Dijital Aboneler Kağıt Gazete Abone Sayısını Geçti - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Dijital Aboneler Kağıt Gazete Abone Sayısını Geçti


Dijital abone sayısını sadece 2019'da yılda 81 bin kişi artıran İngiltere’nin köklü gazetelerinden Telegraph’ın dijital abone sayısı kâğıdı geçti.


2021 itibariyle haftalık £2 yani 21 TL civarından ücreti bulunan gazeteyi "ilk ayı ücretsiz" olarak günlük kurla 3 TL'ye okuyorsunuz özetle. New York Times’ın internet sitesi ise de ayda 13 dolar civarındaydı hatırladığım kadarıyla.





Başta İngiltere ve Amerika olmak üzere tüm dünyada gazetelerin dijital abonelik gelirlerinde bir süredir ciddi artışlar görülüyor. İngiltere'de Daily Telegraph'a ek olarak Financial Times, The Times gibi gazeteler de ücretli. Reuters'in raporuna göre Norveçliler'in neredeyse yüzde 90'ının dijital aboneliği var ki bu oran muazzam.


En pahalısının ekonomi gazeteleri olduğu dijital Dünyada abonelikler 3 Euro ile 55,27 Euro arasında değişiyor.


Yazılı medyayı ölümden kurtaran formüle ulaştık sanırım. Basılı yayımların ağırlığına katlanamıyor, her türlü bilgiye anında ulaşmak istiyoruz.


Ülkemizdeki gazetelerin internet siteleri ücretsiz. Bir ara dijital abonelik sistemini denedi ama tutmadı, Sözcü halen deniyor. Gazeteler internette parayı reklamlardan toplamaya çalışıyor. Bunun için çoğu çöp binlerce farklı siteyle tık rekabetine girmiş haldeler.


Türkiye'deki hareketliliği Telegraph 2016’dan beri kullandığı "freemium" modeli ile artırabilir; Spotify, Apple Podcasts ve Spreaker benzeri ağlar üzerinden şansımızı deneyebiliriz. Bu kapsamda dijitaldeki çoğu içerik sadece abonelerin erişimine açık olacaktır.

Yorumlarınız Değerlidir