İran'dan Türkiye'ye Para Transferi Nasıl Yapılır? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

İran'dan Türkiye'ye Para Transferi Nasıl Yapılır?


Ticari faaliyetlerde bir ödeme aracı olarak Bitcoin kullanılması taze bir seçenek olabilir zira İran ambargolu bir ülke olduğu için bankalar üzerinden para transferi şu aşamada ve orta vadede mümkün değil.


İstanbul'da yaşayan bir İran vatandaşı arkadaşım, Ziraat Bankası'nda hesap açmak istediği zaman 2.000 TL'lik bir tutarı hesabında istemişlerdi. 100 dolar da masraf cabası. 


Elbette kendi paranız olduğu için bir süre sonra çekebiliyorsunuz. Kimleri soktuk araya ricacı olduk adamlar nuh diyor peygamber demiyor. Tabi bu 2 bin dolar ve ekstra 100 dolarlık masrafın kişinin durumuna ve zamana göre değişebileceğini de belirtmek isterim.


iran'a para transferi



Yazının sonunda yazacağım şeyi unutmadan şimdiden yazayım; sağda solda, internette "İran'dan para nasıl yollanır?", "Ambargo nasıl delinir?" gibi aramalar yaparken temkinli olun zira kişiye özel de ambargo uygulanabiliyor. Vize başvurusu esnasında karşınıza çıkmasını istemezsiniz sanırım.


Bu sorunun çözümünü 70'li yıllardan beri İstanbul Kapalıçarşı'da ararız. Diğer muhatap, çarşıdaki esnafın ilgili ülkedeki güvenilir ortağıdır. Atıyorum; İran'a 200 bin dolar değerinde TL yollayacaksınız diyelim, bu parayı çarşıdaki arkadaşa verirsiniz o da karşı tarafa yani İran'a para bende diye bilgi verir.


Elbette adamlar hayrına bu işleri yapmadığı için belli komisyonlar da ödenir. Bu işle iştigal edenlerin genelde kuyumculuk gibi yan işleri de vardır ve o ülkedeki esnafla zaten doğal olarak para alışverişleri vardır. Buna İran'da sarrafçılık diyorlar.


Dolar ile yaptığınız ticaretlerde swift işleminden dolayı ABD hazinesinin işlemden bilgisi oluyor ve paraya el koyabiliyor. Paraya el konulmasa da dahi Türkiye'deki bankaların İran'dan gelen ödemeyi hesabınıza aktarmaması durumu ile karşılaşabilirsiniz.


İran'la iş yapan firmaların ödemelerini Bakü veya Dubai üzerinden de aldığı durumlar olabiliyor. Bana sorarsanız en sorunsuz şekli Bitcoin ancak 70 yaşındaki birinin bu tip derinlikli ve henüz deneysel bir ticareti bilmesine veya güvenip birilerine parasını teslim etmesine olanak yok.


Bütün bu toparlama notlarımdan sonra nihai noktada şu kanıya varıyoruz yarın birgün ABD'ye yapacağım olası ihracatlara müdehale edilsin istemiyorsam İran'la banka üzerinden para alışverişi yapmamalıyım. Bu noktada en mantıklı çözüm Kapalıçarşı örneğinde belirttiğim sarrafçılık oluyor.


Bu yazıda paylaştığım bilgi ve verileri bir yatırım tavsiyesi olarak kabul etmemenizi rica ediyorum.

Yorumlarınız Değerlidir