Haber Sitelerinin Yaşayabileceği Hukuki Sorunlar Nelerdir? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Haber Sitelerinin Yaşayabileceği Hukuki Sorunlar Nelerdir?


Küçük bir haber sitesi kurup bir iki kişiyle düşe kalka ilerlemeye çalışan hevesli arkadaşlarıma yardımcı olabileceğini düşündüğüm naçizane bir bilgi yazısını müsaadenizle paylaşmak isterim. Ne uzun bir cümle oldu!


Oradan buradan haber ve içerik toplayıp (!), kendinize göre özgünleştirip ki biz buna re-write yani "yeniden yazmak veya takla attırmak" diyoruz, habersiz hesapsız paylaştığınızı varsayalım. Söz konusu haber sitelerinin görsellerini de alıyorsunuz elbette! 


Başınıza gelebilecek durumları dallanıp budaklandırmadan izah etmek isterim. Öncelikle yeni bir haber sitesi olduğunuz bir senaryoda ilk başlarda bunu önemsemeyecek lakin dikkat çeker bir hal alırsanız iyi günlerindeyse bir uyarı, ters bir zamanlarına denk gelirse mahkeme celbi göndereceklerdir.


Haber Sitelerinin Yaşayabileceği Hukuki Sorunlar Nelerdir?












2017 itibariyle 25 bin TL gibi bir ceza söz konusuydu! Şimdilerde gelebilecek cezaları varın siz düşünün... Elbette bu ve benzeri sıkıntılı durumları ajanslara abone olarak aşabilirsiniz. Sıkı bir pazarlıkla 100 dolar civarı yani aylık 500-700 TL arası değişen bedellerle sorunsuz sualsiz ilerleyebilirsiniz.


Son olarak atlamadan şunu da eklemek isterim. Haberin ve dolaylı olarak SEO'nun eli ayağı görsel malumunuz ve haber siteleri görsellerinin izinsiz kullanılıp kullanılmadığını anlayabilecek güçlü alt yapılara sahip. Özgünlük konularına ve içeriğe dikkat etmek elbette mühim ancak görsele takılıp ceza gönderebileceği durumlar da olabiliyor. Görsel kullanımı için telifsiz ilerleyebileceğini UNSPLASH ve PIXABAY sitelerini tavsiye ederim.


Özetle ilk kuralımız ajans abonelikleriyle ilerlemek ki kıyasıya pazarlık yapmanızı öneririm ikincisi web siteniz ile ilişkilendirdiğiniz e-posta adresine 7/24 gözünüz gibi bakmak. Bütün bu yazdıklarımı bir kenara bırakın alelade bir haber için alelade bir hukuk bürosundan uyarı gelebiliyor.

Yorumlarınız Değerlidir