Wordpress SEO Ayarları Etiket ve Kategori Arasındaki Farklar - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Wordpress SEO Ayarları Etiket ve Kategori Arasındaki Farklar


İçeriğinizi organize etmekte önemli bir rol oynayan; SEO’nuza direkt etkisi bulunan WordPress etiket, benzer detaylara sahip içeriklerinizi gruplandırmak için kullanabileceğiniz son derece faydalı bir araçtır. Sanılanın aksine bu arkadaşlar web sitelerde sayfa sayılarını artırmak amaçlı dizayn edilmediler.


Genellikle, etiketlere yazının altında veya kenar çubuğunda (sidebar da denir) rastlayabilirsiniz. Belirli bir etikete tıkladınız diyelim, aynı etikete sahip bütün yazıları ve özel yazı tiplerini listeleyen detaylı bir arşiv sayfası (etiket sayfası) göreceksiniz.





Etiketlerin vazifesi, atandıkları içeriklerin bulunabilirliği konusunda navigasyon görevi görmeleridir. İlgi çekici etiketler ile kullanıcıların web site içerisindeki diğer içerikleri incelemeleri ve ilgili web sitesinde uzun süreli kalması amaçlanır.


WordPress'le yeni tanışan arkadaşlarımız kategorileri ve etiketleri nasıl kullanacakları konusunda özensiz davranırlar. Bu yetersizlik birçok sıralama problemi doğurabilir. Bu yazıda yapılması gereken temel adımları ele alıyoruz.


Kategori ve etiket farkını daha net kavrayabilmeniz için bir örnekle ilerleyelim. Diyelim ki bir teknoloji blogunuz var. Sahip olacağınız kategoriler Sosyal Medya, Oyun, Yazılım ve Mobil İnternet olabilir.


Eğer "iPhone X'de Ekran Görüntüsü Nasıl Alınır" başlıklı bir yazınız varsa, bu makale muhtemelen "Mobil İnternet" kategorisinde olacaktır. Ve etiket olarak iphone, tutorial, apple ve benzerlerini kullanabilirsiniz. Görüleceği üzere etiketler, tek bir yayını tanımlayan spesifik anahtar kelimelerdir. 


İPUCU: "Eğer bir yazıya kategori atamayı unutursanız, WordPress onu otomatik olarak varsayılan kategoriye yani kategorize edilmemiş'e atayacaktır. Varsayılan kategori adı Ayarlar -> Yazma sekmesi üzerinden değiştirilebilir."


Kategoriler aynı zamanda hiyerarşiktir. Çorbalar diye bir kategori tanımladıysanız altına onlarca alt kategori (Sebze Çorbaları, Pratik Çorbalar) tanımlayabilirsiniz. Kategoriler tekrar edip pekiştirelim yayınlarımızın gruplandırılması içindir. 


Blogunuzu kalın bir kitap olarak düşünseydik kategoriler içerik tablosu olurdu. Yemek kategorisi altında bir blog yazısı paylaşsaydık buna da; krep, kahvaltı gibi etiketler tanımlayabilirdik. 


Web sitenizi yalnızca Google için değil kullanıcılarınız için de optimize etmelisiniz. Kategorileri ve etiketleri doğru bir şekilde tasnif ederek, ziyaretçilerin web sitenize göz atmalarını kolaylaştırır, kullanıcı deneyimini zenginleştirir ve şanslıysanız kalıcı takipçiler elde edebilirsiniz. Bir kısa not daha; genel olarak bir yazıdaki etiket sayısının 3'ü geçmemesi önerilir.





WordPress'de Etiketler Nasıl Eklenir?


Unutmayın ki sadece yazıların etiketleri olabilir. Etiketleri yeni blog yazılarınıza ekleyebilirsiniz. Yazılar -> Yeni Ekle'ye gidin. Etiketler kutusunu bulun ve eklemek istediğiniz etiketleri bir virgül ile ayırmak suretiyle yazın. Etiketlerin sayılarını abartmadan, mantıklı kelime dizgileri ile ilgili yazılara tanımlayarak kullanabilirsiniz.


Önemli bir noktanın daha altını çizmek isterim, bazen kullanıcılar bir kategori ve etiket için benzer bir isim yaratırlar. Hem etiket, hem de kategori olarak aynı ifadeyi kullanırsanız, arama motorları sıralamada şaşırabilirler.


Bu arada bir internet sitesi kurmak sandığınız kadar pahalı değil. WordPress ile alakalı paylaştığımız tüm içeriklere ilgili WordPress kategorimiz altından ulaşabileceğiniz notunu düşelim ve devam edelim.


Elbette etiket kullanmak istemez ve var olanları gizlemek isteyebilirsiniz. Bunun için Search Appearance'a tıklayın ve ardından kategoriler sekmesini seçerek etiketler kısmını bulun. "Show tags in search results" sorusunun altından da No'yu seçin. Save changes tuşuna tıklayarak kaydedin ve işlemi tamamlayın.


Etiketleri öne çıkarmak ve bir etiket bulutu ile göstermek isteyebilirsiniz. WordPress kullanıcıları bunun için bileşenler kısmından; sidebar (Yan bilgi) bölümü ya da footer (alt bilgi) bölümlerinden birini seçerek kolayca ekleyebilir.


Bu arada yazımız, WordPress'in son sürümü baz alınarak hazırlanmıştır. Diğer içerik yönetim sistemlerindeki organizasyon şekilleri ve arayüzler farklı olabilir.

Yorumlarınız Değerlidir