işleri daha profesyonel bir şekilde yapmak istiyorsanız bir işletme planı gereklidir.

 

Yüzlerce Ürün Satmak Zorunda Değilsiniz

 

Yakın bir arkadaşımın kardeşi, Kuranı Kerim üzerine tamamen el üretimi işlemeli koruyucular üretiyor. Bardak versiyonları da var. Böyle bir kabiliyetiniz olmasa da yapan bir yakınınız veya arkadaşınızla ortak ilerleyebilirsiniz. Dijital dünyada iyiyseniz o da üretici olarak elinden geleni yapıyorsa neden birlikte kazanmayasınız?


Kendisi Dubai’de yaşadığı için dövizle satış yapmakta. Farklı ülkelerde yaşayanların çok daha avantajlı olduğunu söylemek mümkün.


butik açmak



Instagram’da Satacak Ürün Bulmak

 

Eğer bir üstte de belirttiğim gibi ürünleri kendiniz üretiyorsanız bunları Instagram üzerinden kolayca satışa çıkartabilirsiniz. Fabrikasyon süreçlerde talepleri karşılamanız daha kolay olabilir ancak burada da depolama sorunu (!) karşımıza çıkacaktır; el yapımı ürünlerde de stok tutmanız ya da en azından bir kaç ürüne sahip olmanız gerekebilir.


El yapımı ürünler paylaşasan sayfaların güven kazanma konusunda 1-0 önde olduğunu herzaman deneyimlemişimdir.


Toptan ürün satabilecek altyapınız ve gücünüz varsa pazarlamayı düşündüğünüz ürüne göre İstanbul’daki toptancıları ziyaret edebilirsiniz; Osmanbey, Şişli, Güngören, Beyazıt, Bayrampaşa gibi semt ve bölgelerde kaliteli üreticilere ulaşmanız mümkündür.


instagram'dan para kazanmak



Instagram’da Butik Açmak için Şirket Kurmak

 

Bir şirket sahibi olmadan sadece Instagram üzerinden satış yapmak mümkündür; fakat bu durum orta vadede bir takım hukuki sorunlar yaşamanıza neden olabilir.


Şirket sahibi olmadan kredi kartı ya da diğer ödeme sistemleri sunamayacağınız gibi ürünleriniz için fatura da kesemediğinizden müşterilerinizde güven sorunu oluşacaktır. Şahıs şirketi kurmak mantıklı bir çözümdür. Emekli anne ya da babanız üzerinden bir şahıst şirketi kurarsanız mali olarak avantajlı olacaktır.


Instagram Yönetim İpuçları

 

Kaliteli ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve videolar kullanın, profil üzerindeki imajların kaliteli olması alıcılar üzerinde daha etkili olacaktır. CANVA, ücretsiz arayüzü ile giriş seviyesi satıcıları bile memnun edebilecek kaliteye sahip.


Kaliteli görsellerin yanı sıra kıyafet ve aksesuarlarınız için belli konseptler belirlemeniz ve farklı ortam ve kullanım alanlarınızda ürünlerinizi fotoğraflamanız, talebi artırmanıza yardımcı olacaktır.


instagram'da ne satabilirim



Bir içerik stratejisi belirleyerek önceden planalamanız da oldukça önemlidir. Alelacele paylaşım yapacak konular bulmak yerine öncede planlı bir şekilde ilerlemeniz etkileşimlerinizi artırma konusunda yardımcı olur.


Hashtag’ler dijital dünyada etkileşim yaratmak ve yeni kitleleri takipçiye çevirebilmek adına oldukça etkilidir. Elbette burada da paylaşımınızla alakalı olabilecek Hashtag (Etiket) seçimleri yapmanız gerekir.


Video içeriklerin etkileşim ve geri dönüşüm oranları çok daha yüksektir. Ortadoğu insanı izlemeyi okumaya tercih eder. Üretimden kısa videolar, açıklayıcı anlatımlar ve ofisten anlar güven kazanmanıza yardımcı olacaktır.

 

Hukuksal Konulara Dikkat!

 

Fatura verebilmeniz ve mutlaka iade almanız şart! Bu gibi konular hakkında detaylı bilgi edinin ve ne olursa olsun Instagram sayfanızı profesyonel bir web sitesi ile destekleyin. Ziyaretçilere muhataplarının kurumsal bir firma olduğunu hissettirmelisiniz.


instagram'da neler satabilirim



Toplamanız gereken dökümanlar yaşadığınız coğrafyaya göre değişmektedir. Bu yüzden kapsamlı bir araştırmak yapmak ve bu adımı sorunsuz tamamlamak için bir avukata danışmak isabetli olacaktır.


Instagramda Butik Açmak İsteyenler için Tavsiyeler başlıklı yazımızda; butik açmak için toptancılar, butik açanların yorumları, butiklerin mal aldığı yerler, instagram butik toptancıları, butik açma maliyeti, instagram'da butik açmak, butik için mal nereden temin edilir, büyük beden butik açmak, instagram butik tedarikçileri, toptan giyim nereden alınır, giyim mağazası açmak isteyenlere tavsiyeler ve instagram'dan butik açmak gibi konu ve sorulara cevaplar bulmaya çalıştık.


Instagram profesyonel alışveriş hesabı kurulumu için resmi sayfayı da incelemenizi öneririm.


Umarım eksik kaldığımız noktaları ekleyebilmemiz adına değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşırsınız.

Yorumlarınız Değerlidir