Haber Web Siteleri için SEO Nasıl Yapılır? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Haber Web Siteleri için SEO Nasıl Yapılır?


Bazı baş editörler Örümcek Adam'ın veya Koca Ayak'ın fotoğraflarını istiyor. Diğerleri sadece haberleri mümkün olduğunca fazla kişiye tanıtmak istiyor. Hangi tür olursanız olun, inkar edilemez bir gerçek var: Bir haber sitesi işletiyorsanız, çevrimiçi gazetecilik dünyasını fethetmek için SEO gereklidir.





Sitenize göz atmayı kolaylaştırın 


Haber siteleri dünyadaki her ilginç ve haber değeri taşıyan olay hakkında bilgi vermeyi hedefler. Bu misyonun bir yan ürünü olarak, hepsinin düzenlenmesi gereken binlerce sayfası mevcuttur. 


Organize olmadıklarında ise ziyaretçiler kayboluyor, link akışı düzensizleşiyor, site sıralama yapmıyor ve işverenleriniz daha yetkin bir SEO uzmanı istiyor. Kimse mutlu değil!


Arama çubuğu ya da arama kutucuğu: Bu, çok sayıda sayfaya sahip herhangi bir sitede olması gereken bir özelliktir. Kullanıcıların ilgi çeken konulardaki makaleleri hızla bulmalarına yardımcı olun.


Sayfalandırma veya sorunsuz çalışan sonsuz kaydırma: Her biri kendi yolunda diğerinden daha iyidir ancak ikisinden biri olmadan bir haber sitesi çalıştıramazsınız. O kadar çok içeriğiniz olacak ki, içeriklerinizi kullanıcılara kutucuklar halinde göstermeniz gerekecek.


Kategoriler ve etiketler: İlgili konulardaki makaleleri bir arada gruplandırmak ve sunmak için bunları kullanın. Ayrıca SEO için de iyidirler; kategori ve etiket sayfalarına bağlantılar, sitenizle alakalı bağlantı metinlerine sahiptir.


Saydığımız başlıklar, ziyaretçilerinizin istedikleri içeriği hızlı bir şekilde bulmasını ve sitenin sayfaları arasında sorunsuz geçiş yapmasını sağlar. Haber sitenizin başka neye ihtiyacı var düşünelim.


Bir site haritası oluşturun. Tüm haber makaleleriniz arama motorları tarafından tarafından dizine eklenmelidir, aksi takdirde arama sonuçlarında görünmezler. Site haritasına sahip olduğunuzdan ve bunu web araçlarına eklediğinizden emin olun.


Makalelerinizi birbirleri arasında bağlantılandırın. Kullanıcılar dikkatlerini çeken bir bağlantı görürlerse, ona tıklarlar ve sitenizde daha fazla zaman geçirirler ki bu her zaman iyidir. Ayrıca bu durum (linkleme) makalelerinizin otorite kazanmasına ve onları Google'ın SERP'lerinde daha yükseğe taşımasına yardımcı olacaktır.


Makalelerinizi yazarken hızlı olun ve onları optimize ederken daha da hızlı olun! Haber içeriğinizi destekleyeceğiniz kaliteli görselleri seçerken şu optimizasyon kurallarını aklınızdan çıkarmayın. 


Sıkıştırın (Compress) ve doğru formatta ve biçimde kaydedin, yüksekliğini ve genişliğini sayfanıza sığacak şekilde ayarlayın, mümkünse tek kare bir görsel yerine albümle destekleyin.


Farklı haber sitelerinin aynı görselleri kullanması normal karşılanabilir ancak benzersiz olanlarla çok daha iyisini yaparsınız. Kullanıcılar daha önce hiç görmedikleri bir görsele sahip olduğunda, makalenizi sosyal medyada paylaşma olasılıkları daha yüksek olacaktır.


Yinelenen içerikten kaçının


Yinelenen içerik, başta haber siteleri olmak üzere tüm sitelerin baş belasıdır. Google; intihal edilmiş içeriği arama sonuçlarında filtreler, makaleleriniz orijinal değilse kullanıcılar haberlerinize asla organik yollarla bulamayabilir. 


Haberleri mümkün olan en kısa sürede yayınlamanın cazibesi güçlü olabilir, ancak bununla baş edebilmeniz ve diğer sitelerin haber makalelerini kopyalamamanız (Re-Write dahil) gerekir.


Ama diyelim ki kaçınamadınız. Hasardan nasıl kurtulursunuz?


  • İçeriğinizi benzersiz hale getirmek için düzenleyin
  • Orijinal makaleye yönlendiren 301 yönlendirmeleri ayarlayın
  • Orijinale işaret etmek için rel=”canonical” niteliğini kullanın


İçerikle ilgili son ipucu için: Haberler bir güncelleme aldığında yeni bir sayfa oluşturmayın. Bunun yerine yeni bilgileri mevcut makaleye ekleyin.


Sitenizi çalışır durumda tutun


Okuyucularınızı sıcak olaylarından haberdar etmek istiyorsanız, sunucu destekli sitenizin saat gibi çalışması gerekir. Her teknik hata kullanıcıyı uzaklaşır ve okuyucuları sadık kitleniz olmaya daha az istekli hale getirir. 


Makalelerinizin çok hızlı yüklenen sürümlerini oluşturmak için Hızlandırılmış Mobil Sayfaları kullanın.


Google, hızlı yüklenen siteleri daha üst sıralarda konumlandırıyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi görselleri KB cinsinden optimize edin, sayfa kodunu en aza indirin, daha az yönlendirme kullanın veya hiç kullanmayın. Haber sitenizi hızlı bir sunucuda veya içerik dağıtım ağında barındırın.


Sitenizi mobil uyumlu hale getirin


Google'ın mobil öncelikli dizini, masaüstü selefi kadar hataları affetmez. Haber siteniz iyi bir mobil kullanıcı deneyimi sağlayamıyorsa, yüksek sıralamalar beklemeyin.


Neyse ki sitenizi mobil cihazlar için optimize etmek çok zor değil. Sadece küçük ekranlarda iyi görünmesini sağlamanız gerekecek.


  • Duyarlı bir tasarım uygulayın;
  • Büyük yazı tipleri kullanın – 16 punto veya daha büyük.
  • Pop-up'ları engelleyin (istisnalar: hassas içerik uyarısı, yaş doğrulaması, çerezleri kullanmak için izin isteme);
  • Metin, resimler, düğmeler ve diğer sayfa öğelerinin satırları ve paragrafları arasında boşluk bırakın;
  • Hızlı bir şekilde yükleyin.

Yorumlarınız Değerlidir