Bulut Teknolojileri Sabit Disklere Bağımlılıktan Kurtardı - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Bulut Teknolojileri Sabit Disklere Bağımlılıktan Kurtardı


Bulut teknolojisi hayatımıza girmeden evvel verileri disklerde saklardır. Tek kişi için veri yedeklemek neyse de büyük şirketler için durum tam anlamıyla bir eziyetti. Bu fiziksel disklere ek olarak sunucu, soğutucu, enerji ve benzeri destekler de kullanmak durumundaydılar.


Donanım yatırımı yapmanızın gerekmediği bulut teknolojisinin avantajı neredeyse sınırların olmaması ayrıca veri kayıpları son derece az, veri transferi ise bir o kadar kolay. Dezavantajları da yok değil elbet.





Belli başlı bulut sağlayıcıları bildiğiniz üzere yurt dışında ve kontrol elimizde değil. Bu sağlayıcıların Türkiye’de olması bir nebze içimizi rahatlatacaktır. Yani bilgiler güvenli denilse de kontrol onlardadır ve izlenme riski her zaman mevcuttur.


Kişi veya orta ölçekli bir kurum için risk yok denecek kadar az olsa da girişte de belirttiğim büyük şirketlerin iki kere düşünmesi gerekir. Türkiye’de de çok sayıda medya kuruluşunun (Amazon Web Solutions) AWS ile çalıştığını belirtmekte yarar var.


Haberciler için verileri yedeklemek önemli


Haberciler için arşivlemenin önemini dile getirmeye gerek yok. Fiziksel diskler; kaybolabilir, hasar görebilir veya çalınabilir. Bulut yedekleme teknolojileri, medya mensuplarına depolama alanında ciddi kolaylık ve hızlı erişim imkanı sağlar.


Apple’ın popüler iCloud servisinin 31 Ağustos 2014 tarihindeki hack'lenişinden bu yana bulut teknolojileri büyük bir kaza yaşamadı. 



Özellikle birden fazla cihazda çok sayıda kullanıcının ortak çalışmasını sağlayan bulut teknolojileri artık hayatımızın gerçeği ancak güvenliği de elden bırakmamak gerekiyor. Akıllı cihazı (notebook, telefon, tablet vs.) ve ağ bağlantısı olan herkes değerli verilerini buluta yükleyebilir ve yine paylaşmak istediği kişilerle paylaşabilir.

Yorumlarınız Değerlidir