Podcast’ten Nasıl Para Kazanılır? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Podcast’ten Nasıl Para Kazanılır?


Sadece köklü medya kurumları değil, dijitalle bütünleşik yeni markalar için de podcastler hâlâ denenmesi, ama çok da bel bağlanmaması gereken bir yayın aracı olarak görülüyor. İlk yıllarında "radyoda reklam satar gibi" gelir elde edilmesi zor ancak gelir elde etmek imkansız da değil.


Spotify'ın ve Google'ın podcast'ler üzerinde çalıştığını duymuştuk. Peki podcast’ten para kazanan var mı? Bu işin gelir kaynağı nedir? Gelir elde edilmesi konusundaki mevcut imkânlar şöyle sıralanabilir:





Öncelikle Google'ın geçtiğimiz aylarda Spotify ve benzer platformlara da yayına aldığı DoubleClick'in podcastlere dönük daha derin bir reklam verme imkânı tanıması oyunun kurallarını tamamen değiştirebilir. Bu ilk notlarımızı "programatik reklamlar" başlığı altında toparlayabiliriz.


En sık takip edilen podcast yayınlarında sponsor mesajlarına tanık olmuşsunuzdur. Birkaç sene evvel ancak pek duyulmamış şirketler bu mecranın farkındaydı, bugün ise devler sırada. Bu arada bazı büyük yayıncılar bu tip tanıtımlarla şimdilik kendileri açısından ciddi olmayan bir gelirler kazanmaktansa, sevilen podcastlerinin içine tanıtmak istedikleri podcastlerini sponsor olup yerleştirebiliyor.


Doğal reklamlar, ürün tavsiyeleri ve satış ortaklığı en bilindik üçüncü yol. Yine bazı podcastler bir bölümlerini yahut bölümün belli bir kısmını bir markanın ücretli içeriğine ayırmakta ki buna doğal reklam (native advertising) deniyor. Bu da bir gelir kalemi olarak not edilebilir.


Toparlayacak olursak birçok podcast yayını düzenli abonelik ücreti veya düzensiz bağışlarla gelir elde ediyor; elbette, "podcast işine" girmeye değer mi sorusuna şu aşamada net bir cevap vermek mümkün değil lakin yola ilk çıkanların da avantajlı olacağı bir gerçek.

Yorumlarınız Değerlidir