İnternette Unutulma Hakkı ile Daha Temiz Bir Dünya - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

İnternette Unutulma Hakkı ile Daha Temiz Bir Dünya


Unutulma hakkı dijital Dünyada kaybolmak isteyen insanların talebi sonrası ortaya çıkan yeni nesil bir kavram. Malumunuz internet, silinmeyen ya da silinmek istenmeyen milyonlarca içeriği barındıran devasa bir alan. 


Bu içerikler yalan yanlış bilgiler barındırıyorsa, kişi veya kurumlara ait istenmeyen sayfalarla rahatsız edici bir duruma evrilebilir. Özellikte yaşanmış olumsuzlukların haber olarak paylaşılması kişinin yahut kurumların itibarını negatif yönde etkilemekte. 


Mağdur olduğunu iddia eden kişi bu içeriklerin kaldırılarak internetten adının silinmesini ve arama motorlarında kendisine ilişkin bir bilginin bulunmamasını talep edebilir.


Şunu da belirteyim it uğursuzun, dolandırıcıların böyle bir hakkı yok. Her pisliği yaptıktan sonra "unutulmak istiyorum.." diyemiyorsunuz.


İnternette Unutulma Hakkı ile Daha Temiz Bir Dünya















İnternette unutulma hakkı özellikle mobil internet kullanımının yaygınlaşması ve internet haberciliğinin gelişmesi ile paralel artık neredeyse bir zorunluluk olarak kabul ediliyor. Kişiler tanıştıkları insanları sosyal platformlarda araştırmakta, haklarında çıkan haberleri incelemektedir. 


Başta Google olmak üzere bir arama motoruna herhangi bir isim yazıldığında olumlu ya da olumsuz çıkan her içerik kişi hakkında derinlemesine bilgi edinmemize yardımcı olmaktadır. Geçmişte kalan salak saçma haberlerin kamuoyunu bilgilendiriyoruz denilerek haber sitelerinde ve benzer alanlarda yayınlanması, kişinin veya kurumların itibarını olumsuz etkilemektedir.


İnternette unutulma hakkı şeref ve itibarların korunması bağlamında arama motorunda çıkması muhtemel bilgilerin silinmesini talep etme hakkıdır. Bu bilgiler yazı, video, görsel içerik, ses yahut diğer belgeler olarak karşımıza çıkabilir.


Karara göre, arama sonuçlarının çıkarılmasını isteyenler evvela arama motorlarına başvuru yapacak ki buradan cevap alacağınızı pek düşünmüyorum, taleplerin reddedilmesi veya başvuru sahibine cevap verilmemesi halinde kurula şikayette bulunabilecek .

Yorumlarınız Değerlidir