Google’dan İsim Silme İşlemi için Nereye Başvurulur? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Google’dan İsim Silme İşlemi için Nereye Başvurulur?


Google’dan ismimi silmek istiyorum cümlesi şimdilerde epey aranan bir sorgu haline geldi. Dijital Dünya ve teknoloji çağında olduğumuz düşünüldüğünde kişi veya kurumlar kendilerine ait bazı mahrem bilgilerin kolayca bulunmasından veya sağda solda yayınlanmasından rahatsızlık duyabilmektedir. 


Haliyle kişiler başta Google olmak üzere arama motorlarından geçmişini sildirmek istemekte lakin nasıl bir yol izleyeceğini bilmemektedir.


Google arama motorundan isim silme veya internetten kendini silme dendiğinde unutulma hakkı dediğimiz kavram akıllara gelmektedir. Unutulma hakkını geçmişte yaşanmış olayların gündeme gelmemesini, sorunlu olduğu düşünülen içeriklerin kaldırılmasını talep edebilme hakkı olarak özetlemek mümkündür. Burada kişi veya kurum geçmişine ait bazı bilgilerin unutulmasını ve arama motorlarında görünmemesini isteyebilmektedir. 


Ülkemizde Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi içtihatları ile desteklenen söz konusu hak; olumsuz, eski içeriklerinin silinmesi, arama sonuçlarından kaldırılmasına dair arama motorlarına bazı yükümlülük getirmektedir.


Google’da ismimin çıkmasını istemiyorum diyenlerdenseniz ve arama motorlarından isim silme işleminin nasıl yapılacağını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam etmenizde ve bağlantıları takip etmenizde fayda var.


Google isim silme sürecine kaldırılmasını talep ettiğiniz içeriklerin ki bunlar video, görsel veya metin olabilir, hangi web sayfalarında olduğunun tespitiyle başlayabiliriz. Zira arama motoru silme işlemini Google üzerinden yapacağımız bir senaryoyla ilerliyoruz. 


Google’dan İsim Silme İşlemi için Nereye Başvurulur?














Yani yalnızca arama sonuçlarından kaldırsak bile ilgili site veya sitelere hala bir bağlantı üzerinden ulaşılabilmektedir. Sizinle ilgili olumsuz sonuçlar hangi web sayfalarındaysa tek tek bu sayfalara ulaşarak içeriğin kaldırılması için işlem başlatmanız gerekecektir. 


Özetle evet Google'da size ait sonuçlar listelenmiyor ancak bir kişi bağlantıya sahipse ve o URL'i başka kişiye gönderirse onlar pekala görüntüleyebilir. 


Ulusal kimlik veya kredi kartı numaraları, banka hesap numaraları, kişisel tıbbi kayıtları, kişilere ait imzaların görselleri ve kişinin onayı olmadan yüklenen veya paylaşılan çıplak ya da müstehcen resimler Google tarafından kaldırılabilecek bilgiler olarak belirlenmiştir. Ancak Google'ın doğum tarihi, adres veya telefon numaralarını başvurulmasına rağmen kaldırmadığını da biliyoruz.


Bilgileri Google'dan kaldırmak için ilgili resmi bağlantı üzerinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yorumlarınız Değerlidir