B2B, B2C ve C2C Nedir, Farkları Nelerdir? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

B2B, B2C ve C2C Nedir, Farkları Nelerdir?


E-ticarette farklı iş modelleri karşımıza çıkar. Dijital dünyada en sık duyduklarımız; B2B (business to business), B2C (business to consumer) ve C2C (consumer to consumer) olan bu modeller alıcı ve satıcı arasındaki ilişkiyi tanımlamak için kullanılır. 





B2B nedir? 


İki şirketin ilişkiye girmesini anlatır, İngilizce "business to business" teriminin kısaltmasından oluşur ve "firmadan firmaya" anlamına gelmektedir. Kurumlar arasındaki alışverişteki geleneksel süreçleri kısaltarak hız kazandırırlar. Örneğin bir otomobil şirketinin farklı bayilere yedek parça satması B2B e-ticarete örnek olarak gösterilebilir.


B2B ticaret işletmelerin büyüklüğü değişebilir, tek kişilik bir şahıs şirketi de olabilir büyük çaplı bir bir holding de.


Terim; firmalar arasındaki ticari faaliyetleri tanımlamak için kullanılsa da, bugünkü yaygın şekliyle, şirketler arası elektronik alışverişi vurguluyor.


B2B ve B2C iş modellerinde kapsamlı müşteri desteğine ihtiyaç duyulacaktır. Ancak B2B müşteriler için ihtiyaçlar değişkenlik gösterir. Ortada iki firma olduğu için yerinde bakım, firmaya özel destek saati ayırma gibi faaliyetlere ihtiyaç duyulabilir.





B2C iş modeli nedir? 


İnternetten alışveriş dendiğinde ilk aklımıza gelen, tüketicilerin şirketlerden ürün yahut hizmet satın almaları oluyor. Bu durum da B2C, yani business to consumer (firmadan tüketiciye) ticaret olarak adlandırılıyor. 


Hepsiburada gibi bir çevrimiçi perakendeciden online alışveriş yaptığınızda firmalardan ürün alan son kullanıcı konumunda olduğunuzdan, bu siteler B2C kapsamına giriyor.


B2C satışlarda tüketiciler duygularıyla hareket etmeye meyilli olduğundan çalışmalar da buna göre adapte edilir.






C2C iş modeli nedir?


Ticarette en az bir tarafın firma olması şart değildir. C2C (consumer to consumer) tüketiciden tüketiciye anlamına gelir. Bunun en önemli örneği ise açık artırma ya da doğrudan ürün ya da hizmet satışı yapılan platformlarıdır. İnternetteki LETGO pazar yerleri de C2C iş modeline birer örnektir.


Firmadan firmaya ve firmadan tüketiciye faaliyetleri farklıdır. Örneğin B2B'de teknik jargona ihtiyaç duyulabilir. Bunun sebebi belirli bir alanda ilerleyen firmaların alanlarındaki konulara hakimiyetidir. Tüketiciye dönük B2C işlerde ise pazarlama, müşterinin anlayacağı şekle adapte edilmelidir. Yeni bir kavram ortaya çıktığında ya da yeni özellikteki ürünlerde, bu kavram ve özelliğin detaylı anlatılması, faydalarının vurgulanması gerekmektedir.


Pazarlamanın bana göre en önemli unsuru olan içerik de B2B ve B2C iş modellemelerinde farklıdır. Teknik bilgiler B2B için önemlidir, tüketici ise bunlardan çok ürünle ilgili özelliklere, pratik bilgi ve videolara ihtiyaç duyar.

Yorumlarınız Değerlidir